Edullinen jouluruoka on kasvisvoittoista.
Joulupöydän voi toteuttaa nyyttäriperiaatteella.
Joulu

Pieniä säästöjä jouluruoissa – 6 vinkkiä edullisempaan juhlapöytään

Ruokahävikin minimointi säästää rahaa. Myös kasviksiin panostaminen kannattaa.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Yltäkylläiseen joulupöytään saa helposti uppoamaan paljon rahaa, mutta monesta asiasta on myös mahdollista tinkiä. Edullinen jouluruoka syntyy muun muassa kasviksiin panostamalla.

Listasimme kuusi vinkkiä, joilla valmistuu juhlava, mutta edullisempi joulumenu.

1. Osta jouluruokaa vain oikeasti tarpeellinen määrä

Jouluruokia jää usein yli. Paras keino välttää hävikkiä ja säästää rahaa on laskea tarkkaan, kuinka paljon jouluruokia oikeasti tarvitaan.

Jätä myös joulupöydästä suosiolla pois sellaiset ruoat, jotka ovat mukana vain tavan vuoksi ja joita kukaan ei juurikaan syö.

2. Edullinen jouluruoka kustannuksia jakamalla

Jos jouluvierailla on tapana tulla luoksesi valmiiseen pöytään, voisitteko tänä vuonna toimia nyyttäriperiaatteella niin, että jokainen tuo joulupöytään jonkin ruoan?

Myös vaikkapa työkavereiden kanssa voi sopia, että yksi tekee joululimput, toinen porkkanalaatikot ja kolmas jälkkärit kotiin viemisiksi. Yhdenlaisen reseptin iso satsi tulee halvemmaksi kuin hankkia kaikkea kolmea tykötarpeineen itse.

Aikaakin säästyy.

3. Säästä joulukinkussa

Kuuluuko kinkku ehdottomasti joulupöytääsi, mutta sitä jää aina reilusti yli?

Pienemmän kinkun sijaan tänä vuonna voisi kokeilla valmiita kinkkuviipaleita, niin vältyt ruokahävikiltä. Säästät rahaa myös sillä, kun sähköä ei kulu kinkun paistamiseen.

Valmiiden joulukinkkuviipaleiden valikoima ja laatu on viime vuosina parantunut joulu joululta.

4. Edullinen jouluruoka aattoalennuksilla

Jos vain on mahdollista, käy ruokakaupassa vasta aattoaamuna. Jouluruokia myydään ruokakaupassa jo silloin alennettuun hintaan, toisinaan peräti puoleen hintaan.

Maustetuissa uunijuureksissa maistuu sitruuna, hunaja ja tuoreet yrtit – eikä maksa juuri mitään. Kuva: Niclas Mäkelä

Maustetuissa uunijuureksissa maistuu sitruuna, hunaja ja tuoreet yrtit – eikä maksa juuri mitään. Kuva: Niclas Mäkelä

5. Satsaa kasviksiin

Perinteisten laatikoiden ja rosollin lisäksi joulupöytään sopivat myös uunirosolli, ruusukaalit, bataattipyörykät ja punakaalisalaatti.

Annan reseptipankissa on liuta jouluun sopivia kasvispääruokia, joista valita.

Perunoista on juhlapöydässäkin moneksi, kun varioi. Keitetyt perunat korvaavat muita juhlavasti lisukkeita, kun niitä paistaa, öljyää ja maustaa eri aterioille.

6. Muokkaa kalapöytää edullisempaan suuntaan

Jouluruoista rosolli ja juureslaatikot ovat edullisia, kun taas kalat ja mädit ovat kalleimmasta päästä. Edullinen jouluruoka syntyy kalapöytään seuraavasti:

  • Vähennä kalojen määrää.
  • Vaihda edullisempiin kalalaatuihin. Silli ja silakka ovat halvempia kuin lohi.
  • Korvaa mäti merileväkaviaarilla, jonka moni vannoo olevan yhtä hyvää. Kokeile myös sillikaviaaria.
  • Valmis graavilohi on kallista, itse graavattu halvempaa.
  • Valmista kylmäsavulohen sijaan porkkanalohta eli porkkalaa.
X