Grillaus

Grillaus: Kesän herkullisimmat vartaat

Grillivartaat ovat hauskaa grillattavaa. Kaikki syöjät voivat rakentaa itse oman vartaansa tarjolla olevista raaka-aineista oman maun mukaan. Vartaissa kypyy helposti niin erilaiset lihat, kalat, äyriäiset, kasvikset kuin tofukin.
Teksti: Anna.fi

Vartaita on helppo grillata, sillä pieneksi pilkotut palat vartaissa kypsyvät nopeasti. Kun pilkot lihapalat samankokoisiksi, varmistut tasaisesta kypymisestä. Vartaista on myös helppoa syödä ja säästyt valtavalta tiskivuorelta ruokailun jälkeen. Poimi tästä reseptit kesän herkullisimpiin vartaisiin!

Possuvartaat ja raparperisalsa maistuu alkukesästä, kun raparperi on parhaimmillaan. Raikas raparperi maustaa possun marinadin, ja siitä syntyy myös herkullinen salsa possuvartaan kaveriksi.

Kreikkalaiset lihavartaat eli souvlaki-vartaat tuovat kesäiseen grillipöytään tuulahduksen Välimereltä. Näissä vartaissa maistuvat yrtit ja valkosipuli.

Naudanlihavartaat ja maapähkinäkastike sopivat isoon nälkään. Täyteläinen ja pehmeä maapähkinäkastike maistuu lihan kaverina.

Kanan makuparina toimivat hedelmät. Mangojogurtissa marinoidut kana-hedelmävartaat sopivat lämpimään kesäiltaan kuin nenä päähän.

Chilimausteiset broilerivartaat maistuvat tulisen ruuan ystäville. Nämä vartaat myös syntyvät helposti: tarvitset vain broileria, makeaa chilikastiketta ja hyppysellisen suolaa.

Broilerivarras ja pähkinäkastike tuovat grillijuhliin Aasialaista makumaailmaa. Tarjoa vartaiden kanssa salaattia, jossa on mukana ituja ja herneenversoja.

Tomaattikastike ja jauhelihavartaat on klassikkoruoka. Se valmistuu kätevästi myös grillissä. Jauhelihataikinan voi valmistaa jo edellisenä päivänä ja antaa maustua yön yli jääkaapissa.

Myös lammasta voi grillata. Lammas-paprikavartaat ovat herkullinen vaihtoehto perinteisille lihavartaille. Marinadi maustaa ja mureuttaa lampaanlihan ja lisäksi tarvitset vain kaksi eriväristä paprikaa.

Lohi on suomalaisten suosikkikalaa, ja sitä grillataan kesäisin ahkerasti. Kala-kasvisvartaissa lohi saa kaverikseen silakkaa sekä kasviksia. Maustaminen onnistuu helposti chiliöljyllä ja suolalla.

Grillatutujen kala-jättikatkarapuvartaiden marinadista ja kastikkeesta löytyy potkua – kiitos chilin.

Yrttimarinoidut tofuvartaat ilahduttavat kasvissyöjää.

Jälkkäriksi maistuvat hedelmät – tietysti vartaasta. Hedelmä-mansikkavartaat ja marjakastike syntyvät ilman grillin apua.

Kesän grillijuhlien jälkiruokahitti on melonista valmistettu pallogrilli – katso, miten helposti tämä näyttävä ja raikas jälkiruoka syntyy.

Kuvat: SKOY

X