
Grillattavaa thaityyliin, grillatut karitsankyljykset ja korealaiset possuvartaat – poimi oikeat sisälämpötilat ja grillaa täydellistä lihaa
Lihan sisälämpötilan voi mitata joko mekaanisella tai digitaalisella lämpömittarilla. Tarkka grillaaja valitsee digitaalisen, sillä sen avulla grillattavaa ja sen lämpötilaa voi seurata aste asteelta.
Mittari asetetaan lihan paksuimpaan kohtaan niin, ettei se osu hyvin lämpöä johtavaan rasvakerrokseen tai luuhun.
Liha kannattaa nostaa grillistä pois pari astetta ennen haluttua sisälämpötilaa, sillä kypsyminen jatkuu vielä grillauksen jälkeen.
Anna grillatun lihan odottaa pari minuuttia ja kääri se sitten noin vartiksi folioon vetäytymään. Näin sisä- ja pintalämpötilat tasaantuvat, lihasta tulee tasaisen kypsää ja mehevää, kun lihasnesteet eivät valu leikatessa.
Grillattavaa broilerista ja kalkkunasta
Salmonellariskin vuoksi siipikarjan liha tulee kypsentää läpikypsäksi. Muista myös hygienia. Älä käsittele raakaa ja kypsää lihaa samoilla välineillä, ja muista huolellinen käsipesu!
Lue lisää hyvästä hygieniasta:

Hygieniatesti – vastaa kysymyksiin rehellisesti ja testaa, kuinka hygieeninen olet!

Pitkät kynnet voivat olla hygieniariski, vaikka kädet pesisikin huolellisesti – asiantuntija neuvoo, miten kannattaa toimia

Moni pesee kätensä väärin – jos haluat välttää noroviruksen ja flunssan, pese kädet näin
Kokonaiselle broilerille sekä rasvaisille broilerin koipi-, siipi- ja reisipaloille sopiva sisälämpötila on 75 astetta. Vähärasvainen siipikarjan filee kuivuu herkästi, joten sen voi jättää 71 asteiseksi.
Jos et omista lämpömittaria, voit arvioida kypsyyden myös silmämääräisesti. Kypsän broilerin ja kalkkunan lihan tunnistaa siitä, että liha on kauttaaltaan vaaleaa ja sisältä tihkuva lihasneste on kirkasta. Varaa kokonaisen broilerin kypsennykseen reilu tunti, koipipaloille noin 40 minuuttia ja rintaleikkeille puolisen tuntia. Rintafileet kypsyvät nopeasti, alle kymmenessä minuutissa.
Grillattavaa thaityyliin kalkkunasta
Kalkkunan ohutleikkeistä teet helposti vartaat.
Chili, inkivääri ja seesaminsiemenet maustavat miedon kalkkunan lihan thaityyliin.
Grillaa kalkkunan liha täysin kypsäksi. Ole kuitenkin tarkkana, ettei liha pääse kuivumaan.

Kalkkunan fileestä tehdyt vartaat kypsyvät nopeasti grillissä. Chili, inkivääri ja seesaminsiemenet maustavat miedon kalkkunanlihan thaityyliin.
Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso
Katso resepti tästä: kalkkunavartaat
Grillattavaa porsaan lihasta
Myös porsaan liha tulee kypsentää läpikypsäksi eli vähintään 70 asteiseksi. Vähärasvainen ulkofilee on ylikypsänä kuitenkin helposti kuivaa, joten lämpötilan kanssa kannattaa olla tarkka.
Sen sijaan rasvaisemmat ruhonosat, kuten ribsit sekä kokonaisen porsaan niskan eli kasslerin, voi kypsentää reilusti ylikypsiksi, jolloin ne ovat mureimmillaan.
Parhaan lopputuloksen saat, kun kypsennät rasvaiset ruhonosat ensin keittämällä tai uunissa matalassa lämmössä paahtamalla. Viimeistele maku nopeasti kuumassa grillissä niin, että liha saa pintaansa maukkaat grilliraidat.
Tarkat ohjeet ribsien grillaukseen voit poimia täältä.
Korealaiset possuvartaat
Porsaan kasslerin voi kypsentää myös paloiteltuna ja vartaisiin pujotettuna, jolloin lihan voi valmistaa myös kokonaan grillissä.

Rasvainen kassler sopii hyvin grilliin, jossa se säilyy mehevänä. Possuvartaat saavat makua muun muassa seesamiöljystä.
Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Keskitaso
Katso resepti tästä: korealaiset possuvartaat
Grillattavaa naudan lihasta
Toisin kuin broilerin ja porsaan liha, naudan lihan kypsyys on makuasia. Toiset pitävät reilusti punaisesta lihasta, toiset läpikypsästä.
Verisen eli sisältä punaisen pihvin sisälämpötila on alle 55 astetta, punertavan ja rakenteltaan murean medium-lihan 55-58 astetta ja täysin kypsän noin 70 astetta.
Grillattu entrecôte ja lipstikka-sitruunavoi
Entrecôte on yksi parhaista grillattavista lihoista. Kun tarjoat pihvit lipstikka-sitruunavoin kera, ei liha kaipaa kummoisia mausteita.

Herkullista grillattavaa naudan lihasta: entrecôte ja lipstikka-sitruunavoi maistuvat lämpiminä kesäiltoina.
Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 4
Katso resepti tästä: grillattu entrecôte
Grillattavaa lampaan lihasta
Lampaan filee ja luuttomat sisä- ja paahtopaistit kypsennetään naudan lihan tavoin.
Liha kannattaa jättää aavistuksen punertavaksi eli 54–56 asteiseksi, jolloin se on mehukkaimmillaan.
Liha on läpikypsää, kun sisälämpömittari näyttää 64–67 astetta. Erityisesti karitsan filee ja paahtopaisti kypsyvät herkästi yli, joten ole tarkkana.
Grillatut lampaan kyljykset saltimbocca
Lampaankyljykset ovat nopeaa grillattavaa, mutta muista ottaa ne huoneen lämpöön ainakin tunti ennen grillaamista.

Jos haluat nopeaa grillattavaa, kokeile kartisaa. Karitsan kyljykset kääritään italialaiseen tapaan salvianlehteen ja ilmakuivattuun kinkkuun.
Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 6
Katso resepti tästä: grillatut lampaankyljykset saltimbocca
Makkaroiden grillaaminen
Perinteisten grillimakkaroiden ja nakkien grillaus on makuasia. Toinen tykkää reilusti tummaksi paahtuneesta, toinen vaaleammasta.
Raakamakkat ovat kuitenkin nimensä mukaan raakoja ja siksi ne pitää kypsentää raa’an lihan tavoin eli noin 70-asteiseksi. Nopeaa grillattavaa etsivän kannattaa suosia lampaansuoleen tehtyä makkaraa, joka kypsyy kymmenessä minuutissa. Porsaansuoleen valmistettu vaatii 20 minuutin grillauksen.
Tutustu myös Kotieden Grilli kuumaksi! -sivustoon!
Parempi pyttipannu raakamakkarasta
Kesäinen pyttipannu valmistuu raakamakkaroista, varhaispotuista ja naattiporkkanoista letkeästi vaikka muurikalla paistaen.

Pikkaisen parempi pyttipannu tehdään raakamakkaroista. Ole tarkka makkaroiden kypsennyksessä ja käsittele niitä kuin raakaa lihaa.
Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4
Katso resepti tästä: parempi pyttipannu
Lisää grillireseptejä löydät täältä:

Grillattua varhaiskaalia ja chiliöljyä

Grillattua bataattia ja minttu-korianterikastiketta

Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous