Ruoka

Joulunajan leipomuksia uusin kujein: karpalo-pataleipää, blondipipareita ja muita herkkuja

Rakkaimmatkin joululeivonnaiset kaipaavat joskus pientä tuunausta. Kokeile tänä jouluna maustaa taatelikakku omenalla ja calvadoksella tai paistaa hedelmäkakku somiksi pikkukakuiksi. Entä olisiko nyt vaaleiden pipareiden vuoro?

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Pekka Holmström/Otavamedia

Rakkaimmatkin joululeivonnaiset kaipaavat joskus pientä tuunausta. Kokeile tänä jouluna maustaa taatelikakku omenalla ja calvadoksella tai paistaa hedelmäkakku somiksi pikkukakuiksi. Entä olisiko nyt vaaleiden pipareiden vuoro?

Englantilaisen hedelmäkakun taikinasta voit tehdä perinteiseen tapaan yhden ison tai kuusi pientä kakkusta. Pikkukakku on soma lahja vaikka naapurille tai työkaverille. Mantelilikööri ja hasselpähkinät antavat hedelmäiselle kakulle lisämakua.

Joulutortut kerma-voitaikinasta

Parhaat joulutortut syntyvät itse tehdystä taikinasta ja marmeladista, jonka voi tehdä aprikooseista tai luumuista.

Karpalo-pataleipä

Pataleipä on leivistä helppotekoisin. Taikinaa ei vaivata ennen kohottamista, eikä kohottamisen jälkeen. Perusohjeessa on höysteenä ainoastaan kuivattuja karpaloita. Voit hyvin lisätä taikinaan myös leipämausteita.

Terästetty taateli-omenakakku

Perinteinen taatelikakku maustetaan tänä vuonna uudella tavalla. Reilu loraus alkoholia syventää kakun makua, ja omena antaa sille sopivasti raikkautta. Muista käyttää kirpeitä kotimaisia omenoita.

Blondipiparit

Joulupipari voi vaihteeksi olla blondikin. Vaaleissa pipareissa maistuvat tutut joulun maut: kaneli, inkivääri sekä kardemumma.

X