Joulu

Nämä ovat joulupöydän maukkaimmat lisukkeet – 6 x juhlava lisuke joulupöytään

Kun perinteiset laatikot ja rosollit eivät enää riitä, ota kokeiluun juhlava juures-perunakakku, mausteisia makuja uhkuva couscous ja bataattilohkot sekä yrttivoissa meheväksi haudutetut ruusukaalit.
10.12.2018 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Kinkku on perinteinen joulupöydän kunkku, mutta tänä vuonna pääosaan pääsevät lisukkeet. Näillä ohjeilla hurmaat juhlavieraasi. 

6 x juhlava lisuke joulupöytään

Juures-perunakakku

Kun perinteiset laatikot tylsistyttävät, tee perunoista ja juureksista hienostunut ja näyttävä juures-perunakakku. Käytä juuresten viipalointiin monitoimikoneen leikkuuterää tai mandoliinia, jotta saat viipaleista riittävän ohuita. 

juures-perunakakku

Kun perinteiset joululaatikot tylsistyttävät, tee perunoista ja juureksista hienostunut ja näyttävä juures-perunakakku

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Juures-perunakakku

2 porkkanaa
600–700 g perunoita
1 palsternakka
1 silputtu sipuli
3 silputtua valkosipulinkynttä
75 g sulatettua voita
1 tl suolaa
mustapippuria
1/2 dl vettä

Valmistusohje

1. Käytä juuresten viipalointiin monitoimikoneen viipalointiterää. Kuori juurekset ja pane kylmään veteen. Leikkaa juurekset ohuiksi viipaleiksi. Silppua sipuli ja kuullota se pehmeäksi öljytilkassa.

2. Voitele irtopohjainen (halk. 20–23 cm) kakkuvuoka voilla. Peitä pohja sopivan kokoiseksi leikatulla leivinpaperilla. Lado pohjalle ensin kerros perunaviipaleita, lisää päälle sipulisilppu sekä palsternakka- ja porkkanaviipaleet. Peitä ne perunaviipaleilla.

3. Valuta kerrosten väliin voisulaa ja mausta suolalla, pippurilla ja murskatulla valkosipulilla. Kaada vuokaan tilkka vettä ja painele kasviksia tiivisti tosiaan vastaan. Peitä vuoka kannella tai foliolla.

4. Kypsennä juureskakkua ensin 200-asteessa 25 minuuttia ja sitten 175-asteessa noin tunti. Poista kansi ja ruskista kakun pintaa hetki uunivastusten alla. Anna kakun seistä kymmenisen minuuttia foliolla peitettynä. Irrota reunat vuoasta veitsellä ja valuta koko komeus tarjoiluvadille.

Yrttivoissa haudutetut ruusukaalit 

Juhlapöydän ruusukaalissa ei voita ja yrttejä ole säästelty. Parmesaani kruunaa voissa meheviksi haudutetut ruusukaalit.

yrttivoissa haudutetut ruusukaalit

Juhlapöydän ruusukaalissa ei voita ja yrttejä ole säästelty.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo

Yrttivoissa haudutetut ruusukaalit

noin 800 g ruusukaaleja
2 dl vettä
75 g voita
2 rkl öljyä
runsas 1 dl silputtuja yrttejä (basilikaa, salviaa, kirveliä)
1 tl hiutalesuolaa
vastarouhittua mustapippuria
parmesaanilastuja

Valmistusohje

1. Leikkaa kaaleista pois kanta. Irrota uloimmat lehdet ja leikkaa tiivis ydin kahteen kolmeen osaan. Pane kaalit suureen paistinpannuun, lisää pari desilitraa vettä, peitä pannu kannella ja anna kaalien kiehua pehmeiksi. Valuta kaalit ja huuhtele kylmällä vedellä.

2. Pyyhi pannu kuivaksi ja pane öljy ja voi pannulle. Lisää yrtit ja paista keskilämmöllä pari minuuttia. Lisää ruusukaalit ja mausteet. Paista kaaleja noin 10 minuuttia, kaada ruusukaalit tarjoiluastiaan ja vuole pinnalle parmesaania.

Punakaalisalaatti

Mehevä kaalisalaatti on hyväksi havaittu possun kaveri ja nappvalinta myös kinkun kylkeen. Punakaalista, viikunoista ja saksanpähkinöistä syntyy upea salaatti joulupöytään.

punakaalisalaatti

Punakaalista, viikunoista ja saksanpähkinöistä syntyy upea salaatti joulupöytään.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Helppo

Punakaalisalaatti

1 pieni punakaali
4 tuoretta viikunaa
50 g saksanpähkinöitä

Kastike

1 rkl sinappia
2 rkl sitruunamehua
1 rkl balsamicoa
1–2 tl hunajaa
1 dl rypsiöljyä
1/2 valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria

Valmistusohje

1. Sekoita kastikeainekset keskenään.

2. Poista kaalista kanta ja leikkaa kaali hyvin ohuiksi suikaleiksi. Painele suikaleita meheviksi kaulimella. Lisää kastike ja anna maustua jonkin aikaa.

3. Lisää pinnalle tarjoiluvaiheessa saksanpähkinät ja lohkotut viikunat.

Couscous ja bataattilohkot

Makumaailmaltaan Pohjois-Afrikan suuntaan nojaavat makean mausteiset ruoat istuvat kotoisaan joulupöytään kuin nakutettu. Couscousin ja bataattilohkojen seassa on muun muassa pinjansiemeniä ja rusinoita. Jos haluat annoksesta ruokaisamman, murenna joukkoon myös aromikasta fetaa tai vuohenjuustoa. 

couscous ja bataattilohkot

Couscousin ja bataattilohkojen seassa on muun muassa pinjansiemeniä ja rusinoita.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Helppo

Couscous ja bataattilohkot

3 pientä bataattia
6 rkl oliiviöljyä
150 g couscousta
1 kasvisfondi + 5 dl vettä
kourallinen rusinoita
pinjansiemeniä
puolen sitruunanmehu
korianteria
lehtipersiljaa
minttua hienonnettuna
suolaa
mustapippuria

Valmistusohje

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori bataatit ja leikkaa lohkoiksi. Nosta uunivuokaan. Valele päälle 2 rkl öljyä, ja suolaa ja pippuroi. Paahda lohkoja uunissa noin 20 minuuttia.

2. Lämmitä kasvisliemi. Valmista couscous eli lämmitä 2 rkl öljyä kattilassa, lisää couscous ja sekoita pari minuuttia. Lisää puolet kasvisliemestä. Lisää loppu liemi tarpeen mukaan. Keitä noin 15 minuuttia,  tai kunnes couscous on pehmeää ja imenyt kaiken nesteen. Lisää joukkoon rusinat, pinjansiemenet ja tuoreyrtit . Suolaa, pippuroi.

3. Sekoita sitruunamehu ja 2 rkl öljyä, ja kaada bataattilohkojen päälle. Tarjoa couscous bataattilohkojen kera.

Poro-karpalosalaatti

Poro-karpalosalaatti on yhtä maukas kuin on näyttäväkin. Vaihtelua vihreään salaattipohjaan saat käyttämällä erilaisia salaatteja, versoja sekä yrttejä. Maun viimeistelee aromikas sinihomejuusto sekä pikantti karpalokastike.

Poro-karpalosalaatti

Poro-karpalosalaatti on aivan yhtä maukas kuin on näyttäväkin.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Salaatti

noin 300 g erilaisia salaatteja, esim. rucolaa, friseetä ja tammenlehvää
2 porkkanaa
100 g taite- tai vahapapuja
100 g sinihomejuustoa
noin 150 g ohutta poron kylmäsavupaistia

Karpalokastike

2 dl karpaloita
1 dl liha- tai riistalientä
1 rkl fariinisokeria
ripaus suolaa
rouhittua mustapippuria
1 rkl tummaa kastikesuurusta
1 rkl voita

Valmistusohje

1. Valmista ensin kastike. Keitä 1 dl karpaloita ja liha- tai riistalientä kattilassa noin 5 minuuttia. Voit painella karpaloita lopussa, jotta ne hieman hajoavat. Siivilöi liemi ja painele karpalosose kastikkeen joukkoon. Kiehauta kastikepohja uudelleen ja lisää joukkoon loput (1 dl) karpalot. Mausta sokerilla, suolalla ja mustapippurilla. Suurusta kastikesuuruksella ja lisää lopuksi pieni voinokare kiiltoa antamaan. Anna jäähtyä haaleaksi.

2. Revi salaatit tarjoiluvadille. Poista pavuista kannat. Viipaloi kuoritut porkkanat ja leikkaa pavut kahteen osaan. Kiehauta niitä suolalla maustetussa vedessä noin 5 minuuttia. Siivilöi ja pikapaista pienessä määrässä öljyä. Nosta jäähtymään. Paloittele juusto ja nosta kasvisten kanssa salaatin joukkoon. Suikaloi poro tai asettele ruusukkeiksi salaatin pinnalle.

3. Valuta lopuksi kastike salaatin joukkoon tai tarjoile erikseen

Vaalea rosolli

Vaalea rosolli on perinteisen rosollin juhlava sisar, joka tehdään perunasta, porkkanasta ja keltajuuresta. Kullan keltainen keltajuuri on siitä oiva rosolliaines, ettei se värjää perinteisen punajuuren tapaan. Kun tarjoat rosollin vatkatusta kermasta valmistetulla kastikkeella, on lisuke hienostunut myös makumaailmaltaan. 

vaalea rosollisalaatti

Vaalea rosolli tehään perunasta, porkkanasta ja keltajuuresta.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo

Vaalea rosolli

3–4 keitettyä perunaa
3 keitettyä porkkanaa
3 keitettyä keltajuurta
1–2 hapanta omenaa, esim. Granny Smith
2–3 maustekurkkua
1 sipuli

Kastike

2 dl kuohukermaa
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
ripaus valkopippuria
1–2 tl etikkaa

Valmistusohje

1. Keitä porkkanat, perunat ja keltajuuret erikseen kuorineen. Kuori ja kuutioi ne jäähtyneenä. Kuutioi omenat ja maustekurkut. Silppua sipuli. Sekoita ainekset keskenään ja nosta rosolli viileään maustumaan.

2. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää mausteet ja etikka. Tarkista maku ja tarjoa kastike erillisestä kulhosta.

Lue myös

Suosittelemme