Ruoka

Esittelyssä monitoimikoneet

Teksti:
Anna.fi

Monitoimikonetta käyttämällä voi tehokkaasti hyödyntää ”oikeita” raaka-aineita. Eikä aikaakaan kulu paljon, sillä nykykoneet ovat paitsi helppokäyttöisiä myös tehokkaita. Ennen kuin harkitset monitoimikoneen hankintaa tutustu Tekniikan Maailman monitoimikone-esittelyyn.

Monitoimikone

Esittelemme Boschin, Electroluxin, Kenwoodin, OBH Nordican ja Philipsin.

Kaikissa koneissa on riittävät ja asialliset käyttöohjeet. Ensikertalainenkin pääsee koneiden käytön alkuun seuraamalla käyttöohjeita ja opettelemalla, miten osat menevät paikoilleen. Vasenkätisen on muistettava, että laitteet on tehty oikeakätiselle.

Kotikeittiön perustyöt onnistuvat

Kaikilla laitteilla perustyöt, kuten hienonnus, viipalointi, raastaminen, vatkaus ja taikinan alustus onnistuvat hyvin.

Vinhasti pyörivä kaksiteräinen sapeli eli leikkuu- tai hienonnusterä on monitoimikoneiden ykkösväline. Se hienontaa, soseuttaa, sekoittaa ja valmistaa vaikkapa sokerikakkutaikinan.

Taikinan tekoon koneissa on hienonnusterän tapaiset mutta hitaammin pyöritettävät kaksisiipiset sekoittimet. Boschissa siipiä vastaavat taikinakoukut.

Pieni pulla- ja sämpylätaikina syntyy näillä laitteilla aivan tyydyttävästi. Leivänteko jää isojen yleiskoneiden hoidettavaksi. Tosin leipätaikinan voi edelleenkin alustaa ja vaivata käsin.

jäämurskaa tehosekoittimessa

Lähes kaikkien laitteiden varustukseen kuuluu tehosekoitin. Ne vastaavat keskiluokan erillislaitteita jopa siinä, että jäämurska holvaantuu helposti ja kannun pohjalle alkaa sulaa vettä.

OBH Nordicaa lukuun ottamatta laitteiden vakovarustukseen kuuluu sitruspuserrin. Kaikki pusertimet toimivat tyydyttävästi, mutta ne pyörivät vain yhteen suuntaan. Käytännössä ne häviävät myös halvoille käsikäyttöisille pusertimille, sillä yhden tai kahden sitruunan pusertamista varten konetta ei kannata koota ja nähdä puhdistamisen vaivaa.

Puhdista monitoimikone heti käytön jälkeen

Käytön jälkeen koneet on syytä puhdistaa niin nopeasti kuin mahdollista. Kaikissa laitteissa sekoittimien puhdistaminen on hankalaa ja tulee hankalammaksi, jos esimerkiksi taikina pääsee kuivumaan.

Muutamien laitteiden osat voidaan pestä astianpesukoneessa, mutta se ei auta asiaa. Astianpesun läpikäynyt ja kuivunut taikinansekoitin on erittäin hankala puhdistaa. Tässä suhteessa monitoimikoneet eroavat olennaisesti yleiskoneista, joissa voima tulee ylhäältä.

Hankinta puntarissa

Ennen kuin ryhdyt harkitsemaan monitoimikoneen hankintaa, arvioi keittiösi varustus ja säilytystilat.

Jos aika ja kädentaidot riittävät, niin hyvällä veitsellä, sauvasekoittimella, käsivatkaimella, jonka varusteisiin kuuluvat taikinakoukut, ja mandoliinilla pärjää pitkälle. Niiden käyttöönotto ja puhdistus on helppoa ja säilytystilat löytyvät helposti.

Jos taas leipominen on lajisi, niin silloin kannattaa harkita yleiskoneen ostoa.

Bosch MCM 5530

Bosch MCM 5530

MCM 5530 on erinomainen aktiivisen kotikokin apuväline. Laite on tehokas, joten esimerkiksi lihan hienonnus onnistuu hyvin. Boschissa taikinakoukut, joilla hiivataikinan alustus onnistui oikein, eli syntyi tuttu taikinapallo. Vatkain on kaksoislankavatkain.

Boschin paseerausmylly

Boschin vakiovarustevalikoima on laaja, siihen kuuluu muun muassa harvinainen paseerausmylly. Sillä työ sujuu pienilläkin käsivoimilla.

Boschin mehulinko

Boschin mehulinko on yksinkertainen ja laskee mehun alleen kulhon pohjalle.

Hyvän käyttöohjeen mukana tulee reseptivalikoima. Laitteen rungossa on ohjeiden muistamista helpottavat merkinnät.

Boschin säilytyskotelo

 
Boschin varustukseen kuuluu jalustana toimiva säilytyslaatikko. Se pitää terät suojassa ja pienimmät osat tallessa.

Ennen hankintaa kannattaa pitää mielessä, että laite varusteineen vaatii melkoisesti sekä pöytä- että muuta säilytystilaa.

Bosch MCM 5530
 • Teho: 1100 w
 • Paino: 3,8 kg
 • Hinta: noin 185 €
 • Takuu: 2 vuotta
 • Maahantuoja: BSH-kodinkoneet, www.bosch-home.fi

 

Electrolux EFP 4400

Electrolux EFP 4400

Electrolux on kahden ulosottoliitännän laite. Tästä on se etu, että tehosekoitinta ja peruskulhoa voidaan käyttää vuorotellen varusteita vaihtelematta. Varustus on tavanomaista tasoa.

Electroluxin kartiomainen vatkaaja

Puutteena voidaan pitää sitä, että varusteisiin ei kuulu kaksoisvispilää, vaan se on korvattu kartiomaisella, rei’itetyllä joskin sinänsä toimivalla vispilälevyllä. Kerman ja munien vaahdottaminen onnistuu kohtuullisen hyvin. Varsinainen kakkutaikina kannattaa kuitenkin tehdä kulhossa sekoitin- ja leikkuuterällä.

Electroluxin säilytyskotelo

Suunnittelijat ovat harvinaisen hyvin tiedostaneet pienen keittiön säilytystilaongelmat. Electroluxin viipalointi- ja raastinteriä varten on laitteen rungossa kätevä säilytyskotelo. Muut osat sopivat kulhon ja tehosekoitinkannun sisään.

Electrolux EFP 4400
 • Teho: 800 w
 • Paino: 4,1 kg
 • Hinta: noin 159 €
 • Takuu: 2 vuotta
 • Maahantuoja: Electrolux, www.electrolux.fi

 

Kenwood FP 270

Kenwood FP 270

Kenwood on toiminnoiltaan kompakti ja monipuolinen monitoimikone. Koneen rungossa on vain yksi voiman ulosottoliitäntä, johon kaikki työvälineet, tehosekoitinta myöten kiinnitetään.

Kenwoodin lankavatkain

Vatkain on asiallinen kaksoislankavatkain.

Varustukseen kuuluu myös hyvä mehulinko, joka ei kuitenkaan ole jatkuvatoiminen. Kenwoodin lingossa on hedelmälihan kaavin suodatinrummun sisällä ja putki, jolla se laskee mehun koneen viereen asetettuun astiaan.

Pieni lasinen mylly on tehokas mausteiden hienontaja.

Kenwoodin erikoisuutena on rouhintaterä, joka on tarkoitettu muun muassa perunamykyjen tekoon.

Vaikka peruskone vie vähän pöytätilaa, laajalle varustukselle tarvitaan paljon kaappi- tai laatikkotilaa. Liitäntäjohdon pituus on 105 cm, sitä voi lyhentää työntämällä se rungon sisään.

Kenwood FP 270
 • Teho: 750 w
 • Paino: 2,6 kg
 • Hinta: noin 169 €
 • Takuu: 2 vuotta
 • Maahantuoja: Suomen Sähkötuonti, www.suomensahkotuonti.fi

 

OBH Nordica Pro 2000

OBH Nordica Pro 2000

Pro 2000 on kompakti ja laadukkaan tuntuinen monitoimikone. Laitteen varustevalikoima on pieni, mikä osaltaan selittää edullisen hinnan. Pienestä tehosta huolimatta esimerkiksi lihan hienonnus onnistuu hyvin, kuten myös raastaminen ja viipalointi.

OBH Nordican levyvispilä

OBH Nordicassa vatkaimena toimii aallotettu levyvispilä. Kerman vatkaus onnistuu silläkin hyvin, vaikka aikaa kuluu tavallista enemmän.

Muuten kompaktissa ja hyvin toimivassa OBH Nordicassa on yksi paha vika: kannessa oleva täyttöaukko on surkean pieni. Terien pituus on 55 mm, mutta aukosta sopii vain halkaisijaltaan korkeintaan 37 mm:n kurkku, porkkana tai purjo. Niinpä esimerkiksi erinomainen ranskanperunaterä menee kokonaan hukkaan. Tämä on todella harmi, sillä muuten laite on laadukas ja toimiva.

Jos Pron rinnalle hankkii raastinraudan ja niin sanotun mandoliinin, laitteella pääsee edullisesti pitkälle.

OBH Nordica Pro 2000
 • Teho: 500 w
 • Paino: 2,2 kg
 • Hinta: noin 80 €
 • Takuuaika: 2 vuotta
 • Maahantuoja: OBH Nordica, www.obhnordica.fi

 

Philips HR 7774/90

Philips HR 7774/90

Philips näyttää suurelta, mutta silti se vie vain vähän enemmän pöytätilaa kuin pienemmät laitteet. Kulho on iso, ja leivontakapasiteetti on hyvä. Vatkain on kaksoislankavatkain.

Philips kaksisiipinen taikinan alustaja

 
Kaksisiipisen muoviterän käyttö taikinan alustamisessa vaikuttaa epäilyttävältä oikeisiin taikinakoukkuihin verrattuna. Mutta Philipsillä tehdystä taikinasta syntyi mainioita sämpylöitä, kun taikinan annettiin kohota liinan alla.

Philipsin leikkuuterä ja raastinterä

 
Raastimena ja erityisesti leikkurina Philips toimii erinomaisesti. Philipsin viipaleiden paksuutta voidaan säätää 1–7 mm.  Tästä on hyötyä esimerkiksi vihanneskoristeiden teossa. Tukevassa, laadukkaassa raastinterässä on kaksi karkeutta. Täyttöaukko on kiitettävän suuri. Pyörimisnopeuden säätö tosin saisi olla alapäästään laajempi.

Tehosekoittimeen on ohjelmoitu erityinen jäänmurskaustoiminto.

Varusteet napsahtavat vaivatta paikoilleen. Liitäntäjohdon voi kätkeä kokonaan moottorirunkoon.

Mukana tulee hyvä reseptikirja. Laitteen rungossa on ohjeiden muistamista helpottavat merkinnät.

Philips HR 7774/90
 • Teho: 1000 w
 • Paino: 3,5 kg
 • Hinta: noin 199 €
 • Takuu: 2 vuotta
 • Maahantuoja: Philips Oy, www.philips.fi

 

Laitteet ovat olleet Teknikan Maailman monitoimikonevertailussa numerossa 06/2012 (linkin kautta voit tilata täydellisen version testituloksineen).

Antti Purhonen
Heikki Purhonen, avustus
Arto Wiikari, kuvat

X