Ruoka

Joulun lahjavinkit: suklaatryffelit, pähkinät, mausteöljyt ja chutneyt herkkukoriin

Teksti:
Anna.fi

Purkillinen itsetehtyä chutneyta isoäidille, suklaatryffeleitä siskolle, mausteisia pähkinöitä ystäville ja pikkuleipiä naapureille. Omatekoiset herkut ilahduttavat varmasti saajaansa. Poimi herkkulliset resptit tästä!

Herkulliset säilykkeet

Purkita chutneyt kauniiseen purkkiin. Jos et löydä kodin kätköistä sopivia purkkeja, piipahda kirpputorille, voit tehdä persoonallisia löytöjä. Panosta myös etiketin tekoon, liitä  mukaan tarjoiluvinkki tai käyttöohje.

Luumuchutney ja mausteinen punasipulimarmeladi sopivat kumpikin monien jouluruokien, kuten maksapateen, joulukinkun ja kalkkunan kumppaniksi.

Mausteinen omenachutney maistuu porsaanlihan kanssa.

Makeahko päärynächutney sopii hienosti yhteen paahdetun maalaisleivän ja sinihomejuuston kaverina.

Öljyyn säilötyt kuivatut tomaatit tuovat ruokiin pientä luksusta. Mausta tomaatit saajan lempiyrtillä.

Luumukompotti sopii riisipuuron lisänä, kakun täytteeksi, jälkiruokiin, hillon tapaan jäätelön kanssa. Kompotin voi mukailla myös kiisseliksi ja tarjota kermavaahdon kera.

Mandariinimarmeladi maistuu paahtoleivällä ja tuo lautaselle häivähdyksen etelän aurinkoa.

Suussasulavat suklaat – raakasuklaat ja chilitryffelit

Täytä ostoskärry voilla, kookosrasvalla, sokerilla, kaakaolla, pähkinöilla ja avaa herkkupaja kotona. Pyöritä tryffeleitä, paahda ja mausta pähkinöitä tai valmista suklaaherkkuja. Kokeile tänä jouluna uusia makuja, vaikkapa chilin ja suklaan ydistämistä tai raakasuklaata. Joulun herkkupöydästä tulee huomattavasti jännittävämpi, kun siihen tuo itsetehtyjä makeisia.

Itse tehdyt chilisuklaatryffelit sopivat ennakkoluulottomalle herkkusuulle.

Pähkinän- ja marjanmakuisen raakasuklaan valmistukseen tarvitaan cashewpähkinöitä, goijimarjoja, kaakaonibsejä ja kaakaovoita. Ekokaupoissa myydään raakasuklaan valmistuspaketteja, joissa ovat kaikki raakasuklaan valmistukseen tarvittavat ainekset ja muotit.

Appelsiini-aprikoosi raakasuklaa on täynnä joulun makuja ja sulaa suussa.

Maustepähkinät maistuvat vaikkapa uutenavuotena, kun perinteisiin jouluruokiin on jo kyllästynyt ja kaipailee uusia makuelämyksä.

Mausteöljyjä ja salaatinkastikkeita

Yrttiöljy sopii salaatinkastikkeeksi, kuullotettujen kasvisten mausteeksi tai antamaan väriä ja makua riisiin tai perunasoseeseen.

itsetehty mausteöljy

Tämä chiliöljyn resepti on todella helppo, mutta valmista chiliöljy hyvissä ajoin, sillä chilien maku liukenee öljyyn 1–2 viikossa.

Viikunavinegretti valmistetaan hienonnetuista salottisipuleista, viinirypäleöljystä, viinietikasta ja tuoteesta viikunasta. Viikunavinegrettiä voi käyttää esimerkiksi viikuna-päärynä-aurajuusto salaatin kastikkeena.

Pikkuleipiä pakettiin

Pakkaa suklaa-karpalowhoopiet läpinäkyvään sellofaaniin ja keitaise pussin ympärille kaunis nauha. Nämä herkkupalat eivät kauan paketissa vanhene.

suklaa-karpalowhoopiet

Hilloneliöt ovat melko helppotekoisia pikkuleipiä. Kauniiseen pakettiin pakattuna ne ovat viehättävän nostalginen tuliainen.

Helpot kaurakeksit onnistuvat kokemattomaltakin leipurilta. Keksit kannattaa pakata lasipurkkiin, missä ne säilyvät parhaiten.

helpot kaurakeksit

Itsetehdyt juomat lämmittävät

Sitruunalikööri kruunaa jouluaterian. Sitruunalikööri on valmista nautittavaksi heti, mutta maku paranee, jos se saa seistä muutaman viikon. Liköörin voi säilyttää myös pakastimessa.

Kuvat: SKOY ja Colourbox.com

Koonnut: Leena Kalliokoski

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X