6 nopeaa ja maukasta jauheliharuokaa lapsiperheelle
Jauheliha on mainio arkiruokien raaka-aine: edullinen, nopea ja lähes loputtoman monipuolinen. Kokosimme kuusi nopeaa, erityisesti lapsiperheen arkiruokarumbaan sopivaa jauheliharuokaa.
Jauheliha on mainio arkiruokien raaka-aine: edullinen, nopea ja lähes loputtoman monipuolinen. Kokosimme kuusi nopeaa, erityisesti lapsiperheen arkiruokarumbaan sopivaa jauheliharuokaa.
Voit käyttää ruoissa melkeinpä mitä jauhelihaa haluat: nautaa, sika-nautaa, karitsaa tai broileria. Useimmissa ohjeissa voit korvata lihan vaihteeksi myös esimerkiksi nyhtökauralla, härkiksellä tai vastaavalla kasviproteiinivalmisteella.
Kun ruskistat jauhelihan, valitse isoin pannusi. Siten lihalla on tilaa paistua, eikä se ala kiehua. Myös nyhtökaura ja härkis kannattaa paistaa kovalla lämmöllä. Älä säästele myöskään mausteissa, jottei maku jää vaisuksi. Jos kokkaat pienille lapsille, kannattaa chilin määrässä olla kuitenkin varovainen. Sitä voi sitten lisätä jälkikäteen aikuisten annoksiin.
Marokkolainen jauheliha-linssipata
Marokkolaisen jauheliha-linssipadan makumaailma on lämpimän mausteinen. Makua ruokaan tuovat juustokumina, korianteri ja kaneli. Pohjoisafrikkalaisen tomaatti-chilitahnan eli harissan avulla tulisuutta on helppo säädellä omaan tai lasten makuun sopivaksi.
Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 6
Marokkolainen jauheliha-linssipata:
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 tl korianterin siemeniä
1 tl juustokuminan siemeniä
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
2 tl harissatahnaa
2 tl paprikajauhetta
1 tl kurkumaa
1 1/2 tl ruokokidesokeria
1 tl suolaa
1 rkl rypsiöljyä
400 g jauhelihaa
2 dl ruskeita tai vihreitä linssejä
2 prk (à 400 g) tomaattimurskaa
1/2 dl tomaattisosetta
2 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1 kanelitanko
Pinnalle:
hienonnettuja yrttejä, esim. korianteria ja lehtipersiljaa
Valmistusohje
1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Murskaa siemenet morttelissa. Kuullota sipuleita, siemeniä ja raastettua inkivääriä harissatahnan, paprikajauheen, kurkuman, sokerin sekä suolan kanssa öljyssä esimerkiksi valurautapadassa muutama minuutti.
2. Lisää jauheliha ja ruskista. Huuhtele linssit ja lisää ne pataan tomaattimurskan ja -soseen, veden, lihaliemikuution ja kanelitangon kanssa. Anna padan porista keskilämmöllä 20–30 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsyneet.
3. Hienonna pinnalle tuoreita yrttejä ennen tarjoilua.
Vinkki: Liota halutessasi ruskeita tai vihreitä linssejä kylmässä vedessä puolisen tuntia. Liotus vähentää noin puolet linssien keittoajasta.
Uunibataatit ja linssi-jauhelihatäyte
Tämä ohje on siitä näppärä, että osa uunibataattien sisään lusikoitavan jauhelihatäytteen lihasta on korvattu linsseillä. Siten lihan määrä lautasella puolittuu kuin huomaamatta. Jos haluat annoksesta kokonaan vegen, jätä pois jauheliha ja lisää toinen purkki linssejä.
Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 3
Ainekset
2 pientä bataattia
Kastike:
1 prk (300 g) kypsiä linssejä
250 g jauhelihaa (broileria, nautaa tai karitsaa)
1 tl öljyä
3 rkl tomaattipyreetä
1 rkl tacomaustetta
1 tl oreganoa
(1 tl chilirouhetta)
1 dl vettä
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
Pinnalle:
persilja- tai korianterisilppua
Lisäksi:
1 dl ranskankermaa tai jogurttia
Valmistusohje
1. Pese bataatit karkealla harjalla. Halkaise bataatit pitkittäin. Sipaise leikkauspinta öljyllä. Kypsennä bataatteja 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Tee sillä välin täyte.
2. Ruskista jauheliha öljytilkassa. Lisää tomaattipyree, tacomauste, oregano ja vesi. Anna kiehua, kunnes neste on melkein haihtunut. Huuhtele linssit siivilässä ja lisää jauhelihan joukkoon. Kuumenna seos ja mausta suolalla ja pippurilla.
3. Tee kypsien bataattien keskelle viilto ja lusikoi päälle täyte. Silppua pinnalle persiljaa tai korianteria. Valuta pinnalle jogurttia tai ranskankermaa.
Kanakastike ja uunijuurekset
Kananpojanjauhelihasta tehty kastike ja uunijuurekset ovat mainiota koko perheen arkiruokaa. Jos kastiketta jää tähteeksi, tarjoa sitä seuraavana päivänä spagetin kanssa tai sujauta vaikka tortillalettujen väliin.
Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo
Kanakastike ja uunijuurekset
400 g kananpojan jauhelihaa
1 rkl öljyä
2 tl currya
2 valkosipulinkynttä
3 rkl tomaattipyreetä
2 dl vettä
2 dl kaura- tai maitopohjaista ranskankermaa
1 tl oreganoa
1–2 dl pakasteherneitä tai -papuja
suolaa
mustapippuria
1 pieni bataatti
4 perunaa
2 porkkanaa
2 tl öljyä
1 tl timjamia
Valmistusohje
1. Kuori ja paloittele juurekset. Pane ne uunivuokaan, valuta päälle öljy ja sekoita. Mausta juurekset timjamilla ja pane 200-asteiseen uuniin. Kypsennä puolisen tuntia.
2. Ota taaperon juurekset erikseen ja mausta loput ripauksella hiutalesuolaa.
3. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää jauheliha. Sekoita puuhaarukalla liha murumaiseksi ja anna paistua kypsäksi. Lisää tomaattipyree, murskattu valkosipuli ja curry, kuumenna hetki sekoitelleen. Kaada pannulle vesi. Anna kastikkeen kiehua hetki. Lisää ranskankerma, herneet ja oregano. Keitä pari minuuttia ja mausta kastike mustapippurilla.
4. Ota taaperon annos erikseen, ennen kuin maustat kastikkeen suolalla.
Peltimakaronilaatikko
Makaronilaatikko on koko perheen lemppari, jota ilman arki ei tunnu miltään. Tässä ohjeessa perinteinen munamaito on korvattu cheddarjuustosta valmistetulla juustokastikkeella. Kun valmistat ruoan uunivuoan sijaan uunipellillä, maksimoit herkullisen rapeaksi paahtuneen pinnan.
Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4
Peltimakaronilaatikko
3 valkosipulinkynttä
300 g karitsan, naudan tai broilerin jauhelihaa
1 rkl öljyä
1 tl kuivattua oreganoa
ripaus cayennepippuria
3/4 tl suolaa
2 dl maissia
1 l (300 g raakaa) keitettyä pastaa
Juustokastike
5 dl maitoa
1 muna
2 dl (100 g) raastettua cheddarjuustoa
Pinnalle
1 dl murusteltua kuivaa leipää tai näkkäriä
Lopuksi
1/2 dl hienonnettua persiljaa
Valmistusohje
1. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet. Ruskista jauheliha paistinpannulla tilkassa öljyä. Lisää joukkoon hienonnettu valkosipuli, oregano ja ripaus cayennepippuria. Mausta suolalla. Sekoita joukkoon maissit.
2. Laita puhtaalle uunipellille keitetty pasta ja jauhelihaseos, sekoita. Sekoita maito, muna ja juustoraaste kulhossa. Kaada pasta seoksen päälle. Ripottele pinnalle murusteltua kuivattua leipää. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia.
3. Ripottele valmiin makaronilaatikon päälle hienonnettua tuoretta persiljaa tai oreganoa.
Pellillinen texmexpizzaa
Pellillinen pizzaa kuuluu kiistatta viikonloppuun, mutta ilahduttaa toki myös arki-iltana. Tässä ohjeessa pizzan päälle kasataan valmiista taco-mausteseoksesta potkua saavaa broilerinjauhelihaa sekä muita texmex-herkkuja: maissia, jalapenoja ja salsakastiketta. Nosta texmex-jauhelihapizza pöytään komealla salaatti-, avokado- ja nachokeolla viimeisteltynä. Mikäli haluat ruoan valmistuvat pikapikaa, tartu pakastealtaan valmiiseen pizzapohjaan.
Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 6
Ainekset:
Pohja:
1/4 pala hiivaa
3 dl vettä
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
4 dl durumvehnäjauhoja
noin 2 dl erikoisvehnäjauhoja
Päälle:
500 g broilerinjauhelihaa
1 iso sipuli
2 rkl öljyä
1 pussi (25 g) tacomaustetta
1 1/2 dl vettä
2 tl oreganoa
1 tl juustokuminaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 prk (n. 300 g) salsakastiketta
4 dl cheddarjuustoa raastettuna
200 g pakastemaissia
jalapenoviipaleita
Lisäksi:
amerikansalaattia
avokadoa
kurkkua
nachoja
Valmistusohje
1. Murenna hiiva haaleaan veteen. Lisää mausteet ja öljy, alusta jauhot taikinaan. Vaivaa taikinaa joko yleiskoneella tai käsin 7–10 minuuttia. Kohota huoneenlämmössä noin tunti. Kaada kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle, vaivaa hetki ja anna levätä peitettynä 15 minuuttia.
2. Valmistele taikinan levätessä täytteet. Paista jauheliha ja silputtu sipuli öljyssä kypsiksi. Lisää tacomauste ja vesi. Kuumenna, kunnes neste haihtuu. Mausta oreganolla ja juustokuminalla. Sekoita pyree salsakastikkeen joukkoon.
3. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Peitä uunipelti leivinpaperilla. Kauli taikina pellin peittäväksi levyksi. Levitä pohjalle salsa, puolet juustoraasteesta, jauheliha, maissit ja jalapenoviipaleet. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta.
4. Kypsennä pizzaa uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Tarkista, että pohja on varmasti kypsä, ennen kuin otat pizzan uunista. Lisää pizzan päälle keko rapeaa salaattia, paloiteltua avokadoa, kurkkukuutioita ja nachoja.
Italialaiset uunilihapullat
Lihapullat tomaattikastikkeella on erityisesti lasten mieleen, mutta ilahduttaa toki myös aikuisia. Supermehevien lihapullien juju on parmesaanijuusto, jota raastetaan jauhelihamassan joukkoon. Paista pyöryköihin kaunis pinta pannulla voi-öljyseoksessa ja kypsennä ne sitten loppuun tomaattikastikkeessa. Lisukkeeksi keitetään tietysti spagettia.
Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 4
Lihapullat:
500 g nauta-sikajauhelihaa
2 viipaletta vaaleaa leipää ilman kuorta
2 dl vettä
1 dl raastettua parmesaania
1 kananmuna
1 silputtu sipuli
2 silputtua valkosipulinkynttä
3 rkl silputtua lehtipersiljaa
2–3 rkl silputtua basilikaa
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl suolaa
reilusti mustapippuria
voi-öljyseosta paistamiseen
Kastike:
1 prk tomaattimurskaa
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl kasvis-, kala- tai lihafondia
pari laakerinlehteä
mustapippuria
ripaus suolaa
Valmistusohje
1. Murenna leipäviipaleet veteen ja anna turvota jonkin aikaa. Kuullota silputtu sipuli ja valkosipulinkynnet pehmeiksi öljyssä. Anna jäähtyä. Lisää leipäseokseen muna, jauheliha, parmesaani, sipuli, yrtit ja mausteet.
2. Sekoita aineksia kaksin käsin vain sen verran, että taikinasta tulee tasaista. Liika vaivaaminen tekee lihapullista kuivia. Anna taikinan maustua hetki ennen pulliksi pyörittämistä. Sekoita tomaaattimurskaan öljy, fondi ja mausteet. Kaada kastike uunivuokaan.
3. Pyörittele taikinasta reilun kokoisia lihapullia kostutetuin käsin. Paista pulliin nopeasti kaunis pinta pannulla voi-öljyseoksessa. Pane pullat vuokaan ja lisää tomaattikastike ja jälkikypsennä 200-asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia. Valele pyöryköitä pari kertaa paistamisen aikana kastikkeella. Tarjoa spagetin ja raastetun parmesanin kanssa.
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous