Joulu

Tässä jouluaaton menussa pääosassa ovat pohjolan maut – kaiken kruunaa ihana piparkakkupavlova

Jouluaaton pöydässä loistavat pohjolan maut. Kalat, sienet, poro ja pavlova on maustettu ja höystetty uusin tavoin, mutta tuttuja joulun perinteitä kunnioittaen. Jouluateria on katettu!

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Laura Riihelä

Aaton aterian avauksena on runsas joulusalaatti, jonka seuraksi sopii vaalea mausteinen joululimppu tai siirapilla sipaistut pikkusämpylät.

Jouluaaton pöydässä loistavat pohjolan maut. Kalat, sienet, poro ja pavlova on maustettu ja höystetty uusin tavoin, mutta tuttuja joulun perinteitä kunnioittaen. Jouluateria on katettu!

Alkupaloina valkosipuli-persiljamaustettuja silakoita ja graavilohta, jolle makua antavat sitruuna ja piparjuuri. Syksyn sienisaaliista valmistetaan ihana patee, ja jouluinen salaatti raikastaa aterian. Kinkun sijaan nautitaan poronfileetä hehkuviinikastikkeella. Suloiseksi lopuksi herkutellaan piparkakkupavlovalla. Tässä on Annan jouluateria, olkaa hyvät!

Lue myös: Parhaat joululahjaideat: kokosimme 125 ideaa ja vinkkiä joulun lahjaostoksille – katso Annan suuri joululahjalistaus!

Kala-alkupaloina gourmetsilakoita ja sitruunagraavattua lohta

Gourmetsilakat saavat makua valkosipuli-persiljaöljystä, ja ne voi kietaista tarjolle rulliksi. Mäti- ja smetananokareet juhlistavat joulupöydän silakat. Silakoiden kannattaa antaa maustua kylmässä vähintään neljä tuntia, mielellään yön yli.

Raikas sitruunagraavattu lohi saa seurakseen tuoreella piparjuurella maustetun kastikkeen. Tällekin herkulle kannattaa antaa maustumisaikaa jääkaapissa seuraavaan päivään.

jouluateria: gourmetsilakat ja sitruunagraavattu piparjuurilohi
Gourmetsilakat saavat viimeisen silauksen mätinokareista ja smetanasta. Sitruunagraavatun lohen päälle valutetaan piparjuurikastikeraitoja.

Ohjeet: Gourmetsilakat ja sitruunagraavattu piparjuurilohi

Jouluateria: alkupalapöydässä jouluinen salaatti ja sienipatee

Hedelmä-sinihomejuustosalaatti raikastaa jouluaaton juhla-aterian. Siinä maistuvat sinihomejuuston seurana persimonit ja taatelit. Kaiken aateloi maukas kastike.

Sienipateen voi tehdä joko itse kerätyistä metsäsienistä tai herkkusienistä. Sen kanssa nautitaan pikkelöityä punasipulia.

joulusalaatti ja sienipatee
Joulusalaatissa on paljon makuja ja mukavasti suutuntumaa. Sienipatee ja pikkelöidyt punasipulit kannattaa valmistaa ajoissa, jo edellisenä päivänä.

Ohjeet: Sienipatee ja jouluinen hedelmä-sinihomejuustosalaatti

Pääruokana poronfileetä ja hehkuviinikastiketta fondant-perunoiden kera

Poronfilee ja hehkuviinikastike ovat mukavaa vaihtelua jouluaterialle perinteisen kinkun sijaan. Juhlava ruoka sopii tarjottavaksi myös muissa talven juhlissa. Ota fileet huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista – sillä välin ehdit sopivasti valmistaa kastikkeen.

Fondant-perunat ovat herkullinen lisuke poronfileen seuraksi ja sopivat hyvin jouluaterialle. Perunat paistetaan ensin pannulla voisulalla valellen ja kypsennetään lopuksi uunissa kasvis- tai kanaliemessä.

poronfilee ja fondant-perunat
Mausteinen hehkuviinikastike ja fondant-perunat kruunaavat poronfileen. Lisänä maistuvat esimerkiksi paahdetut ruusukaalit.

Ohjeet: Poronfilee hehkuviinikastikkeella ja fondant-perunat

Jälkiruoaksi piparkakkupavlovaa

Piparkakkupavlova hurmaa joulupöydän raikkaana jälkiruokana. Sen pohja on maustettu kanelilla ja täyte ihanasti piparkakuilla. Karpalot antavat kakulle mukavaa kirpeyttä. Karpalososeella syntyy kauniita kiehkuroita päälle tulevaan kermavaahtoon. Pohjan voi hyvin tehdä jo pari päivää etukäteen ja täyttää vasta juuri ennen tarjoamista.

jouluateria: piparkakkupavlova
Piparkakkupavlova koristellaan kokonaisilla karpaloilla ja pipareilla.

Ohje: Piparkakkupavlova

X