Ruoka

5 helppoa ja terveellistä välipalaa, jotka on kätevä ottaa mukaan töihin tai harrastuksiin

Ihanan ravitseva välipala estää iltapäivänuupahduksen. Päivän hyvä vire on helppo varmistaa kotona edellisenä iltana valmistetuilla granolaruuduilla, tuorepuurolla, chia-magopannacotalla, mustaherukkaisella vispipuurolla ja kauraisella banaani-kaakaoherkulla.

Teksti:
Taina Salovaara, Teresa Välimäki
Kuvat:
Om-Arkisto

Mangosta ja mantelimaidosta makunsa saava chiavanukas on terveellinen herkku.

Ihanan ravitseva välipala estää iltapäivänuupahduksen. Päivän hyvä vire on helppo varmistaa kotona edellisenä iltana valmistetuilla granolaruuduilla, tuorepuurolla, chia-magopannacotalla, mustaherukkaisella vispipuurolla ja kauraisella banaani-kaakaoherkulla.

Arjessa on hyötyä kätevistä valipaloista, jotka on helppo valmistaa edellisenä iltana ja ottaa mukaan töihin ja harrastuksiin. Chia-mangopannacotta, mustaherukka-banaanivispipuuro, kaurainen banaani-kaakaovälipala, karpalo-granolaruudut ja kaura-rusinaskonssit ovat herkullisia ja tervellisiä välipaloja.

Chia-mangopannacotta

4 dl mantelimaitoa

2 dl mangososetta

(tai banaania soseutettuna)

1/2 dl hunajaa

2 tl sitruunan raastettua kuorta

1 dl chiasiemeniä

puolikkaan sitruunan mehu

Halutessasi koristeluun

rouhittuja manteleita

Ohje:

1. Sekoita kulhossa mantelimaito, mangosose, hunaja ja sitruunan raastettu kuori. Lisää chiasiemenet ja sitruunamehu.

2. Jaa seos jälkiruokamaljoihin tai eväsrasioihin. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin tekeytymään yön yli.

3. Mikäli haluat koristella vanukkaat ravinteikkaasti, paahda mantelit kuumalla kuivalla pannulla ja rouhi niitä hieman veitsellä.

4. Ripottele mantelirouhe vanukkaiden pinnalle juuri ennen tarjoilua.

Karpalogranolaruudut ovat loistava välipala.
Pari granolaruutua on loistava välipala. Levy säilyy jääkaapissa kaksi viikkoa ja kestää myös pakastamisen.

Karpalo-granolaruudut

1 1/2 dl vaaleaa siirappia

1/2 dl neutraalia öljyä

3/4 dl vettä

100 g kuivattuja karpaloita

5 dl isoja kaurahiutaleita

2 dl rouhittuja manteleita

1 dl kurpitsansiemeniä

1/2 dl seesaminsiemeniä

1/2 dl kuorittuja hampunsiemeniä

1 dl pinjansiemeniä

1/4 tl suolaa

1/2 tl kanelia ja/tai kardemummaa

1 tl vaniljasokeria

Ohje:

1. Kuumenna siirappi, öljy ja vesi kiehuvaksi. Lisää karpalot ja keitä hiljalleen noin 5 minuuttia.

2. Pane muut ainekset kulhoon ja kaada päälle karpalo-siirappiseos. Sekoita hyvin.

3. Painele seos levyksi leivinpaperilla peitettyyn, noin 20 x 30 cm:n kokoiseen uunivuokaan. Paista levyä 150-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia. Anna levyn jäähtyä ja paloittele se ruuduiksi tai patukoiksi. Säilytä jääkaapissa.

Kaura-rusinaskonssit on helppo ottaa evääksi töihin tai harrastuksiin.
Kaura-rusinaskonssit ovat mainio ja täysipainoinen aamu-, väli- tai iltapala.

Kaura-rusinaskonssit

1 dl kookosöljyä

1 dl hunajaa

5 dl kaurahiutaleita

1 1/2 dl rusinoita

1 1/2 dl kurpitsansiemeniä

1/2 tl kanelia

ripaus suolaa

1 dl omenasosetta

2 kananmunaa

Ohje:

1. Sulata kookosöljy. Sekoita kaikki aineet taikinaksi.

2. Lusikoi taikina 8 keoksi leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Painele keot lusikalla pyöreiksi skonsseiksi.

3. Paista 180 asteessa 15–20 minuuttia.

4. Jäähdytä ja nauti aamu-, väli- tai iltapalaksi teen kera.

Kaurainen banaani-kaakaovälipala on ihana sallittu herkku.
Kerroksittain kootun kaura-banaani-kaakaovälipalan voi valmistaa jo edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan.

Kaurainen banaani-kaakaovälipala

1 banaani

2 tl kaakaojauhetta

1 dl kaurahiutaleita

1 dl maustamatonta jogurttia

1 dl maitoa

2 rkl hunajaa

1/2 dl paahdettua pähkinärouhetta

1/2 dl kuivattuja karpaloita

Ohje:

1. Kuori banaani ja ota siitä puolet talteen.

2. Paloittele toinen puolikas sauvasekoittimen kulhoon ja lisää joukkoon kaakaojauhe, kaurahiutaleet, jogurtti, maito ja hunaja. Sekoita tasaiseksi.

3. Viipaloi puolikas banaani.

4. Kokoa annos banaaniviipaleista, pähkinärouheesta, karpaloista ja tuorepuurosta kerroksittain lasiin tai kulhoon.

Mustaherukka-banaanivispipuuron voi tarjota maidon kanssa.
Banaanit antavat klassiselle mustaherukkavispipuurolle makeutta ja täyteläisyyttä. Tarjoa puuro maidon kanssa.

Mustaherukka-banaanivispipuuro

8 dl vettä

5 dl pakaste- mustaherukoita

1 1/2 dl tummia mannasuurimoita

3/4–1 dl sokeria

ripaus suolaa

2 keskikokoista banaania

Ohje:

1. Kuumenna vesi ja marjat kiehuvaksi. Keitä noin 10 minuuttia.

2. Kaada mehu siivilän läpi kulhoon ja painele kauhalla, niin että saat marjasoseen mukaan liemeen. Kaada mehu takasin kattilaan. Lisää sokeri ja ripaus suolaa.

3. Kuumenna mehu kiehuvaksi ja vatkaa sekaan mannaryynit. Keitä sekoitellen noin 5 minuuttia. Nosta kattila pois liedeltä ja pilko puuron sekaan banaanit. Vatkaa puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi.

X