Juusto säilyy avattuna seitsemän vuorokautta jääkaapissa.
Juusto säilyy avattuna seitsemän vuorokautta jääkaapissa.
Ruoka

Asiantuntija neuvoo, miten avattu juusto säilyy parhaiten jääkaapissa: ”Home on hankalin haaste”

Juusto säilyy parhaiten viileässä ja puhtaassa jääkaapissa. Avattu juusto säilyy jääkaapissa keskimäärin seitsemän vuorokautta, mutta juuston säilyvyyttä voi pidentää kiinnittämällä huomiota esimerkiksi jääkaapin hygieenisyyteen.
Teksti: Katri Koskinen Kuvat: iStock

Juusto säilyy parhaiten jääkaapissa alle + 8 °C:ssa omassa pakkauksessaan kunnolla suljettuna tai tiiviisti tuorekelmuun käärittynä. Myös juustokupu tai suljettava rasia ajavat saman asian. Monet pitävät pakattua juustoa jääkaapissa vihanneslokerossa.

Juustossa voidaan käyttää kahta eri säilöntäainetta: nitraattia, jolla estetään käymisvirhe. Toinen säilöntäaine on natamysiini. Sitä pannaan juuston pintaan, jotta siihen ei kasva hometta.

– Home onkin hankalin haaste juuston säilytyksen kannalta, Valion johtava teknologia-asiantuntija Matti Kärki kuvailee.

Kaupan juustot on pakattu useimmiten tiiviisti vakuumiin tai suojakaasuun.

– Kun juustopakkaus avataan, sinne pääsee happea ja samalla myös hometta. Kesällä hometta on enemmän, sillä homeet viihtyvät kosteassa ilmassa, Kärki kertoo.

Juusto säilyy pidempään puhtaassa jääkaapissa

Milloin viimeksi puhdistit ja pesit jääkaappisi perusteellisesti? Puhtaus on puoliruokaa – kirjaimellisesti, sillä avattu juusto säilyy parhaiten puhtaassa jääkaapissa.

– Myös oman jääkaapin hygienia asettaa rajansa juuston säilymiselle. Ja samoin se, onko pitänyt Aurajuustoa samassa jääkaapissa, Kärki sanoo.

– Nyrkkisääntö juuston säilymiselle on seitsemän vuorokautta jääkaapissa, kalvossa. Mutta jos jääkaappi on todella puhdas, juusto voi säilyä kaksi viikkoa tai enemmänkin.

Toinen juuston uhka on kuivuminen.

–  Jos juustoa ei ole kääritty muoviin, se kuivuu, Kärki muistuttaa.

Myöskin äkilliset lämpötilan vaihtelut lyhentävät juuston säilyvyyttä: juuston kalvon alle voi tulla kosteutta, mikä altistaa sen homeelle tai juuston pinnalle alkaa kasvaa hiivaa.

Vanha kikka: kokeile voipaperia ja suolavettä

Moni on kuullut neuvon, että kovia juustoja ei kannata kääriä muovikelmuun, koska muovikelmu ei hengitä. Tämän pelätään vaikuttavan negatiivisesti juuston makuun. Yksi kikka onkin kääriä juusto voi- tai leivinpaperiin ja laittaa sen jälkeen löyhästi muovipussiin.

Juustoasiantuntija Kärki vinkkaa myös eräästä toisesta, vanhasta kikasta:

– 1960-luvulla Äänekosken meijerin isännöitsijä kertoi, kuinka emmentaljuustoa säilytetään. Kun saa emmentalkimpaleen, otetaan pergamiinia eli voipaperia, se kastellaan suolavedellä ja emmental kääritään siihen. Hän oli emmentalin suuri ystävä, ja hän neuvoi nauttimaan emmentalin aina puolen sentin viipaleina, Kärki nauraa.

Parhaat makuparit home- ja herkuttelujuustoille – uskomaton yhdistelmä: sinihomejuustoa ja lakritsia!

Näin rakennat täydellisen juustotarjottimen: viisi eri juustoa ja ihania makupareja

Lähde: Valion juustokauden avajaiset, Valio, Arla

X