Joulu

Mehevä hedelmäkakku on mieluisa ruokalahja, jota voi tuunata monella tavoin – kokosimme parhaat ohjeet joulun herkullisiin kuivakakkuihin

Hedelmäkakku kuuluu monen jouluperinteeseen. Mehevä kahvikakku on myös toivottu ruokalahja ja myyjäisten hitti. Kokosimme ohjeet joulun parhaisiin hedelmäkakkuihin.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Hedelmäkakku hurmaa jouluna, mutta klassikkoakin on lupa hieman tuunata.

Hedelmäkakku kuuluu monen jouluperinteeseen. Mehevä kahvikakku on myös toivottu ruokalahja ja myyjäisten hitti. Kokosimme ohjeet joulun parhaisiin hedelmäkakkuihin.

Hedelmäkakku maistuu ihanasti joululta. Klassikkoleivonnainen on helppo tehdä, ja se säilyy pitkään mehevänä. Leivo maukas kuivakakku omaan kahvipöytään tai anna lahjaksi lähimmäiselle.

Lue lisää: Joulun parhaat maustekakut

Hedelmäkakku on helppo tehdä

Muuntautumiskykyisen hedelmäkakun voi maustaa monin eri tavoin. Sattumiksi sopivat kuivahedelmät ja pähkinät laidasta laitaan. Kokeile rusinoita, sukaatteja, cocktailkirsikoita, viikunoita, taateleita tai vaikkapa aprikooseja. Myös karpalot sopivat hedelmäkakkujen höysteeksi. 

Makua voi terästää aikuiseen makuun tilkalla konjakkia, viskiä, rommia tai punssia. Pähkinät tuovat suutuntumaan rouheisuutta ja komea kuorrutus makua sekä näyttävyyttä. 

Hedelmäkakkujen etuihin kuuluu paitsi monipuolisuus, myös helppous. Noudattamalla ohjetta kuivakakun valmistus ei vaadi kummoisia leivontataitoja. Tarvitset sähkövatkaimen sekä pari astiaa sekoittamiseen. Muista myös mitata raaka-aineet huolella: käytä virallisia leivontamittoja ja mittaa ainekset tarkasti merkkiviivaan asti.

Hedelmäkakun paistaminen

Hedelmäkakku kannattaa paistaa 175 asteessa uunin alatasolla. Näin kakku ennättää kypsyä ennen kuin pinta palaa liian tummaksi. Älä availe uuninluukkua varsinkaan paiston alkuvaiheessa. 

Kakun kypsyyttä voi kokeilla tökkäämällä kakun keskelle esimerkiksi grilli- tai cocktailtikun. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, on kakku valmis uunista nostettavaksi. Kypsyessään myös kakun reunat alkavat irrota vuoan reunoista. Jos pinta uhkaa tummua liiaksi ennen kuin kakku on kypsä, voit asettaa päälle leivinpaperin tai folion ja jatkaa kypsennystä.

Anna kypsän kakun jäähtyä rauhassa vuoassaan ennen kakun kumoamista tarjoiluvadille. 

Hedelmäkakku säilyy hyvin, ja monesti kakun maku vain paranee tekeytyessään. Kääräise kakku tiukasti folioon ja säilytä jääkaapissa tarjoiluun asti. Kakun voi myös pakastaa vierasvaraksi.

Perinteinen hedelmäkakku maistuu joululta

Britit todella taitavat kuivakakkujen valmistuksen, siitä todisteena ovat englantilaiset hedelmäkakut. Ne saavat hurmaavan maun kuivatuista hedelmistä, hasselpähkinöistä sekä likööritilkasta. Taikinan voi pastaa muffinssivuoissa somiksi pikkukakuiksi tai perinteiseen tapaan suuressa rengasvuoassa. Pienet kakut paistuvat noin 20 minuutissa, isompi kakku vaatii kypsyäkseen tunnin verran.

Punssikakku on jouluherkku aikuiseen makuun. Kostuta kakkua punssiliemellä vähintään parissa erässä, jotta liemi saa imeytyä rauhassa kakkuun eikä se valu suoraan kakkuvuoan pohjalle. Kuten muutkin hedelmäkakut, myös tämä kakku vain paranee vanhetessaan.

Hedelmäisessa kakussa maistuvat monipuolisesti aprikoosit, luumut, taatelit, kirsikat ja rusinat sekä appelsiini ja piparkakkumauste. Tumma muscovadosokeri tuo aromikkaan lisän perinteisen valkoisen sokerin sijaan. 

Ihastuttavan hedelmä-pähkinäkakun ulkonäkö ei kerro koko totuutta, sillä vaatimaton ulkokuori kätkee sisäänsä makujen sinfonian. Erilaiset pähkinät tuovat suutuntumaan rouheisuutta ja rusinat, luumut sekä aprikoosit hedelmäistä raikkautta. Inkivääri, neilikka ja reilu loraus konjakkia viimeistelevät jouluisen maun. Kakku kannattaa leipoa muutamaa päivää etukäteen, jotta ihanat aromit pääsevät oikeuksiinsa.

Kinuskikuorrutteinen pähkinäkakku on kahvipöydän komea ilmestys. Se valmistuu helposti valmiista pähkinä-kuivahedelmäsekoituksesta. Konjakilla terästetty kinuskikuorrute erottaa kakun muista jouluisista kahvipöydän tarjottavista.

Hedelmäkakku viikunoista tai luumuista

Hedelmäkakku maistuu myös viikunoilla tai luumuilla höystettynä. Jouluinen viikunakakku  on upea luomus. Sokerikuorrutteen alta paljastuu mehevä kuivakakku, johon leipuri on lorauttanut oman makunsa mukaan joko portviiniä tai glögiä. Nimensä mukaan kakussa on runsaasti viikunoita, mutta myös hasselpähkinöitä, jotka istuvat hyvin mausteisen kakun makumaailmaan.

Luumu-taatelikakku on luomus, jossa kuivahedelmien makuparina on appelsiinia ja konjakkia. Kakun voi silata kinuskilla ja pähkinöillä, mutta hyvältä se maistuu ilman kuorrutettakin. 

Luumuinen maustekakku näyttää vaatimattomalta, mutta ulkonäkö pettää. Tomusokerihunnun alta paljastuu hurmaava joululeivonnainen, johon kaneli ja inkivääri tuovat lämpimän tuulahduksen. Luumusose sekoitetaan kakkutaikinaan varovaisesti, jotta se jää raidoiksi kakkuun. 

Karpalokakut maistuvat makealta ja raikkaalta

Jos tarkkoja ollaan, ei karpalokakku virallisesti ole hedelmäkakku, mutta kuitenkin niin oivasti jouluun sopiva leivonnainen, että ansaitsee tulla muistetuksi.

Yhden kulhon omena-karpalokakku onnistuu tumpelommaltakin leipurilta. Sen mehevyyden salaisuus piilee mantelijauhoissa, joita käytetään leivontaan vehnäjauhojen ohella. Kaneli ja kardemumma maustavat leivonnaisen makoisaksi ja valkoinen sokerikuorrute pukee kakun juhlaan sopivaksi. 

Myös länsinaapurissa osataan kuivakakkujen valmistus. Ruotsalainen karpalo-toskakakku viimeistellään siirapista, voista ja kermasta valmistetulla kuorrutteella, johon lisätään vielä kuivattuja karpaloita. Inkiväärillä, kanelilla ja neilikalla maustettu toskakuorrutteinen leivonnainen on oiva vaihtoehto perinteisille joulun hedelmäkakuille.

Karpalokakku on huikea ja hienostunut kahvikakku, muttei lainkaan monimutkainen valmistaa. Se valmistuu kulhon ja lastan avulla ilman vatkainta, vispainta tai muita mutkikkaita leivontakikkoja. Tuoreet karpalot tuovat makuun kirpeää raikkautta. Sekoita ne taikinan joukkoon vasta viimeiseksi ja varovasti käännellen, jotta ne säilyvät kokonaisina. 

Taatelikakku on klassikko

Taatelikakku on monen suosikkileivonnainen. Perinteisen taatelikakun makumaailmaa on helppo muuttaa terästämällä leivonnainen calvadoksella tai konjakilla tai sujauttamalla taikinaan hillottua inkivääriä ja kuorruttamalla kakku komeaksi paahtokinuskilla. 

Uskoisitko, että taatelikakku onnistuu myös ilman valkoista sokeria ja vehnäjauhoja?

Lue lisää Kotiliesi.fi: Kuivakakku x 9

X