Grillaus

Kasvissyöjän grillimenu: grillattu bataatti, kasvisvartaat ja muut grilliherkut saavat makunystyrät onnesta sykkyrälle

Vaihda liha kasviksiin ja paahda grillissä koukuttavan hyvät vegeherkut. Listasimme innokkaalle grillaajalle kuusi erilaista kasvisreseptiä.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Parmesaanijuustoraastetta, mozzarellaa, ranskankermaa... kokeile grillipizzaa!

Vaihda liha kasviksiin ja paahda grillissä koukuttavan hyvät vegeherkut. Listasimme innokkaalle grillaajalle kuusi erilaista kasvisreseptiä.

Kesällä kasvissyöjä ei totisesti jää nälkäiseksi. Mahtavat vegegrilliherkut pyöräyttävät myös paatuneimman lihansyöjän makunystyrät onnesta sykkyrälle. Listasimme kuusi grilliherkkureseptiä, joita kannattaa ehdottomasti tänä kesänä testata.

Grilliresepti: Munakoisoa ja feta-oliivisalaattia

Oliiviöljyllä säväytetyt munakoisoviipaleet muhivat grillissä suussasulaviksi. Minttuinen feta-oliivisalaatti tekee annoksesta ruokaisan ja raikkaan.

grillattua munakoisoa ja feta-oliivisalaattia, resepti
Munakoiso ja feta – täydellinen yhdistelmä!

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4

Ainekset:

  • 1 iso tai 2 pientä munakoisoa
  • ripaus suolaa
  • 2–3 rkl oliiviöljyä

Salaatti:

  • 100 g tuoretta babypinaattia
  • 1 iso ruukku tuoretta minttua
  • 2 dl mustia kalamata-oliiveja
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • ripaukset suolaa ja mustapippuria
  • 1–2 tl hunajaa
  • 150 g fetajuustoa

Valmistusohje:

1. Leikkaa munakoisot noin sentin paksuiksi viipaleiksi. Lado ne leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja ripottele pinnoille suolaa. Anna viipaleiden itkettyä vartin verran ja painele pinnat kuiviksi talouspaperilla. Pirskottele viipaleille oliiviöljyä ja paahda niitä molemmin puolin grillissä niin, että ne saavat hyvin väriä. Jäähdytä hieman.

2. Suikaloi pinaatti ja sekoita kulhossa joukkoon mintun lehdet. Lisää myös oliivit.

3. Sekoita oliiviöljyn joukkoon sitruunamehu, suola, mustapippuri ja hunaja. Kääntele kastike ja murennettu fetajuusto salaatin joukkoon.

4. Jaa salaatti grillattujen munakoisoviipaleiden päälle ja tarjoile.

Grilliresepti: Valkoinen grillipizza

Rapeapohjainen pizza syntyy kätevästi grillissä kuumalla pizzakivellä. Tässä versiossa rucolan korvaa mukavan hapokas ketunleipä, tomaattikastikkeen täyteläinen ranskankerma.

valkoinen grillipizza -ohje
Parmesaanijuustoraastetta, mozzarellaa, ranskankermaa… kokeile grillipizzaa!

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 4

Ainekset

  • 1/2 pussia kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 2 dl vettä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 5 dl durumvehnäjauhoja

Päälle:

  • 1 munakoiso
  • 1 1/2 dl ranskankermaa
  • 1 tl oreganoa
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 1/2 dl parmesaanijuustoraastetta
  • 200 g (1 pallo) mozzarellaa
  • 8-12 kirsikkatomaattia
  • basilikaa
  • rucolaa tai ketunleipiä

Valmistusohje:

1. Sekoita hiiva, suola ja sokeri kädenlämpöi- seen veteen. Lisää öljy ja sen verran jauhoja, että taikinasta tulee kimmoisan pehmeää. Alusta koneella tai käsin 5–10 minuuttia. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Kaada kohonnut taikina leivinpöydälle, alusta hyvin ja anna levätä vartin verran.

2. Taikinan levätessä kuumenna pizzakivi 275-asteisessa grillissä. Viipaloi munakoiso ja sivele viipaleet öljyllä. Grillaa ne molemmin puolin. Sekoita ranskankermaan oregano, murskatut valkosipulinkynnet, suola ja parmesaaniraaste.

3. Kauli taikina neljäksi pyöreäksi pohjaksi. Paista pohjia ensin 2–3 minuuttia tai kunnes pohja ruskistuu sieltä täältä täplikkääksi, sitten käännä pohja. Levitä päälle ranskankerma ja grillaa edelleen 3–5 minuuttia. Lisää valmiin pizzan päälle munakoisoviipaleet, revitty mozzarella ja puolitetut tomaatit. Pyöräytä päälle mustapippuria ja lisää viimeiseksi basilika, rucola tai ketunleivät.

Grilliresepti: Grillattua bataattia ja minttu-korianterikastiketta

Bataatti sopii täydellisesti grilliin: lämpö tekee bataatin mausta ihanan makean. Vastustamattomasti meheviksi muhineet grillibataatit ovat parhaimmillaan, kun ne kypsennetään suussa sulavan ylikypsiksi. Grillatut bataatit maistuvat kevyenä kesälounaana raikkaan minttu-jogurttikastikkeen kera.

grillattua bataattia ja minttu-korianterikastiketta
Grillattu bataatti suorastaan sulaa suuhun.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4

Ainekset

  • 3–4 pientä bataattia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • ripaus currya
  • ripaus suolaa

Kastike:

  • 1 ruukku tuoretta minttua
  • 1 ruukku tuoretta korianteria
  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 limetin raastettu kuori ja mehu
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 1 rkl hunajaa
  • 2 rkl paahdettuja mantelilastuja

Valmistusohje:

1. Valmista ensin kastike. Hienonna minttu ja korianteri. Sekoita jogurtin joukkoon yrtit, limetin kuori ja mehu, suola, mustapippuri, hunaja sekä paahdetut mantelilastut. Anna kastikkeen tekeytyä hetki.

2. Pese bataatit hyvin ja halkaise ne pituussuunnassa. Laita ne vuokaan.

3. Sekoita oliiviöljyn joukkoon curry ja suola. Sivele bataatit öljyllä. Laita bataatit grilliin ja paahda ne kypsiksi välillä käännellen.

4. Tarjoile jogurttikastikkeen kera.

Grilliresepti: Kasvisvartaat minttu-pähkinäöljyllä

Grillivartaat ovat helppoa kesäruokaa. Tässä ohjeessa tikkuun pujotetaan melonia ja halloumia. Kokeile grillissä halloumin kaverina myös nektariinia tai persikkaa. Makeaksi paahtuneet hedelmät ja suolainen fetajuusto ovat ihania yhdessä.

ohje: grillatut kasvisvartaat -resepti
Makeaksi paahtuneet hedelmät ja suolainen fetajuusto ovat ihania yhdessä.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Helppo  | Annosmäärä: 4

Ainekset:

Kasvisvartaat

  • 4 keskikokoista kesäkurpitsaa
  • 1/2 cantaloupemeloni
  • 250 g halloumia

Minttuöljy

  • 3/4 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä
  • 1 dl tiiviisti paineltua vahvaa minttua
  • 1 1/2 rkl seesaminsiemeniä
  • 1/2 dl oliiviöljyä

Lisäksi

  • sitruunanmehua
  • sormisuolaa

Valmistusohje:

1. Paloittele kesäkurpitsa, meloni ja halloumi paloiksi. Suolaa kesäkurpitsat ja anna seistä 10 minuuttia. Pujottele kaikki raaka-aineet vartaisiin ja grillaa 6–8 minuuttia välillä käännellen, kunnes kesäkurpitsa on hieman pehmentynyt.

2. Valmista sillä välin minttuöljy. Paahda pistaasit paistinpannulla ja hienonna. Hienonna myös minttu. Sekoita pähkinät, minttu, siemenet ja öljy pienessä kulhossa.

3. Sivele valmiit vartaat minttuöljyllä ja tarjoile sitruunanmehun, suolan ja ylijääneen minttuöljyn kanssa.

Grilliresepti: Grillattu munakoiso, papupitaleipä ja jogurttikastiketta

Myös tässä ohjeessa grillataan munakoisoja, joiden juju piilee chilillä, mintulla ja korianterila maustetussa marinadissa. Sujauta kasvikset pitaleivän tai tortillalätyn väliin ja viimeistele raikkaalla jogurttikastikkeella.

grillattu munakoiso-papupitaleipä ja jogurttikastiketta -resepti
Grillattu munakoiso maistuu jogurttikastikkeen kanssa.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 4

Ainekset:

  • 2-3 munakoisoa
  • 1 rkl suolaa 
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 200 g vihreitä papuja

Marinadi:

  • 1 dl oliiviöljyä
  • 3 rkl punaviinietikkaa
  • 1 chilipalko hienonnettuna
  • 2 tl sokeria
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 1/2 ruukkuminttua
  • 1/2 ruukkukorianteria

Kastike:

  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 limetin mehu
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 1 rkl hunajaa

Valmistusohje:

1. Leikkaa munakoisot pitkittäin noin 1 cm paksuiksi viipaleiksi. Lado viipaleet leivinpaperille ja ripottele pinnoille suolaa. Anna itkettyä ja kuivaa talouspaperilla. Sipaise pintoihin molemmin puo- lin oliiviöljyä ja grillaa keskilämmöllä 20-30 minuuttia välillä käännellen.

2. Keitä papuja pari minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Valuta pavut ja kuivaa ne. Grillaa niitä noin 3 minuuttia.

3. Sekoita marinadin ainekset isossa kulhossa. Nostele munakoisot ja pavut kulhoon ja sekoita niin, että kaikki maustuvat hyvin marinadissa.

4. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja anna maustua. Lämmitä pitaleivät grillissä. Lusikoi leiville kastiketta ja nostele päälle marinoituja kasviksia.

Grilliresepti: Grillatut marja-valkosuklaanyytit

Melkein mitä tahansa voi grillata, myös marjoja ja suklaata. Lämpö herättää marjojen makeuden ja rosmariinin aromit. Vastustamattomasti sulanut valkosuklaa tekee jälkiruoasta täydellisen.

grillatut marja-valkosuklaanyytit
Grillaa myös marjoja!

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4

Ainekset

  • 4 folioarkkia
  • 1 l tuoreita marjoja
  • 1 dl kermaa
  • 1 limetin raastettu kuori
  • 2 rk ltuoretta rosmariinia hienonnettuna
  • 50 g valkosuklaata raastettuna

Kastike:

  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 limetin mehu
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Valmistusohje

1. Levitä folioarkit pöydälle. Puhdista marjat ja jaa ne folioarkkien keskelle. Muotoile arkit nyyteiksi ja lorauta pohjalle tilkka kermaa.

2. Ripottele marjoille limetin kuoriraaste, hienonnettu rosmariini ja lopuksi valkosuklaaraaste

3. Sulje nyytit ja grillaa niitä muutama minuutti, niin että marjat lämpenevät ja suklaa sulaa.

4. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja tarjoile kastike lämpimien marjanyyttien lisukkeena.

X