Grillaus

Grillataan kalaa! Näillä ohjeilla onnistut niin vartaiden, fileiden kuin kokonaisenkin kalan grillauksessa

Tiesitkö, että kala soveltuu hyvin myös grillattavaksi? Se ei vaadi kypsyäkseen montaa minuuttia, eikä erikoisia mausteita maistuakseen makoisalta.
26.8.2019 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Kokosimme parhaat vinkit kalan grillaukseen. Näillä ohjeilla onnistut niin vartaiden, fileiden kuin kokonaisenkin kalan grillauksessa.

7 x grillattu kala

Mitä kalaa grilliin?

Melkeinpä mitä tahansa kalaa voi grillata, mutta parhaiten grillaamiseen sopivat rasvaiset kalalajit, kuten lohi, taimen, nieriä, siika ja muikku sekä esimerkiksi silakka ja makrilli. 

Vähärasvaisetkin kalalajit, kuten kuha ja ahven sopivat grilliin, mutta ne kuivahtavat herkästi. Kääräise kala folioon ja lisää seuraksi muutama voinokare. Ne pitävät kalan mehevänä ja maukkaana.

Helppo foliossa kypsennetty kala

Kalan grillaaminen onnistuu helposti, kun muistat pari niksiä.

Kalan grillaaminen onnistuu helposti, kun muistat pari niksiä.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

1 perattu kuha tai siika (noin 700 g)
2 rkl pehmeää voita
1 luomusitruuna
1 tl sormisuolaa
pippuria myllystä
silputtua tilliä ja sipulinvarsia

Valmistusohje

1. Kuivaa kala paperilla. Nosta kala ison, kaksinkertaisen folioarkin päälle. Mausta kala sisältä ja päältä suolalla ja pippurilla. Pane voinokareita, sitruunaviipaleita, silputtua tilliä ja sipulin varsia sekä kalan sisään että päälle.

2. Kääri kala folioon. Nosta kala grilliin ja kypsennä noin 15 minuuttia. Käännä paketti kerran kypsennyksen aikana.

Kalan maustaminen

Kalan maustamiseen riittää usein suola ja pippuri, sitruuna tai limetti sekä tuoreet yrtit, kuten tilli ja ruohosipuli. Kokeile myös korianteria tai rosmariinia!

Rasvaiset kalat eivät hätkähdä voimakkaampiakaan mausteita. Japanilainen makeansuolainen teriyakikastike sopii erityisen hyvin lohen seuraan. Kastikkeen voi valmistaa itse tai oikaista kaupan valmiilla.

Teriyakilohi

Kalan grillaaminen: maustamiseen riittää usein suola ja pippuri, mutta kokeile rohkeasti myös muita makupareja.

Kalan maustamiseen riittää usein suola ja pippuri, mutta kokeile rohkeasti myös muita makupareja.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Lohi:

noin 400 g fileoitua lohta
sormisuolaa

Teriyakikastike:

1/2 dl soijakastiketta
1/2 dl vettä (tai sherryä)
1 rkl etikkaa
2 rkl sokeria
1 tl raastettua inkivääriä
2 tl maizenaa
mustapippuria

Valmistusohje

Sekoita maustekastikkeen ainekset pienessä kattilassa ja kiehauta kastike, anna jäähtyä. Leikkaa lohi kuutioiksi. Kaada päälle liemi ja anna maustua puolisen tuntia.

Pujota kalapalat kylmässä vedessä liotettuihin vartaisiin. Paista lohivartaat grillin kevyesti öljytyllä parilalevyllä maltillisella lämmöllä kypsiksi. Voitele kerran pari teriyakikastikkeella.

Tarjoa lisänä kurkusta, paprikasta ja retiiseistä tehtyä, öljytilkalla kostutettua mosaiikkisalaattia.

Kalan grillaaminen

Kalan grillaaminen kannattaa suorittaa miedossa lämmössä, jotta se ei kuivu. Kaasugrillissä on helpoin säädellä lämpötilaa. Hiiligrillissä kannattaa antaa hiilloksen muodostua rauhassa ennen kuin aloittaa grillauksen. 

Kala on herkkä grillattava ja tarttuu helposti kiinni grilliin. Kypsennä kala folioon käärittynä tai grilliritilällä leivinpaperin päällä. Kuumat ritilät paahtavat kalan pintaan kauniit grilliraidat, mutta kypsyvä liha ei tartu ritilään tai ripise hiillokseen.

Halsteri on ohuesta metalliritilästä valmistettu varrellinen apuväline kalan grillaukseen. Sen avulla on helppo kypsentää pienempiä kaloja tai kääntää kokonainen kala tai kalafilee. Halsterin avulla onnistuvat helposti niin kokonaisten silakoiden kuin yrtti-sitruunatäytteisten ahvenienkin grillaus.

Kokonaisena grillatut silakat

Kalan grillaaminen: kokonaisena grillatut silakat.

Sitruuna ja rosmariini. Siinä salaisuus näiden kokonaisten grillattujen silakoiden makuun.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Kokonaisena grillatut silakat:

50 g voita
yhden sitruunan raastettu kuori
2 rkl hienonnettua rosmariinia
600 g kokonaisia puhdistettuja silakoita
suolaa
mustapippuria
yhden sitruunan mehu

Valmistusohje

1. Sulata voi ja mausta se raastetulla sitruunan kuorella ja rosmariinilla.

2. Mausta puhdistetut silakat kauttaaltaan suolalla ja mustapippurilla sekä sitruunamehulla.

3. Grillaa silakat tasoparilalla tai halsterin avulla kypsiksi.

4. Sivele silakoita sitruuna-rosmariinivoilla grillaamisen aikana ja vielä juuri ennen tarjoilua. Tarjoile silakoiden kanssa salsa verdeä ja vihreää salaattia.

Yrtti-sitrustäytteiset grilliahvenet

Kalan grillaaminen: yrtti-sitrustäytteiset grilliahvenet.

Grillatut ahvenet ja raikas kesäsalaatti ovat mahtava kombo. Grillatun kalan mausteesi riittää sitruuna, yrtit ja ripaus suolaa.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Yrtti-sitrustäytteiset grilliahvenet:

4 perattua (à 300 g) ahventa
1 1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 sitruuna
1 limetti
1/2 ruukku korianteriataitilliä

Valmistusohje

1. Huuhtaise kalat ja tarkista, että kidukset on poistettu. Kuivaa talouspaperilla, rouhaise kalojen sisään ja pintaan suolaa sekä pippuria myllystä.

2. Pese ja viipaloi sitrukset. Leikkaa yrttien varret pätkiksi. Täytä ahvenet yrteillä ja sitrusviipaleilla. Varmista kalojen kiinni pysyminen sitaisemalla ne kostutetulla puuvillanarulla paketeiksi tai lado kalat halsteriin. Voit tehdä ahventen pintaa muutamia viiltoja ja maustaa nekin suolalla ja pippurilla.

3. Grillaa kalat molemmin puolin melko kuumassa lämmössä. Grillausaika on 6–10 minuuttia puoleltaan. Kala on kypsää, kun selkäevä irtoaa helposti.

4. Tarjoa kesäsalaatin kanssa.

Mistä tuntee kypsän kalan?

Kala kypsyy grillissä muutamassa minuutissa. Ota kala pois grillistä, kun neste alkaa kihota pintaan, sillä kypsyminen jatkuu vielä sen jälkeen. Esimerkiksi lohi on parhaimmillaan 42 asteisena, muttei rasvaisena kalana hätkähdä, vaikka sitä kypsentää tovin kauemminkin.

Vähärasvaisten kalalajien kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä ne ovat ylikypsinä usein kuivia.

Näin grillaat kokonaisen kalan

Kokonaisena grillattu kala on näyttävä tarjottava ja yllättävän helppo valmistettava. Kokonaisena grillattu kala on myös fileitä mehukkaampaa ja pysyy paremmin kasassa. 

Kokonainen kala grillataan nahkoineen ja suomustettuna. Huuhtele ja kuivaa kala ensin, tee kylkiin viillot ja hiero suolaa sekä kalan pintaan että sen sisälle pari tuntia ennen grillausta, jotta liha kiinteytyy. Varo ylisuolaamasta kalaa!

Kalan sisään voi ujuttaa myös sitruunalohkoja sekä tuoreita yrttejä. Kiinnitä kalan vatsa tarvittaessa cocktailtikuilla ja nosta grilliin kypsymään folioon käärittynä tai grilliritilälle leivinpaperin päälle.

Samalla grillin lämmöllä kypsyvät myös lisukekasvikset.

Grillattua kalaa ja kesävihanneksia

Kalan grillaaminen.

Herkullinen ja terveellinen kala-ateria kasvisten kera syntyy kätevästi kerralla grillissä.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Grillattu kala:

2 keskikokoista kuhaa tai siikaa
2 sitruunaa
suolaa
iso nippu yrttejä (timjami, lehtipersilja, basilika)
2–3 kesäsipulia
250 g terttuminitomaatteja
1 nippu tuoretta parsaa
2 rkl oliiviöljyä

Kastike:

0,5 dl oliiviöljyä
ripaukset suolaa ja mustapippuria
0,5 tl sokeria
1 dl hienonnettuja yrttejä (kuten yllä)
½ sitruunan mehu

Valmistusohje

1. Huuhtele kalat ja kuivaa ne talouspaperilla. Leikkaa kylkiin terävällä veitsellä viiltoja. Laita ne vuokaan.

2. Halkaise toinen sitruuna ja purista mehu kaloille. Mausta kalat sekä ulko- että sisäpinnoilta suolalla. Leikkaa toinen sitruuna viipaleiksi ja täytä kalat niillä sekä yrteillä. Kiinnitä kalan vatsa tarvittaessa cocktailtikuilla ja nosta kalat grilliin. Grillaa keskilämmöllä välillä käännellen kunnes liha irtoaa ruodoista.

3. Puhdista kasvikset ja kääntele ne oliiviöljyssä. Grillaa kasviksia tasoparilalla minuutti pari, niin että ne eivät kypsy liikaa.

4. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään kulhossa. Tarjoile kalat kasvisten ja yrttisen öljykastikkeen kera.

Kalan grillaaminen vartaina tai medaljonkeina

Kala sopii myös vartaisiin. Lohimedaljongit valmistuvat näppärästi parilalla tai grillialustalla. Varmista aina, että grillausalusta on puhdas, jottei kala tartu siihen kiinni.

Vartaiden kanssa voi käyttää mielikuvitusta ja pujottaa kalan kaveriksi esimerkiksi vihanneksia, yrttejä tai juustoa. Myös vartaisiin pujotetuista sitruunaviipaleista grillin lämpö loihtii varsinaista herkkua.

Cape malay lohi

Kalan grillaaminen – Cape maley -lohi ja mango-avokadosalsa

Cape malay -tyylillä valmistetut lohimedaljongit tarjotaan mango-avokadosalsan kanssa.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Lohimedaljongit:

4 lohimedaljonkia tai kilon lohifilee

Marinadi

2 limetin mehu
1 tl sormisuolaa
ripaus mustapippuria
1 tl punaista thai-currytahnaa
1 dl oliiviöljyä

Valmistusohje

1. Paloittele lohifilee 4–6 palaan.

2. Hienonna chili ja sekoita marinadin ainekset. Kaada seos lohipalojen päälle. Anna kalan marinoitua noin puoli tuntia.

3. Pane jokainen lohipala oman alumiinifoliopalan päälle ja nosta reunat siten, että kalasta irtoava rasva ei pääse valumaan grilliin. Grillaa kalaa miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Tarjoa avokado- mangosalsan kanssa.

Lohi-sitruunavartaat

Kalan grillaaminen: lohi-sitruunavartaat

Kalan grillaaminen lue mahdollisuuksia leikitellä – esimerkiksi lohivartaat ovat nopeaa ja herkullista grillattavaa.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Lohi-sitruunavartaat:

600 g puhdistettua lohifileetä
2 luomusitruunaa
1 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
1 tl fenkolinsiemeniä jauhettuina
3 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
varrastikkuja

Valmistusohje

1. Leikkaa lohifilee reiluiksi kuutioiksi. Leikkaa sitruunat ohuiksi viipaleiksi.

2. Sekoita oliiviöljyn joukkoon suola, fenkolinsiemenet ja lehtipersilja. Kääntele lohikuutiot seoksessa.

3. Pujota liotettuihin varrastikkuihin vuorotellen lohikuutioita ja sitruunaviipaleita.

4. Grillaa vartaat kypsiksi tasoparilalla keskilämmöllä.

Lue myös

Suosittelemme