Ruoka

Jäätelökoneet testauksessa

Teksti: Anna.fi

Ajatus lisäaineettomasta, pehmeästä jäätelöstä, joka on juuri oman maun mukainen saa monen pohtimaan jäätelökoneen hankintaa. Neljä testaaa selvitti, miten helposti syntyy kotitekoinen jäätelö. Kukin testaaja käytti eri konetta ja kaikki olivat lähes aloittelijoita jäätelökoneen käytössä. Lue, miten kokeilut sujuivat.

jäätelö

Koekäytössä olivat OBH Nordican kevään uutuudet Tasty Duo ja Ice Cream Box, DeLonghin Gelataio-jäätelökone ja Krupsin Sorbetiere Venice -jäätelökone.

Vertailun jäätelökoneet toimivat kahdella erilaisella tekniikalla. DeLonghin Gelataio ja OBH Nordican Ice Cream Box -jäätelökoneissa on omalla kompressorilla varustettu pieni ”jäätelötehdas”. Krupsin Sorbetiere Venice ja OBH Nordican Tasty Duo -koneiden kulhot jäähdytetään pakastimessa.

OBH Nordica Tasty Duo -jäätelökone

  • Jäätelökone, jolla voi valmistaa samanaikaisesti kaksi erimakuista jäätelöseosta
  • Mukana kaksi lusikkaa ja täyttönokkaa
  • Teho: 9.5 W
  • Tilavuus: 2 x 0,4 litraa
  • Mukana jäätelöreseptejä
  • Hinta noin 70 euroa
  • OBH Nordica

Tasty Duo

Tatun käyttökokemukset OBH Nordican Tasty Duo -jäätelökoneesta

Ennen testiä kokemukseni jäätelökoneista liittyivät laitteisiin, jotka oli valmistettu joskus 1990-luvun alkupuolella. Niillä syntynyttä hileistä jäämössöä ei voinut kutsua jäätelöksi hyvällä tahdollakaan. Tasty Duo onnistui kuitenkin muuttamaan käsitykseni kotitekoisesta jäätelöstä! Käytin OBH Nordican sivuilta löytyvän ranskalaisen kermajäätelön ohjetta, johon lisäsin vielä pieneksi pilkottua suklaata ja raastettua sitruunankuorta. Ennakkoon jäätelöseoksen valmistaminen tuntui monimutkaiselta ja hieman epäselvältä, mutta homma oli itse asiassa hyvin yksinkertainen. Myöhemmin tosin huomasin, että OBH Nordican ohje, jonka mukaan Tasty Duoa varten kannattaa tehdä vain puolikas määrä seosta, oli arvioitu alakanttiin. Jäätelöä olisi mahtunut kuppeihin kyllä enemmänkin.

Annoin seoksen seistä jääkaapissa yön yli ja seuraavana päivänä kaadoin sen koneeseen. Jäätelön arvioitu valmistumisaika oli 20 minuuttia, mutta jo 10 minuutin jälkeen kone alkoi kiukutella ja ns. leikkasi kiinni. Automaattista katkaisijaa koneessa ei ole, mutta kantta nostaessani jäätelöni paljastui valmiiksi. Ja maku – se oli suorastaan erinomainen! Olin haaveillut edes välttävästi syömäkelpoisesta makupalasta, mutta sainkin yhtä parasta jäätelöä, jota olen koskaan maistanut. Jäätelö oli juuri sopivan makeaa ja rasvaista ja makukin juuri haluamani.

Koska Tasty Duo edustaa jäätelökoneiden niin sanottua ”lompakkoystävällistä osastoa”, jättävät sen tekniset ominaisuudet toivomisen varaa. Koska kone ei viilennä jäätelöseosta itse, valmistuskupit pitää laittaa pakastimeen vuorokausi ennen jäätelön tekemistä. Myös seoksen pitää viilentyä kunnolla, joten hetken mielenjohteesta ei kotijäätelöä tällä laitteella tehdä. Tasty Duo pitää melko kovaa meteliä toimintansa aikana. Onneksi valmistusaika on kuitenkin nopea, joten siitä ei joudu kärsimään kauaa. Käyttöohjeet luettuani moni asia voi mennä vikaan jäätelöä tehdessä. Ohjeisiin kannattaakin tutustua etukäteen, jotta sudenkuopat voi välttää paremmin.

Tasty Duo

Plussat:

+ Koneen käyttäminen on yksinkertaista
+ Jäätelö maistui hyvältä
+ Konetta ei tarvitse pitää päällä pitkään
+ Mukana tulevat muoviset jäätelötötterölusikat ovat aikamoista kitschiä, mutta niillä jäätelöä voi syödä suodaan kulhosta naarmuttamatta sen pintaa

Miinukset:

– Jäätelöseoksen tekeminen täytyy aloittaa hyvissä ajoin
– Valmistuskupit ovat isot, eivätkä välttämättä mahdu kaikkiin pakastinlokeroihin
– Kone on äänekäs
– Halpa ja hutera yleisvaikutelma

Krups Sorbetiere Venise -jäätelökone

  • Jäätelön tai sorbetin valmistukseen
  • Kulhon tilavuus 1,6 l (vastaa 1 litraa jäätelöä)
  • Teho: 6 W
  • Mitat: 280×280×215 mm (P×L×K)
  • Paino: 3,8 kg
  • Väri: valkoinen
  • Läpinäkyvä kansi, jossa on pikalukitus ja leveä aukko, mikä helpottaa jäätelön valmistumisen seuraamista ja ainesten lisäämistä
  • Kannen aukosta voi lisätä aineksia valmistumisen aikana
  • Kaksoiseristetty säiliö takaa nopean pakastumisen ilman suolaa tai jäätä
  • Kromattu näyttö
  • Irrotettava kädensija helpottaa laitteen säilyttämistä
  • Hinta: noin 70 euroa
  • Krups

Krups Sorbetiere Venice 1

Krups Sorbetiere Venice 2

Krups Sorbetiere Venice 3

Hilpan käyttökokemukset Krupsin Sorbetiere Venise -jäätelökoneesta

Tämä Krupsin malli ei ole omalla kompressorilla varustettu, joten kulhon joutuu jäädyttämään ennen jäätelön valmistuksen aloittamista. Pyöreä kulho on melko suuri, joten ihan pienen pakastimen jäätelökoneeksi en tätä voi suositella.

Kokeilemani sitruuna-jogurttijäätelö oli herkullinen sekä nopea ja helppo valmistaa. Sokeriakaan ei ollut liikaa, kuten monissa ohjeissa tuppaa olemaan. Sorbetteja sai koneella loihdittua huomattavasti jäätelöä nopeammin ja vaivattomammin, kun keittohommiin ei tarvitse ruveta.

Kannattaa ehdottomasti lukea koko jäätelö- tai sorbettiohje läpi ennen kuin alkaa haaveilla jäätelökutsujen pitämisestä. Useimmat jäätelöt vaativat pitkähköt esivalmistelut.

Sorbetti, Suvi Laine

Plussat:

+ Jäätelökone on hiljainen.
+ Koneen käyttäminen on helppoa ja nopeaa.
+ Mukana tulleen jäätelöohjeen mukaan tehty jäätelö oli herkullista.
+ Jäätelökone on helppo puhdistaa.

Miinukset:

– Jäätelön tekeminen kestää kauan.
– Kulho, jossa jäätelö valmistetaan ja jäähdytetään, on niin suuri, ettei se mahdu pieneen pakastelokeroon.
– Kannen aukko, josta jäätelöainekset lisätään, oli niin pieni, että esimerkiksi jogurttia lisätessä puolet meni kannen aukon reunoille.

Delonghi Gelataio ICK6000 -jäätelökone

  • Kompressorilla varustettu jäätelökone
  • Irrotettava 1,2 l ruostumaton teräsastia
  • Väri: metallinhohtoharmaa
  • Teho: 230 W
  • Tilavuus: 1,2 l
  • Hinta noin 379 euroa
  • Liukumattomat kumijalat
  • Reseptikirja (kielet: englanti, ranska, espanja, saksa ja hollanti)
  • Suomen Sähkötuonti Oy

DeLonghi ICK6000 Gelataio jäätelökone

Leenan käyttökokemukset DeLonghin Gelataio ICK6000 -jäätelökonesta

Käyttöohjeet olivat suomenkieliset ja selkeät. Laitteen käyttöönotto sujui vaivatta.

Ensimmäiseksi valitsimme marjajäätelön ohjeen. Häkellyttävää oli, miten kova meteli laitteesta lähti. Mansikkajäätelö möykkäsi kulhossa noin 40 minuuttia. Lopputulos oli rakenteeltaan ihanan pehmeä, mutta reseptin sokerimäärä oli aivan liian suuri. Mansikkasoseessa oli sokeria vain vähän, mutta ilmeisesti se vähäinen määrä yhdistettynä reseptin mukaiseen määrän oli ainakin meille liikaa.

DeLonghi ICK6000 Gelataio jäätelökone

Toisella kerralla valmistimme situunasorbettia ja sen maku oli hyvä, mutta rakenne oli hieman liian löysä, vaikka tehdas pyöritti sitä reseptissä mainitun ajan. Rakenneta olisi voinut jämäköittää, jos olisin käyttänyt sorbetin pakastimessa, noin vartin ajan.

Ohjekirjan reseptin mukaan tehty kahden suklaan jäätelö epäonnistui meiltä täysin. Noudatimme ohjetta kirjaimellisesti, mutta saimme aikaiseksi kökkäreistä suklaajäätelöä,  Joku asia ohjeessa oli jäänyt mainitsematta tai meiltä testaajilta ymmärtämättä.

Noilla kolmella kokeella tuli kuitenkin selväksi, että DeLonghin laite toimii ja sillä saa aikaiseksi hyvää jäätelöä, kun hieman kokeilee omaan makuun sopivia aineksia ja vähentää ohjekirjasen sokerin määriä. Ja kunhan kestää kuunnella laitteen ääntä. Äänekkyyden vuoksi en suosittele sen käyttämista esimerkiksi kutsuilla, ellei ole erillistä keittiötä, jonka oven saa kiinni.

DeLonghi ICK6000 Gelataio jäätelökone

Plussat

+ Heti käyttövalmis
+ Helppokäyttöinen
+ Reseptikirjassa paljon reseptejä
+ Ei tarvita erillisiä isoja kulhoja
+ Sekoitin, kulho ja kansi voidaan pestä tiskikoneessa

Miinukset

– Iso, vie paljon tilaa työtasolla tai kaapissa
– Painava: 14,5 kg
– Kova ääni

OBH Nordica Ice Cream Box -jäätelökone

  • Säädettävä ajastin <30 minuuttia
  • Pakkauksessa kaksi kaksoiseristettyä kulhoa
  • Teho: 9.5 W
  • Tilavuus: 1,5 l
  • Väri: sininen
  • hinta: noin 90 euroa
  • Mukana jäätelöreseptejä
  • OBH Nordica

OBH Nordica Ice Cream Box -jäätelökone

Hannan käyttökokemukset OBH Nordican Ice Cream Box -jäätelökoneesta

Ice Cream Boxin käyttöönotto oli sinänsä helppoa, mutta koska en tullut lukeneeksi ohjekirjasta ajoissa, täytyi jäätelön valmistamista lykätä vuorokaudella. Niin kauan nimittäin kestää kulhon kylmentäminen pakastimessa ennen hommaan ryhtymistä. Laitteen mukana tulee kaksi kulhoa, joiden ansiosta voi pitää ihan jäätelöjuhlat ja tarjota kahta eri makua. Laitteen täytyy kuitenkin levätä hetki ennen toisen satsin aloittamista.

Minulla on käytössä vain pieni pakastelokero, mutta kulho onneksi mahtui sinne. Kätevintä olisi säilyttää kumpaakin kulhoa siellä, jotta ne aina olisivat valmiina hommiin, mutta silloin ei pakastelokeroon kyllä juuri muuta mahtuisi. Ehkäpä kesäksi sentään saadaan lokeroa tyhjennettyä sen verran.

Jäätelöpallot; Ari Heinonen

Laitteen mukana tuli ranskalaisen vaniljajäätelön ohje ja joitakin löytyy vielä valmistajan sivuilta. Kokeilin ensiksi tuota vaniljajäätelöä, joka kyllä maistui hyvältä, mutta lähti sulamaan välittömästi, kun laite pysäytettiin. Seuraavaksi kokeilin jogurtista tehtävää mustikkajäätelöä, jonka resepti ei vaadi jäätelökonetta. Maku oli taas kohdillaan, mutta rakenne ei taaskaan tyydyttänyt. Avomieheni innostui kuitenkin jogurttijäätelöstä ja lähestyi asiaa yksinkertaisemmin. Hänen mielestään tähän asti parasta jäätelö on syntynyt kaatamalla laitteeseen kaupan valmista jogurttia ihan sellaisenaan. Ihan tällaisen toiminnan takia ei mielestäni jäätelökonetta kannata hankkia, mutta kyllähän tuo arki-illan herkuksi mainiosti sopii.

Viimeisin kokeiluni oli raparperijäätelö, joka onnistuikin sitten aivan loistavasti. Pääsin skippaamaan raparperinkeittelyvaiheen, koska olin syksyllä tehnyt pakastimeen kanelilla ja kardemummalla maustettua raparperihilloa. Valmistusaika lyheni sen ansiosta merkittävästi ja mausteet toivat oman lisänsä jäätelön makuun. Tässä ohjeessa neuvottiin pakastamaan jäätelöä vielä 30 minuuttia laitteen pysähtymisen jälkeen, mutta nyt rakenne oli niin hyvä, ettei tuota aikaa edes tarvittu. Aiemmin kokeilemani ohjeet sen sijaan olisivat tästä saattaneet hyötyä. Luulen, että lähden tekemään omia makukokeiluja juuri tämän ohjeen pohjalta.

Ice Cream Boxin käyttöliittymä on äärimmäisen yksinkertainen. Laitteen päällä on vain ajastin, joka käännetään 30 minuuttiin. Käynnistämisen jälkeen jäätelömassa valutetaan kulhoon luukusta, joka minusta oli kyllä hankalan ahdas. Massaa pitäisi saada kulhoon varsinkin alussa aika nopsasti, ettei se jämähdä kulhon seiniin, mutta silloin on vaarana, ettei kaikki osu pienestä luukusta sisään. Nokalla varustettu kulho kyllä auttoi tässä asiassa. Täytön jälkeen kone valmistaa jäätelön itsenäisesti, mutta pitää valitettavan kovaa ääntä.

Plussat:

+ Käyttöliittymä on äärimmäisen helppo.
+ Kahden kulhon ansiosta voi tehdä useampaa makua samana päivänä.
+ Valmistaa herkkujäätelöä, kun vaan löytää sopivan reseptin.

Miinukset:

– Kulhot täytyy muistaa pakastaa vuorokautta ennen.
– Koneen täyttöluukku on liian ahdas.
– Kone pitää varsin kovaa ääntä.

Teksti: Ruoka fi:n toimitus ja jäätelökoneiden testaajat
Kuvat: Valmistajat ja Colourbox

X