Joulu

Joulun paras jälkiruoka – katso 6 ihanaa ohjetta

Joulun tuhtien ruokien jälkeen suu halajaa jotain makeaa. Kaipasitpa jouluterian jälkiruoaksi sitten jotain kevyttä ja raikasta tai suussasulavan suklaista syötävää, näiden uskomattomien herkkujen joukosta löydät suosikkisi.
17.12.2018 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Kokosimme kuusi erilaista jouluista jälkiruokaa hunajavoissa paistetuista hedelmistä piparkakuilla maustetuun jäädykkeeseen ja suussasulavaan Nutellatrileen. Katso ohjeet, joilla jouluateria saa arvoisensa päätöksen. 

Joulun parhaat jälkiruoat:

Piparkakkujäädyke

Piparkakuilla maustettu jäädyke on jouluaterialle täydellisen sopiva lopetus myös kokin kannalta. Piparkakkujäädyke on helppo valmistaa ennalta pakastimeen ja ottaa sulamaan noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Sulatus kannattaa tehdä jääkaapissa, jolloin jäädykkeen rakenne pehmenee tasaisesti.

piparkakkujäädyke

Piparkakuilla maustettu jäädyke on jouluaterialle täydellinen lopetus.

Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Keskitaso

Piparkakkujäädyke

2 valkuaista
2 keltuaista
100 g tomusokeria
2 dl kuohukermaa
2 dl ranskankermaa
100 g murskattuja piparkakkuja

Valmistusohje

1. Vaahdota ensin valkuaiset. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri eri kulhossa vaaleaksi vaahdoksi. Vaahdota viimeiseksi kerma.

2. Murskaa piparkakut esimerkiksi muovipussissa kaulimella painelemalla. Sekoita ainekset keskenään ja kaada kakku- tai jäädykevuokaan.

3. Anna jäätyä pakastimessa vähintään 4 tuntia. Ota jäädyke huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoamista.

Suklaa-Nutellatrifle

Purkillinen unelmajälkkäriä sisältää suklaa-Nutellakastiketta, jogurtti-kermavaahtoa, keksejä ja granaattiomenansiemeniä. Suklaa-Nutellatrifle on joulun takuuvarma hitti!

suklaa-nutellatrifle

Purkillinen unelmajälkkäriä sisältää suklaa-Nutellakastiketta, jogurtti-kermavaahtoa, keksejä ja granaattiomenansiemeniä.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 6

Suklaa-Nutellatrifle

200 g tummaa suklaata
1 dl Nutellaa
150 g vanilja­täytteisiä suklaa­ keksejä (esim. Oreo tai Domino)
1 granaattiomena
1 appelsiinin raastettu kuori
3 dl kuohukermaa
2 rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl turkkilaista jogurttia

Valmistusohje

1. Paloittele suklaa mikronkestävään astiaan. Sulata mikrossa miedolla lämmöllä 10–20 sekuntia kerrallaan välillä sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut. Sekoita Nutella kuuman suklaan joukkoon.

2. Paloittele keksit karkeasti. Halkaise gra­naattiomena. Koputtele siemenet esimerkiksi puukauhalla kuoresta irti kulhoon. Raasta ap­pelsiinista keltainen kuori.

3. Vatkaa kerma sokereiden kanssa hyväksi vaahdoksi. Kääntele joukkoon jogurtti ja ap­pelsiininkuoriraaste. Puserra halutessasi se­kaan myös vähän appelsiinimehua.

4. Lado ainekset kerroksittain laseihin tai purkkeihin niin, että päällimmäiseksi tulee kerros suklaata. Anna herkun tekeytyä hetki ennen tarjoamista.

Hunajavoissa paahdetut hedelmät

Joulun raikkain jälkiruoka syntyy sesongin parhaista hedelmistä. Hunajavoissa paahdetut ja kanelilla tai roseepippurilla maustetut kauden hedelmät kaipaavat seurakseen vain vaniljajäätelöpallon.

Hunajavoihedelmät

Joulun raikkain jälkiruoka syntyy sesongin parhaista hedelmistä.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo

Hunajavoissa paahdetut hedelmät

1/2 tuoretta ananasta
4 viikunaa tai luumua
1 banaani
3 rkl voita
2 rkl hunajaa
1/2 limetin mehu

Pinnalle

kanelia tai roseepippuria

Lisäksi

vaniljajäätelöä

Valmistusohje

1. Paloittele ananas, lohko viikunat ja viipaloi banaani. Sulata voi ja hunaja keskilämmöllä paistinpannulle. Lisää limettimehu.

2. Paista ensin ananaspaloja ja viikunalohkoja noin 3 minuuttia. Nosta pois pannulta. Paista helposti hajoavat banaaniviipaleet erikseen.

3. Jaa hedelmät annoskulhoihin, valuta päälle liemi pannulta ja mausta kevyesti kanelilla ja/tai murskatuilla roseepippureilla. Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

Daim-mousse

Kourallisesta raaka-aineita valmistuva mousse maistuu suklaan ystäville. Voit valmistaa Daim-moussen joko valko- tai maitosuklaasta.

dajm-suklaamousse

Suklaanystäviä hemmotellaan suussa sulavalla Daim-moussella. Päälle sopivat raikkaat marjat.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Daim-mousse

100 g maito- tai valkosuklaata
1 (56 g) Daim-patukka
2 1/2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 tl raastettua sitruunan kuorta
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle:

2 dl karpaloita tai muita marjoja

Valmistusohje

1. Paloittele suklaa mikronkestävään kulhoon ja sulata aina 1–2 minuuttia kerrallaan välillä sekoitellen.

2. Vaahdota vaniljakastike sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää sula suklaa samalla sähkövatkaimella vatkaten. Lisää rouhittu Daim-suklaa.

3. Mausta mousse sitruunamehulla ja sitruunan kuoriraasteella.

4. Jaa mousse annoslaseihin tai maljoihin. Anna jähmettyä jääkaapissa. Lisää pinnalle karpaloita tai muita marjoja.

Jäädytetty kinuskijuustokakku

Juhlan kruunaa herkullinen kinuskijuustokakku, joka myös näyttää hyvältä. Kakku laitetaan uunin sijasta pakastimeen, joten se on helppo tehdä hyvissä ajoin valmiiksi. Digestivekeksien sijaan pohjaan voi jauhaa joulupipareita ja lakkojen sijaan koristeeksi sopivat myös karpalot.  

jäädytetty kinuski-juustokakku

Juhlan kruunaa herkullinen kinuskijuustokakku, joka myös näyttää hyvältä.

Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Keskitaso

Jäädytetty kinuskijuustokakku

8 digestivekeksiä
75 g sulatettua voita
2 keltuaista
1 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
200 g tuorejuustoa
3 dl kuohukermaa
1 sitruunan mehu
1 purkki valmista kinuskikastiketta

Lisäksi

marjoja

Valmistusohje

1. Jauha keksit muruiksi ja sekoita muruihin voisula. Painele taikina leivinpaperilla peitetyn irtopohjavuoan pohjalle.

2. Vatkaa keltuaiset ja sokerit vaahdoksi. Lisää sekaan tuorejuusto. Vaahdota kerma ja yhdistä juustoseokseen. Mausta sitruunamehulla ja kaada vuokaan pohjan päälle. Lisää noin 1 dl kinuskikastiketta kakun päälle ja sekoita lusikalla niin, että kinuski jää raidoiksi täytteeseen. Peitä kakku foliolla ja pakasta.

3. Ota kakku huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen tarjoamista. Lisää kakun pinnalle keko marjoja ja valuta päälle halutessasi lisää kuskikastiketta.

Appelsiini-sitruunakiisseli ja mascarpone-marenkikerma

Kuuluuko sekahedelmäsoppa jouluusi? Mitä jos tänä vuonna valmistaisitkin raikkaan sitruskiisselin? Mascarpone-marenkikerma aateloi appelsiini-sitruunakiisselin juhlajälkiruoaksi.

appelsiini-sitruunakiisseli ja mascarpone-marenkikerma

Mascarpone-marenkikerma aateloi appelsiini-sitruunakiisselin juhlajälkiruoaksi.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Appelsiini-sitruunakiisseli ja mascarpone-marenkikerma

5 dl appelsiinimehua
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
1 dl sokeria
1 1/2 rkl perunajauhoja
1 kananmuna
100 g mascarpone-tuorejuustoa
1 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
4 marenkia

Valmistusohje

1. Vispilöi kattilassa appelsiinimehu, sitruunan mehu ja raastettu kuori, sokeri, perunajauhot ja kananmuna. Kuumenna seosta hiljalleen koko ajan huolellisesti vispilöiden. Kun kiisseli pulpahtaa kerran kaksi, nosta kattila liedeltä.

2. Kaada kiisseli kulhoon ja ripottele pinnalle sokeria. Nosta jääkaappiin jäähtymään.

3. Vatkaa mascarpone ja kerma notkeaksi seokseksi. Mausta sokerilla ja murenna joukkoon marengit.

4. Jaa appelsiini-sitruunakiisseli jälkiruokamaljoihin ja lusikoi pinnalle mascarpone-marenkikermaa.

Suosittelemme