Ruoka

Herkullinen grillijuhlan menu: itämaisia vivahteita ja meheviä makuja

Grilliruokien makupalettiin on tänä kesänä lainattu vivahteita Japanista, Italiasta, Koreasta ja Lähi-idästä. Kokeile, kuinka rapea ja mehevä pizza grillissä syntyy, tai yllätä vieraat komealla karitsankareella.
10.6.2018 Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Sampo Korhonen/Otavamedia

Valkoinen grillipizza

Rapeapohjainen grillipizza syntyy kätevästi pizzakivellä, joista saa ostaa ruokamarketeista. Kuvan pizzoissa rucolan on korvannut mukavan hapokas ketunleipä.

4 annospizzaa

1/2 pussia kuivahiivaa

1 tl suolaa

1 tl sokeria

2 dl vettä

2 rkl oliiviöljyä

4–5 dl durumvehnäjauhoja

Päälle

1 munakoiso

11/2 dl ranskankermaa

1 tl oreganoa

1–2 valkosipulinkynttä

1/4 tl suolaa

11/2 dl parmesaaniraastetta

200 g (1 pallo) mozzarellaa

8–12 kirsikkatomaattia

basilikaa

rucolaa tai ketunleipiä

Tee näin:

1. Sekoita hiiva, suola ja sokeri kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja sen verran jauhoja, että taikinasta tulee kimmoisan pehmeää. Alusta koneella tai käsin 5–10 minuuttia. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Kaada kohonnut taikina leivinpöydälle, alusta hyvin ja anna levätä vartin verran.

2. Taikinan levätessä kuumenna pizzakivi 275-asteisessa grillissä. Viipaloi munakoiso ja sivele viipaleet öljyllä. Grillaa ne molemmin puolin. Sekoita ranskankermaan oregano, murskatut valkosipulinkynnet, suola ja parmesaaniraaste.

3. Kauli taikina neljäksi pyöreäksi pohjaksi. Paista pohjia ensin 2–3 minuuttia tai kunnes pohja ruskistuu sieltä täältä täplikkääksi, sitten käännä pohja. Levitä päälle ranskankerma ja grillaa edelleen 3–5 minuuttia. Lisää valmiin pizzan päälle munakoisoviipaleet, revitty mozzarella ja puolitetut tomaatit. Pyöräytä päälle mustapippuria ja lisää viimeiseksi basilika, rucola tai ketunleivät.

Hedelmäinen feta-dukkahsalaatti

Makeat grillihedelmät, suolainen fetajuusto ja makeansuolainen dukkah-seos muodostavat herkullisen trion. Muista grillata hedelmät miedolla lämmöllä, sillä niiden sisältämä sokeri kärähtää helposti.

4 annosta

2 persikkaa tai nektariinia

1 päärynä

4 aprikoosia

1 rkl sitruunamehua

1 pussi tai rasia salaattisekoitusta

100 g fetakuutioita mausteöljyssä (esim. sitrus-yrtti)

Lisäksi

3 rkl dukkahia

Tee näin:

1. Leikkaa persikat ja päärynä lohkoiksi. Puolita aprikoosit. Grillaa hedelmiä miedolla lämmöllä noin 3 minuuttia ensin kuoripuoli alaspäin. Mausta hedelmät grillauksen jälkeen tilkalla sitruunamehua.

2. Kaada salaatti kulhon pohjalle, lisää päälle hedelmät ja fetakuutiot. Käytä juuston öljy salaattikastikkeena. Ripottele päälle dukkahia.

Dukkah

1 dl manteleita

1 dl hasselpähkinöitä

1 tl korianterinsiemeniä

1 dl seesaminsiemeniä

1 tl jauhettua juustokuminaa

1/2 rkl sokeria

1 tl suolaa

Tee näin:

1. Paahda manteleita, pähkinöitä ja korianterinsiemeniä kuivalla pannulla keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Jauha seos lämpimänä teholeikkurissa. Paahda seesaminsiemeniä pannulla muutamia minuutteja. Sekoita seesaminsiemenet pähkinärouheeseen mausteiden kanssa.

2. Ripottele dukkahia salaattien päälle ja grillatulle kalalle sekä lihalle. Tai tarjoa dukkahia leivän ja hyvän öljyn kanssa.

Karitsankare ja sitruunabataatit

Karitsankaree on helppo kypsentää grillissä. Lopputulos on maukas ja läpensä punertava, kunhan liha saa tekeytyä rauhassa grillauksen jälkeen. Kokeile bataattien lisäksi lisukkeena myös grillattuja vesimeloniviipaleita.

4 annosta

2–3 valkosipulinkynttä

1 rkl silputtua timjamia

1 rkl silputtua rosmariinia

1/2 tl savupaprikaa

1 tl suolaa

1/2 tl pippuria

3 rkl öljyä

800 g karitsan kyljysriviä

Bataatit

2 pientä bataattia

1 rkl sitruunarypsiöljyä

1 sitruunan raastettu kuori

1/2 tl sormisuolaa

50 g pistaasipähkinöitä

Tee näin:

1. Sekoita valkosipulimurska, yrtit ja mausteet öljyyn. Pane liha muovipussiin, kaada päälle öljy. Sido pussi kiinni. Puristele pussia niin, että öljy leviää kaikkialle. Anna lihan maustua 1 vrk.

2. Pese bataatit juuresharjalla ja leikkaa ne lohkoiksi. Pane lohkot kulhoon, lisää joukkoon öljy, kuoriraaste ja sormisuola. Kääntele mausteöljy lohkoihin. Rouhi pähkinät.

3. Kuumenna grilli 250-asteiseksi. Grillaa kyljysrivit kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Vähennä vähän lämpöä ja nosta liha ritilän päälle epäsuoraan lämpöön jälkikypsymään 15–20 minuutiksi. Kääri karee folioon ja anna tasaantua 10 minuuttia ennen viipalointia. Lihan tekeytyessä grillaa bataatit kauniin ruskeiksi. Nosta tarjoiluastiaan ja ripottele bataattien pinnalle pistaasirouhe.

Pariloitu misokirjololohi

Kuvan misokirjolohi on tehty tuplakirjolohifileestä, jossa fileen puolikkaat ovat selkäpuolelta kiinni toisissaan. Yhtä hyvin voit käyttää kahta vastakkain asetettua kirjolohifileen palasta.

4 annosta

700 g nahallista kirjolohifileetä

3 rkl misotahnaa

2 rkl rypsiöljyä

2 rkl soijakastiketta

2 rkl riisiviinietikkaa

2 tl hunajaa

1/4 tl pippuria

1/2 tl sormisuolaa

Pinnalle

tilliä

korianteria

chiliviipaleita

Tee näin:

1. Leikkaa kirjolohifilee kahteen tai neljään palaan. Sekoita marinadi misotahnasta, öljystä, soijasta, riisiviinietikasta, hunajasta ja mausteista. Pane kalat vuokaan ja kaada päälle marinadi. Anna maustua noin 1 tunti.

2. Kuumenna öljyllä sipaistu parilalevy grillissä. Pane kaksi fileepalaa vastakkain niin, että lihapuolet tulevat sisälle. Grillaaminen tapahtuu siis nahka- eli selkäpuolelta. Pariloi noin 3 minuuttia puoleltaan tai kunnes kala on keskeltä juuri ja juuri kypsää.

3. Nosta kalafileet tarjolle. Ripottele pinnalle tilli- ja korianterisilppua ja chiliviipaleita. Tarjoa lisänä grillattuja avomaankurkkulohkoja ja limettiä.

Korealaiset lihavartaat

Koreabuumi jatkuu grillin ääressä. Herkullisten lihavartaiden kanssa tarjolla on gochujang-tahnalla siveltyjä perunoita ja porkkana-kimchisalaattia.

4 annosta

500 g naudan marmorifileetä

3 rkl sherryä

2 rkl soijakastiketta

1 rkl fariinisokeria

2 rkl tummaa seesamiöljyä

1 rkl hienonnettua inkivääriä

4 viipaloitua valkosipulinkynttä

suolaa ja pippuria myllystä

Tee näin:

1. Pane liha muovipussiin. Sekoita loput ainekset marinadiksi ja kaada lihan päälle. Anna maustua jääkaapissa yön yli.

2. Ota liha huoneenlämpöön noin 1 tunti ennen kypsennystä. Leikkaa filee ohuiksi viipaleiksi ja pujota viipaleet vieri viereen kahteen vierekkäin asetettuun, vedessä liotettuun bambuvartaaseen. Mausta liha suolalla ja pippurilla.

3. Grillaa vartaita kuumassa grillissä vain sen verran, että reunat kypsyvät, mutta liha jää sisältä punaiseksi. Grillausaika on 2–3 minuuttia.

Gochujang-perunat

4 annosta

8–12 keskikokoista uutta perunaa

1 rkl öljyä

1/2–1 rkl gochujang-chilitahnaa

2 rkl sitruunamehua

Tee näin:

1. Keitä perunat juuri ja juuri kypsiksi. Anna jäähtyä.

2. Sekoita öljy, chilitahna ja sitruunamehu keskenään. Sivele perunat tahnalla ja grillaa molemmin puolin kauniin ruskeiksi.

Porkkana-kimchisalaatti

3 porkkanaa

100 g kimchiä

silputtua korianteria

Tee näin:

Leikkaa porkkanat suikaleiksi tai raasta karkeaksi raasteeksi. Lisää joukkoon kimchi ja reilusti korianteria.

Olutta vai siideriä?

Malmgårdin Emmer Pale Ale 5% (33 cl) on kevyt ja hedelmäinen olut kalan, kanan ja aasialaisten ruokien seuraan.

Laitilan Kukko IPA 5,5% (50 cl) on voimakkaasti humaloitu pintahiivaolut, joka maistuu pizzan ja grillatun lihan kanssa.

Heritage Cider Cornish Orchard 5% (33 cl) on kuiva, raikas ja runsaan omenainen siideri grillatun kanan ja lohen kanssa.

Olvin Cid 4,7% (50 cl) on Ahvenanmaan omenoista tehty kuiva siideri, jota voi siemailla aperitiivina ja kesäisten salaattien kanssa.

Lue myös

Suosittelemme