Ruoka

Anni Hautalan maukkaat reseptit: helppo uunifeta, merellinen voileipäkakku, arkinen kinkkukiusaus ja ihana mustikkakakkutorttu

Radio- ja tv-juontaja Anni Hautala vinkkaa jälleen uusia reseptejä uutuusruokakirjassaan. Valitsimme neljä mielenkiintoista reseptiä arkeen ja juhlaan. Katso ohjeet ja inspiroidu kokkailemaan.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Niclas Mäkelä/Otavamedia, Annin Ruokakirja 2

Anni Hautala on kirjoittanut uuden reseptikirjan. Listasimme neljä suosikkiamme.

Radio- ja tv-juontaja Anni Hautala vinkkaa jälleen uusia reseptejä uutuusruokakirjassaan. Valitsimme neljä mielenkiintoista reseptiä arkeen ja juhlaan. Katso ohjeet ja inspiroidu kokkailemaan.

Juontaja Anni Hautala on julkaissut uuden Annin ruokakirja 2 -reseptikirjan, jossa esitellään helppoja reseptejä arkeen ja juhlaan sekä vinkkejä terveelliseen syömiseen.

Valitsimme 3 + 1 suosikkireseptiämme Annin resepteistä, jotka kiinnittivät ensimmäisenä huomiomme ja joita haluamme ehdottomasti testata.

Mikä näistä ruokaohjeista houkuttelee sinua eniten: uunifeta, merellinen voileipäkakku, kinkkukiusaus vai mustikkakakkutorttu? Katso ohjeet alta!

Katso myös: Anni Hautalan 4 suosikkireseptiä – näillä ohjeilla kokkaat helppoa kotiruokaa, jota koko perhe rakastaa

Helppo resepti: Uunifeta 1–2 hengelle

Anni Hautala: Annin ruokakirja 2
Anni Hautalan uunifeta syntyy nopeasti ja helposti.

Anni Hautalan ehdottomiin suosikkiruokiin kuuluu myös uunissa kypsennetty feta. ”Tämä ruoka sopii alkupalaksi tai pääruoaksi, jos syöt sen yksin”, Anni kirjoittaa.

Ainekset:

  • 200 g fetaa
  • 250 g kirsikkatomaatteja
  • nippu parsaa
  • oliiviöljyä
  • kuivattua oreganoa
  • sitruunan mehua

Valmistusohje:

1. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Jos fetapala on paksu, leikkaa se puoliksi. Pilko parsat kolmen sentin pituisiksi paloiksi ja puolita kirsikkatomaatit.

2. Lorauta öljyä uunivuoan pohjalle (tai kääri feta folioon) ja laita feta vuokaan. Ympäröi feta parsoilla ja kirsikkatomaateilla. Lorauta öljyä ja ripottele oreganoa päälle.

3. Anna olla uunissa, kunnes feta ruskistuu. Purista päälle tuoretta sitruunaa.

Juhlaruoka: Merellinen voileipäkakku n. 8–10 hengelle

Anni Hautala: Annin ruokakirja 2
Anni Hautala kertoo rakastaneensa aina voileipäkakkuja, kala-, liha-, juusto- ja kasvisversioita.

Valmista Anni Hautalan voileipäkakku edellisenä päivänä, niin saat maukkaimman lopputuloksen. Tässä vaihtoehtoina ovat katkarapu- ja kylmäsavulohitäytteet, jotka voi laittaa halutessaan molemmat samaan kakkuun, eri kerroksiin.

Ainekset:

  • 2 vuokaleipää viipaloituina
  • 500 g paahtoleipää (valitse neliönmallinen)
  • 2–3 dl kasvislientä

Katkaraputäyte:

  • 180 g pakastekatkarapuja
  • 1 dl chilimajoneesia
  • 1 dl ranskankermaa
  • tilliä
  • ½ sipuli
  • ½ (luomu)sitruuna

Lohitäyte:

  • 150 g kylmäsavulohta
  • 200 g chilituorejuustoa
  • 1 suolakurkku
  • 1 dl ranskankermaa

Kuorrutus:

  • 2 dl vispikermaa
  • 200 g ruohosipulilla maustettua
  • tuorejuustoa

Koristeluun:

  • sitruunaa
  • keitettyjä kananmunia
  • kylmäsavulohta
  • katkarapuja
  • kurkkua
  • suolakurkkua
  • tilliä

Valmistusohje:

1. Aloita valmistamalla kasvisliemi pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Valmista sitten täytteet. Pilko sipuli ja suolakurkku, lohi ja tilli. Pese sitruuna ja raasta hieman kuorta kulhoon. Purista muutaman ruokalusikallisen verran sitruunan mehua kulhoon.

3. Sulata katkaravut ja lisää kulhoon. Lisää loputkin katkaraputäytteen ainekset kulhoon ja sekoita. Sekoita lohitäytteen ainekset toisessa kulhossa.

4. Leikkaa leivistä reunat pois. Asettele ensin yksi kerros tummaa leipää haluamasi kakun muotoon esim. irtokakkupohjavuokaan tai ihan vain kelmun päälle. Kostuta pohja kasvisliemellä ja lisää jompaakumpaa täytettä. Lado päälle vaalea leipäkerros, kostuta ja laita toista täytettä päälle. Toista koko homma kertaalleen niin, että saat päällimmäiseksi vaaleaa leipää.

5. Vedä kelmu kakun ympäri, laita tarvittaessa esimerkiksi leikkuulauta tai jokin astia päälle painoksi ja nosta jääkaappiin yön yli tai ainakin muutamaksi tunniksi.

6. KUORRUTE JA KORISTELU: Vatkaa kermavaahto, lisää sekaan tuorejuusto ja vatkaa vähän lisää. Levitä kuorrute kakun päälle. Koristele sitruunan viipaleilla, keitetyn kananmunan siivuilla, katkaravuilla, kurkulla, lohella ja suolakurkuilla.

”Vaihtamalla esimerkiksi suolakurkun paprikaan, chilituorejuuston ruohosipulituorejuustoon ja lohen kinkkuun, saat helposti toisen täytteen. Tai sitten kokeile jotain niin kreisiä kuin suolalihaa ja mustaherukkahilloa! Samaan kakkuun!” – Anni Hautala

Arkiruokaa: Kinkkukiusaus 2–3 hengelle

Anni Hautala: Annin ruokakirja 2
Anni Hautalan kinkkukiusauksessa on sinihomejuustoa. ”Erityisesti aurajuusto päällä kirvoitti kehut perheeltä!” Anni kehuu.

Anni Hautala kinkkukiusaus on nopea arkiruoka, joka maistuu koko perheelle.

Ainekset:

  • noin 500 g puikulaperunaa
  • n. 170 g kinkkua, esimerkiksi leikkelettä
  • 2½ dl kermaa
  • 1 sipuli
  • n. ½ tl suolaa
  • 50–100 g aurajuustoa

Valmistusohje:

1. Kuori perunat ja leikkaa ne ohuiksi lastuiksi. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

2. Pilko kinkku ronskeiksi paloiksi. Kuori ja suikaloi sipuli.

3. Laita vuokaan perunat, kinkku ja sipuli. Sekoita kermaan suola ja kaada vuokaan. Murusta päälle aurajuusto ja laita uuniin noin tunniksi. Kokeile 30–40 minuutin kohdalla, ovatko perunat kypsiä.

Jälkiruoka: Mustikkakakkutorttu

Anni Hautala: Annin ruokakirja 2
Anni Hautalan mustikkakakkutorttu kuulostaa superherkulliselle.

”Halusin kokeilla jotain uutta, jotain mustikkapiirakkamaista, mutta kakkumaisempaa ja helppoa valmistaa”, Anni kirjoittaa mustikkakakkutortun ideasta.

”Paistoin pellillisen vaaleita mokkapaloja, siivutin pellin neljään osaan, laitoin täytteeksi pakastimen mustikat, rahkaa ja kermaa. Näin se herkku sattumalta löytyi”, Anni kirjoittaa.

Ainekset:

Taikina:

  • 4 dl sokeria
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl vaniljajauhetta (esim. Urtekram)
  • 1½ tl ruokasoodaa
  • 1 tl suolaa
  • 2½ dl vettä
  • 200 g voita
  • 1 dl kreikkalaista jogurttia
  • 2 kananmunaa

Mustikkatäyte:

  • 400 g maitorahkaa
  • 2 dl vispikermaa
  • 3–4 dl mustikoita
  • ½–1 dl sokeria
  • 1 tl vaniljaa

Valmistusohje:

1. Aloita taikinasta. Sekoita omassa kulhossa sokeri, vehnäjauhot, vanilja ja sooda. Kiehauta kattilassa suola, vesi ja voi. Yhdistä kiehautettu neste kuiviin aineisiin. Lisää jogurtti ja anna hetki jäähtyä ennen kuin lisäät kananmunat, etteivät ne ala kypsyä. Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista 200 asteessa 20 minuuttia.

2. Kun mokkapalapelti kypsyy uunissa, tee valmiiksi mustikkatäyte. Vatkaa kerma ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita rahka mukaan. Lisää mustikat ja vanilja. Jos käytät pakastemarjoja ja aiot tarjota kakun pian, lisää mustikat kohmeisina. Vaihtoehtoisesti voit sulattaa mustikat, jolloin täytteestä ei tule liian löysää.

3. Anna kakkupohjan jäähtyä kunnolla, ennen kuin alat koota kakkua. Leikkaa pellillä olevasta jäähtyneestä pohjasta neljä samanlaista palaa. Laita niiden väliin ja päälle runsaasti mustikkatäytettä.

Katso myös: Anni Hautalan 4 suosikkireseptiä – näillä ohjeilla kokkaat helppoa kotiruokaa, jota koko perhe rakastaa

Lähde:  Annin ruokakirja 2

X