Ruoka

Avokado kokee äkkikuoleman jääkaapissa – listasimme 10 ruokaa, joita ei pitäisikään säilyttää jääkaapissa

Kaikki ruuat eivät tarvitse kylmää, ja joillekin liika viileys on suorastaan haitallista. Pursuilevia hyllyjä on vaikea pitää siistinä, joten suorita jääkaapin suursiivous ja pelasta kylmästä elintarvikkeet, jotka eivät sinne kuulu.

Teksti:
Anna Nummisto
Kuvat:
Istock

Jääkaapin viileys hidastaa monien bakteerien kasvua ruuan pinnalla, niinpä laitamme ruoka-aineita jääkaappiin herkästi, ikään kuin varmuuden vuoksi.

Kaikki ruuat eivät tarvitse kylmää, ja joillekin liika viileys on suorastaan haitallista. Pursuilevia hyllyjä on vaikea pitää siistinä, joten suorita jääkaapin suursiivous ja pelasta kylmästä elintarvikkeet, jotka eivät sinne kuulu.

1. Hedelmät ja vihannekset

Jääkaapin viileys keskeyttää hedelmien kypsymisen ja esimerkiksi omenat muuttuvat kylmässä nopeasti jauhomaisiksi. Pilkotut hedelmäviipaleet säilyvät lyhyen aikaa hyvinä jääkaapissa, mutta kokonaiset hedelmät ja vihannekset kypsyvät maukkaimmiksi huoneen lämmössä, jossa ne säilyvät hyvinä muutaman viikon.

Etenkin trooppisten hedelmien kanssa kannattaa olla tarkkana:  jos hedelmä on kasvanut helteessä, se tuskin kestää kylmäkäsittelyä.

2. Avokado

Puolitettu avokado muuttuu tummaksi mössöksi lähes salamannopeasti joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa. Jääkaapissa avokado kokee äkkikuoleman muutamassa tunnissa.

Säilytä kokonaiset avokadot huoneenlämmössä ja varjele niitä kolhuilta. Puolitettu avokado kannattaa käyttää mahdollisimman nopeasti.

3. Banaani

Jääkaappiin joutunut banaani muuttuu nopeasti ruskeaksi, vaikka sen hedelmäliha maistuukin vielä ihan hyvältä. Jääkaapissa tummunut banaani ei kuitenkaan houkuttele syöjiä ja se joutuukin usein kylmästä suoraan roska-astiaan, vaikkakin ihan syyttä.

4. Basilika

Tämä yrtti on todella kylmänarka. Jääkaapissa basilikan voimakastuoksuiset lehdet käpertyvät ja tummuvat nopeasti ikävän makuisiksi ja näköisiksi.

Yrtti on niin arka viileälle, että talvella se kärsii jopa liian pitkästä kotimatkasta, niinpä se kannattaakin suojata viimalta vaikka sanomalehtipaperilla. Kotona basilika viihtyy aurinkoisessa ja vedottomassa paikassa, hyvin kasteltuna.

5. Leipä

Moni laittaa leipäpaketin jääkaappiin siinä toivossa, että limppu säilyttäisi herkullisen tuoreutensa seuraavaan päivään. Tosiasiassa leipä pilaantuu jääkaapin kosteuden ansiosta nopeammin kuin huoneenlämmössä.

Leipää kannattaa säilöä pidemmät ajat pakkasessa ja ottaa vain tarvittava määrä kerrallaan sulamaan – tai sitten hyväksyä se, että eilinen leipä ei ole yhtä herkullista kuin vastaleivottu.

Lue myös: Kuinka kauan liha säilyy pakastimessa, entä leipä? Näin kauan eri ruoat säilyvät pakkasessa hyvinä

6. Kahvi

Oletko oppinut säilyttämään avattua kahvipakettia jääkaapissa, koska siellä se pysyy valolta ja lämmöltä suojattuna? Jääkaapin kosteahkot olosuhteet ovat ikävä kyllä myrkkyä lempijauhatuksesi aromeille.

Kahvi säilyy parhaiten viileässä, kuivassa ja pimeässä paikassa, eli keittiön kaapissa ilmatiiviissä purkissa, viikon tai kaksi. Sen jälkeen sen aromit alkavat muuttua. Jos juot kahvia harvoin, kannattaa isompi kahvisatsi pakastaa ja ottaa sulamaan kerrallaan vain 1–2 viikon tarpeita vastaava määrä.

7. Hunaja

Hunajan paikka ei ole jääkaapissa, siitäkin huolimatta, että sen koostumus muuttuu huoneenlämmössä ajan myötä rakeiseksi. Jääkaapin kosteus sekä muiden ruokien aromit pilaavat hunajan, joten säilytä purkki kuivakaapissa ja notkista kristallisoitunut hunaja tarvittaessa kuumassa vesihauteessa.

8. Sipulit

Sipulien paikka ei ole jääkaapin kosteassa vihanneslaarissa, jossa ne muuttuvat nopeasti nahkeiksi ja kumimaisiksi, ja alkavat lopulta homehtua sekä itää.

Säilytä sipuleita oikein kuivassa, pimeässä ja viileässä paikassa. Tai paremman puutteessa vaikka kulhossa keittiön pöydällä.

9. Tomaatit

Paketti kirsikkatomaatteja ostoskassista suoraan jääkaappiin? Väärin! Herkkähipiäiset tomaatit muuttuvat jääkaapissa nopeasti nuhjuisiksi ja niiden herkullinen makeus katoaa.

Säilytä tomaatteja ilmavassa astiassa keittiön pöydällä niin ne säilyttävät kimmoisan ulkomuotonsa ja mehukkaan makunsa pidempään.

10. Kananmunat

Kaupassa kananmunapaketit ovat huoneenlämmössä, mutta kotona monet meistä laittavat ne jääkaappiin – jopa niitä varten suunniteltuihin lokeroihin. Turhaan.

Tuoreet munat säilyvät hyvinä myös huoneenlämmössä ja itse asiassa ne on keittämisen jälkeen helpompi kuoria kuin jääkapista suoraan kattilaan joutuneet. Jos olet jo ehtinyt laittaa munat jääkaappiin, ne kannattaa säilyttää siellä käyttöön saakka. Lämpötilanvaihtelut eivät tee kananmunille hyvää.

Lähteet: Prevention.com, EatThis.com

Lue lisää:

Säilytätkö ruoat oikeassa lämpötilassa? – Tomaatti ja kurkku eivät kuulu jääkaappiin

Reseptien mitat ja muunnokset

Kannattaako mansikat pakastaa rasiassa vai pussissa? 5 hyödyllistä vinkkiä mansikoiden pakastamiseen

X