Grillaus

Mikä on paras kasvismakkara grillattavaksi? Testasimme 7 erilaista vegemakkaraa – voittaja hämmästytti: ”Eikö tässä tosiaan ole lihaa?” 

Kasvismakkara on yhä useamman valinta lihamakkaran sijasta. Testissämme parhaiten menestyneiltä vegemakkaroilta löytyi yksi yhteinen ominaisuus.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Annan Toimitus

Vegemakkaroissa ei ulkonäön perusteella huomaa eroa lihaversioihin.

Kasvismakkara on yhä useamman valinta lihamakkaran sijasta. Testissämme parhaiten menestyneiltä vegemakkaroilta löytyi yksi yhteinen ominaisuus.

Kasvismakkara lihaversion tilalle?  Yhä useampi pohtii tätä kysymystä ja suuntaa ostoksilla lihamakkaroiden sijaan vegevaihtoehtojen ääreen.

Niitä kaupoissa nykyään riittääkin, runsaudenpulaksi asti. Se ei ole ihme: Esimerkiksi Kesko kertoo lihaa korvaavien tuotteidensa myynnin kasvaneen vuonna 2020 peräti 50 prosentilla. Vuonna 2021 kasviperäisten tuotteiden suosio säilyi edellisvuoden tasolla.

Punaisen lihan kulutus puolestaan on Luonnonvarakeskuksen mukaan laskenut jo useamman vuoden ajan.

Kokeile myös: Kasvisgrillipizza saa makunystyrät onnesta sykkyrälle!

Kasvismakkara valmistetaan usein soija- herne- tai vehnäproteiinista

Kaupan hyllyjen ja runsaan vegemakkaratarjonnan ääressä voi kuluttajaan iskeä ankara valinnanvaikeus. Tarjolla on niin soija-, herne- kuin vehnäproteiinista tai härkäpavusta valmistettuja tuotteita, ohuita nakkimaisia makkaroita, paksumpia pötköjä ja paljon siltä väliltä.

Osa tuotteista on enemmän perinteisen grillimakkaran, osa maustettujen bratwurstien ja chorizojen tyyppisiä. Valikoimissa on myös pakastettuja vaihtoehtoja eineshyllytuotteiden lisäksi.

Testasimme toimituksessa 6 erilaista vegemakkaraa ja yhden makkaran kokoisen vegaanisen grillinakin. Arvioimme tuotteissa koostumusta, suutuntumaa, ravintoarvoja, ulkonäköä sekä tuotteen valmistuksen helppoutta ja sopivuutta grillaukseen ja muihin makkaralle tyypillisiin käyttötarkoituksiin.

Tuotteet valmistettiin ohjeiden mukaan joko grillissä, uunissa tai pannulla ja pisteytettiin asteikolla 1–5. Lisäksi testaajat arvioivat tuotteita sanallisesti.

Lihamaisuus kerää vegemakkaroissa kehuja

Voittajaksi selkeällä erolla muihin selviytynyt kasvismakkara ilahdutti raatia ominaisuuksilla, jota useampi testaaja kuvaili ”lihamaisiksi”. Myös muita testissä menestyneitä tuotteita kuvailtiin sanoilla ”makkaramainen” ja ”kuin oikea grillimakkara”.

Sillä sitähän suomalainen mielellään makkaralla tekee, eli grillaa, olipa kyseessä kasvismakkara tai lihamakkara. Eikä mausta haluta kummassakaan tapauksessa tinkiä!

1. Paras kasvismakkara: Moving Mountains  5/5

228 g/ n. 5,49 €

Vegemakkaratestin voittaja: Moving Mountains kasvismakkara.

Testin selkeä voittaja hakkasi muut kilpailijat erinomaisella maullaan ja koostumuksellaan: molemmat muistuttivat hämmästyttävän paljon lihamakkaraa. Osterivinokkaasta sekä soija- ja herneproteiinista valmistettu testin isokokoisin makkara sisältää rasvaa 9,6 g/100 g, proteiinia 13,6 g ja suolaa 1,5 g. Pakaste, valmistetaan jäisenä pannulla tai grillissä.

”Vannoutunut lihansyöjämieheni ei ollut uskoa, että kyseessä ei ole aito bratwurst. Lihamaiset hiput makkarassa lienevät osterivinokkaan paloja.”

”Napakka koostumus, hyvä grillata.”

”Sopiva rasvaisuus saa himoitsemaan näitä lisää. Tämä on ehdoton suosikkini!”

”Tämä kasvismakkara hipoo lähes täydellisyyttä. Mukana on lihalle ominainen savun maku. En ole syönyt punaista lihaa yli 10 vuoteen, ja tuote muistuttaa pelottavan paljon koostumukseltaan ja maultaan lihaa.”

2. ”Oikean” makkaran tavoin napsahtava kuori: VegMe kasvismakkara 4+/5

220 g / n. 3,99 €

VegMe keräsi testissä kehuja makkaramaisuudellaan.

Kakkoseksi kirinyt, rasvapitoisuudeltaan testin toiseksi korkein makkara, sai kiitosta makkaramaisuudestaan ja hyvästä, napakasta koostumuksestaan. Pääraaka-aineina tuotteessa on rapsiöljy, auringonkukansiemenjauho ja herneproteiini. Rasvaa tuote sisältää 17,3 g/100 g, proteiinia 6,8 g ja suolaa 2 g.

”Ulkonäkö erittäin makkaramainen. Täydellinen napsahdus puraistessa. Sopii nuotiotulella grillailuun ja talouspaperiin kääräistynä syötäväksi.”

”Kuori napsahtaa poikki kuin grillimakkarassa. Kiinteä koostumus herättää epäilykset kananmunasta, mutta tuote on kuin onkin vegaaninen – mahtavaa! Chilin maku ei miellytä.”

”Tumma väri tuo mieleen bratwurstin. Herneen maku tulee melko voimakkaana ensipuraisulla. Reilu tujaus sinappia tai ketsuppia, ja toimii ihan hyvin.”

”Kivan rapsakka kuori! Hyvä maku sinänsä, mutta voisi olla vähän makua lisääkin. Onko tulisuus sinapissa vai makkarassa? En ole aivan varma.”

3. Klassinen grillimakkara: Muu kasvigrillimakkara original  4/5

300 g / n. 4.09 €

Muu kasvismakkara selviytyi testissä kolmanneksi.

Tämä klassiseksi grillimakkaraksi kuvailtu ja pronssille yltänyt vegetuote jakoi testissä mielipiteitä. Herneestä ja perunatärkkelyksestä valmistettu tuote sai testin parhaimman ja huonoimman arvosanan koostumuksensa osalta. Rasvaa tuote sisältää 14,8 g/100 g, proteiinia 10,1 g ja suolaa 1,55 g.

”Aluksi vähän muovailuvahamainen kasvismakkara, mutta kiinteytyy paistuessaan. Kypsänä paras maku ja koostumus.”

”Todella voimakas herneen maku, häiritsee, ellei ole tottunut herneproteiinituotteisiin. Vaatii reilusti sinappia kylkeensä.”

”Koostumus on aika jauhoinen, eikä ulkonäkö houkuttele.”

”Klassinen grillimakkara, jonka olisi voinut saada 90-luvulla junnulätkämatsissa. Varsin hyvä tuote, jonka koostumus ja maku ovat makkaramaiset. Hienoinen kookosrasvan maku erottuu.”

4. Moneen makuun sopiva: Pirkka vegemakkara  3,5/5

240 g / n. 3,69 €

kasvismakkara
Pirkka kasvismakkara ylsi testissä neljänneksi.

Muun muassa herneproteiinivalmistetta, rypsiöljyä ja kookosrasvaa sisältävä, ohut ja hieman nakkimainen tuote keräsi kiitosta kasassa pysyvällä koostumuksellaan ja ”oikealta” nakkimakkaralta näyttävällä ulkonäöllään. Rasvaa makkarat sisältävät 11 g / 100 g, proteiinia 10 g ja suolaa 1,8 g.

”Pysyy hyvin kasassa grillatessa ja paistaessa. Maku on mieto, sopii varmasti moneen makuun. Hyvällä tavalla kostea koostumus, ei kuitenkaan löllö. 

”Melko jauhoinen koostumus, ja maku on jotenkin oudon makea.”

”Vähän vetinen, mutta muuten hyvä maku ja koostumus. Kelpo makkara!”

5. Enemmän nakki kuin makkara: Peas of Heaven grillinakki 3+/5

300 g / n. 3,85 €

Mieto perusnakki, Peas of Heaven grillinakki

Jos pitää nakkimaisuudesta, tämä testin viidenneksi yltänyt tuote on oikea valinta: ohut ja koostumukseltaan tasainen, mutta makkaran kokoinen grillattava. Herneproteiinia sisältävät nakkimakkarat ilahduttivat myös testaamassa mukana olleita lapsia. Rasvaa tuote sisältää testin eniten eli 19 g / 100 g. Proteiinipitoisuus on on 8 g ja suolapitoisuus 1,9 g.

”Lapset luulivat ulkonäön ja maun perusteella nakeiksi ja söivätkin mielellään ketsupin kanssa. Myös minusta maku muistutti lihanakkia, etenkin sinapin kanssa olisi voinut erehtyä genrestä.”

”Tämä kasvismakkara on helppo grillattava ja pysyy kasassa, kunhan ei viittä minuuttia pidä samalla kyljellä. Koostumus hieman kuiva. Maussa on kuitenkin koukuttavaa hapokkuutta. ”

”Tuotteessa on nakkimainen ulkonäkö, koostumus ja maku – sopisi siis hyvin vaikka hodarin väliin. Maku on mielestäni erikoisen pistävä tai hapan, mutta se ei häirinnyt toista maistelijaa.”

6. Vähärasvainen proteiinipommi: Hälsans Kök kasvismakkara  3/5

300 g / n. 4,15 €

kasvismakkara
Paljon proteiinia ja vähän rasvaa: Hälsans Kök kasvismakkara.

Testin ylivoimaisesti vähärasvaisin tuote: rasvapitoisuus 2 g / 100 g. Proteiinipitoisuudeltaan nämä makkarat ovat puolestaan testin ykkösiä: proteiinia 16 g . Suolapitoisuuskin on ilahduttavasti kohdallaan eli testin alhaisimpia: 1,25 g. Proteiinit tuotteeseen tulevat vehnä- ja soijaproteiinin muodossa. Makkarat ovat pakasteita ja valmistetaan jäisinä.

”Uunissa makkaraan tuli rapsahtava kuori. Sisuksen koostumus on pehmeä, mutta ei liian löllö. Maku on lähellä oikeaa grillimakkaraa, mutta lihamakkaran rasvaisuus puuttuu. Jälkimaku muistuttaa hapankorpun makua.”

”Kestää grillaamista kuin nainen. Pitää muotonsa repeilemättä ja valmistuu yhtä nopeasti kuin kylmähyllyn vegeversiot, vaikka tämä on suoraan pakastealtaasta.”

”Vegemakkaraksi tämä on hyvä, perusvarma tuote. Koostumus on lihaisa ja maku miellyttävä. Jäin kaipaamaan makuun kuitenkin vielä enemmän syvyyttä.”

7. Pehmeän koostumuksen ystäville: Meeat tofu kasvisgrilleri  2/5

320 g / n. 3,99 €

Pehmeys jakaa mielipiteet: Meeat tofu kasvisgrilleri.

Testin viimeiseksi jäänyt kasvismakkara ei jumbosijasta huolimatta joudu häpeämään olemassaoloaan. Pehmeä koostumus ei raatia miellyttänyt, mutta maussa ei ollut suurta moitteen sijaa. Soijaproteiinipohjainen grilleri sisältää rasvaa testin eniten eli 19 g / 100 g, proteiinia 11 g ja suolaa testin vähiten eli 1, 2 g.

”Tätä pitää muistaa kääntää jo parissa minuutissa tai se ei irtoa grillistä enää ikinä. Koostumukseltaan aivan soseisimmasta päästä. Juuri sopivasti mausteinen, mutta menee myös perusmakkarasta.”

”Yllättävän pehmeä koostumus, muistuttaa enemmän pateeta kuin makkaraa. Suutuntumaa ei ole, tuote on mössömäinen. Tätä en uskaltaisi laittaa grillitikkuun.”

”Makkara oli pehmeää, taikinamaista mössöä ja meinasi hajota jo uuniin laittaessa.  En oikein pitänyt maustakaan. En söisi uudestaan.”

X