joulutorttujen taittelu
Joulutorttu voi olla muutakin kuin perinteinen tähti. Onko suosikkisi kukka, ruusu, hyrrä, enkeli vai lumihiutale?
Joulu

Hurmaa jouluvieraat lumihiutaleilla, ruusuilla, hyrrillä ja enkeleillä – näin taitellaan joulun ihanimmat tortut

Joulutorttujen taittelu on viime vuosien aikana ottanut uutta tuulta allensa. Hurmaa jouluvieraasi perinteisten tähtitorttujen sijaan joulutortun uusilla muodoilla.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Hanna Kuusisalo

Joulutorttujen taittelu on hauskaa pientä näpertelyä. Ota haltuun joulutorttujen kauneimmat muodot ja hurmaa vieraasi joulun ajan kahvipöydässä. Tässä erilaisia joulutorttumalleja ideoiksi ja inspiraatioksi.

Lue myös: Joulutorttujen ihanimmat täytteet: Vihreitä kuulia, leipäjuustoa, mustikkaa… – 10 vaihtoehtoa luumuhillolle

Perinteinen tähti on pitkään ollut joulutorttujen suosituin malli. Uudet tuulet ovatkin nyt napanneet joulutortun käsittelyyn, ja erilaisia joulutorttumalleja on kehitelty lukuisia erilaisia. Viime vuosina trendinä on ollut taitella joulutortut tähden sijaan esimerkiksi lumihiutaleeksi, hyrräksi tai enkeliksi. Joulutorttu taipuu moneen muotoon, kun laittaa mielikuvituksen liikkeelle.

Joulutorttujen taittelu: joulutorttukukka

joulutorttukukka

Leikkaa neliönmuotoisen taikinanpalan jokaiseen kulmaan kulman muotoinen viilto noin sentin päähän reunasta.

joulutorttukukka

Käännä jokainen kulma keskelle.

joulutorttukukka

Lisää päälle torttutäyte.

joulutorttukukka

Joulutorttujen taittelu: joulutortturuusu 

joulutortturuusu

Leikkaa neliönmuotoisen taikinapalan kahteen vastakkaiseen nurkkaan kulman muotoiset viillot.

joulutortturuusu

Nosta uloimmat kulmat keskelle ja paina tiukasti kiinni.

joulutortturuusu

Lisää päälle torttutäyte.

joulutortturuusu

Joulutortun taittelu: enkelijoulutorttu 

joulutorttuenkeli

Leikkaa neliönmuotoisen taikinanpalan kulmista viillot keskustaa kohti, aivan kuin olisit tekemässä perinteistä tähtitorttua.

joulutorttuenkeli

Taittele yläosan sakarat keskelle yhteen pääksi. Sakarat jäävät siiviksi.

joulutorttujen taittelu

Taita alaosan sakarat keskelle yhteen niin, että enkelille jää hame.

joulutorttujen taittelu

Lisää päälle torttutäyte.

joulutorttujen taittelu

Joulutorttujen taittelu: joulutorttuhyrrä

joulutorttujen taittelu

Tee neliönmuotoisen taikinanpalan jokaiseen kulmaan viilto, joka ylettyy puoleen väliin.

joulutorttujen taittelu

Nipistä soirot yhteen keskelle.

joulutorttujen taittelu

Lisää päälle torttutäyte.

joulutorttujen taittelu

Joulutortun taittelu: joulutorttulumihiutale

joulutorttujen taittelu

Lisää neliönmallisen taikinanpalan keskelle torttutäyte.

joulutorttujen taittelu

Taita jokainen kulma keskelle ja nipistä ne yhteen.

joulutorttujen taittelu

Nipistä vielä avonaiset sivut yhteen.

joulutorttujen taittelu

Käännä nyytti ympäri ja paina kevyesti taikinaa päältä niin, että se vähän litistyy. Leikkaa nyyttiin kahdeksan viiltoa.

joulutorttujen taittelu

Nipistä viiltojen päät sormilla lumihiutaleen sakaroiksi. Paina keskeltä sormella hieman kuopalle.

joulutorttujen taittelu

Vaihtelua joulutorttuun myös täytteillä

Joulutorttujen taittelu on yksi tapa tuoda leivonnaisiin vaihtelua, mutta uusien joulutorttumallien lisäksi uutta jujua saa myös erilaisilla täytteillä.

Perinteisillä luumumarmeladilla täytetyillä joulutortuilla on herkuteltu Suomessa jo 1800-luvun loppupuolelta lähtien. Se ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto tortun täytteeksi. Joulutortun voi lastata vaikka omenamarmeladia ja valkosuklaata tai itse tehtyä aprikoosihilloa.

Lue lisää: Parhaat joulutortut – näiden 6 ohjeen avulla valmistat sekä perinteiset että trendikkäät tortut

Katso myös Kotiliesi.fi: Suolaiset tortut – 10 herkullista täytettä suolaisiin joulutorttuihin

X