Ruoka

Helpoin tapa valmistaa kurpitsaa: uunissa paahdettu kurpitsa saa ihanan pähkinäisen aromin

Laiskojen iltojen kuningasruoka on uunissa paahdettu kurpitsa. Kurpitsa kypsyy vaivatta uunissa ja saa samalla ihanan pähkinäisen aromin. Jos olet fetajuuston ystävä, kokeile lämmintä kurpitsasalaattia. Siinä feta on parhaimmillaan.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Valmista uunissa paahdettua kesäkurpitsaa ja fetaa.

Laiskojen iltojen kuningasruoka on uunissa paahdettu kurpitsa. Kurpitsa kypsyy vaivatta uunissa ja saa samalla ihanan pähkinäisen aromin. Jos olet fetajuuston ystävä, kokeile lämmintä kurpitsasalaattia. Siinä feta on parhaimmillaan.

Ilahduttavan usein kauppojen vihannestiskeiltä löytyy kurpitsoja, muulloinkin kuin halloween-juhlien aikaan. Pyöreän kurpitsan lisäksi nykyään on helposti saatavilla aavistuksen pähkinäisen makuista, päärynänmuotoista myskikurpitsaa sekä spagettikurpitsaa. Spagettikurpitsan malto muuttuu kypsennettäessä spagettimaiseksi. Sen sisällä on siemeniä, joita ei kuulu syödä.

Kurpitsa taipuu käytettäväksi kylmiin ja lämpimiin ruokiin, suolaisiin ja makeisiin. Siitä syntyy maukas keitto, muhennos, suolainen piirakka tai tahna.  Kurpitsa mehevöittää makeasti sämpylät, kakut ja piirakat. Erityisen hyvin kurpitsa viihtyy mausteiden kanssa.  Makeisiin kurpitsaleivonnaisiin sopivat kaneli, muskottipähkinä, inkivääri ja neilikka. Suolaisissa ruoissa kurpitsan kelpo makupareja ovat chili ja yrtit.

Kypsennä kurpitsaa uunissa noin tunnin ajan

Uunikurpitsan valmistuksessa haastavin vaihe on kurpitsan leikkaaminen. Sekin käy näppärästi hyvällä veitsellä ja tukevalla leikkuulaudalla. Loppu sujuukin leikiten.

Pienehkö kurpitsa sopii kypsennettäväksi uuniperunan tapaan. Kurpitsa leikataan halki, kanta ja siemenet poistetaan ja sisäpinnat sivellään voilla ja maustetaan suolalla. Kurpitsanpuolikkaat voi kietaista folioon ja kypsentää 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.

Resepti: Kukonpoikaa ja kurpitsaa

Resepti: Lämmin salaatti kurpitsasta ja fetasta

Hunajalla, balsamicolla, timjamilla ja chilillä maustettu kurpitsa saa uunissa paahtuessaan ihanan aromin. Paahtamisen puolivälissä kurpitsan päälle ripotellaan vielä fetajuustoa ja tarjoiluhetkellä rucolaa sekä kurpitsansiemeniä. Tämä Teresa Välimäen salaatti on varma ruokahalunherättäjä tai oiva kumppani vaikkapa porsaanlihalle.

paahdettua kesäkurpitsaa ja fetaa.
Valmista uunissa paahdettua kesäkurpitsaa ja fetaa.

Resepti: Paahdettua kurpitsaa ja fetajuustoa

Katso lisää kurpitsareseptejä:

Mausteinen kurpitsakreemi

Nopea kasvispata

Kurpitsavoi

Salvialohta ja siirappikurpitsaa

Kotiliesi.fi: Kurpitsa-omenamarmeladi

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

X