
Parhaat joulutortut – näiden 6 ohjeen avulla valmistat sekä perinteiset että trendikkäät tortut
Rapeat ja maukkaat joulutortut siivittävät mielen joulutunnelmaan jo pikkujouluaikaan. Listasimme kuusi joulutorttuohjetta, jotka sopivat täydellisesti niin pikkujouluihin kuin joulupöytäänkin.
Joulutortut aprikoosi-puolukkatäytteellä ovat klassikon päivitetty versio.
Rapeat ja maukkaat joulutortut siivittävät mielen joulutunnelmaan jo pikkujouluaikaan. Listasimme kuusi joulutorttuohjetta, jotka sopivat täydellisesti niin pikkujouluihin kuin joulupöytäänkin.
Parhaat joulutortut ovat ihana lehteviä ja niiden täytteissä maistuu joulu. Joulutorttujen tuoksu on varma joulun lähestymisen merkki. Onko sinun suosikkisi perinteiset joulutortut vai ihastutko kenties omena-valkosuklaa-tähtitorttuihin tai aprikoosi-puolukkatäytteisiin torttuihin? Vai viekö tavallisista tortuista voiton rapea luumu-suklaakuusi tai viime vuoden hitiksi noussut nutellakuusi?
Perinteiset – parhaat joulutortut?
Parhaat perinteiset joulutortut tehdään alusta alkaen itse, hilloa ja taikinaa myöten.
Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 30
Joulutortut:
Kermavoitaikina
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
250 g kylmää voita
2 dl kuohukermaa
tilkka konjakkia
Täyte
250 g luumuja
3 dl vettä
2 rkl sokeria
Voiteluun
1 muna
Valmistusohje
1. Tee torttutäyte: Liota luumut pehmeiksi sokerivedessä. Keitä luumut liotusvedessä ja soseuta liemineen. Anna jäähtyä.
2. Kaada leivinpöydälle keoksi jauho-leivinjauheseos. Leikkaa kylmä rasva kuutioiksi ja pane kuutiot jauhojen päälle. Hakkaa sileäteräisellä veitsellä seos ryynimäiseksi, siirrä kulhoon.
3. Vaahdota kuohukerma pehmeäksi vaahdoksi, mausta konjakilla. Sekoita kerma taikinaan nopeasti niin, ettei taikina sitkisty. Siirrä taikina jauhotetun leivinpaperiarkin päälle, painele käsin levyksi. Kääri taikina ensin paperiin ja sitten folioon. Anna kovettua jääkaapissa vähintään 1 tunnin ajan.
4. Ota puolet taikinasta, kaulitse se 21 x 35 cm:n kokoiseksi levyksi. Leikkaa levystä 7 x 7 cm:n kokoisia neliöitä. Leikkaa viillot neliöiden kulmiin ja taittele joka toinen kulma neliön keskelle. Pane nokare hilloa kunkin tortun keskelle.
5. Voitele tortut, paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Joulutortut kerma-voitaikinasta
Joulutortut kerma-voitaikinasta maistuvat kaikille. Helposti syntyvä kerma-voitaikina saa täytteekseen itse tehtyä marmeladia, jonka voi keittää aprikooseista tai luumuista.
Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso
Joulutortut kerma-voitaikinasta:
Kerma-voitaikina
6 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
250 g pehmeää voita
3 dl kuohukermaa
Täyte
250 g kuivattuja aprikooseja tai luumuja
2 ½ dl vettä
1 tähtianis tai 1 kanelitanko
1 dl hillosokeria
(2 rkl lakkalikööriä tai konjakkia)
Voiteluun
2 kananmunaa
Pinnalle
tomusokeria
Valmistusohje
1. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita jauhoseos pehmeään voihin. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää taikinaan. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista. Liiallinen sekoittaminen sitkistää taikinan. Muotoile taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja kääri kelmuun. Anna kovettua jääkaapissa tunti.
2. Tee marmeladi taikinan kovettuessa. Keitä aprikoosit tai luumut pehmeiksi vedessä tähtianiksen ja/tai kanelitangon kanssa. Lisää hillosokeri ja keitä vielä 5 minuuttia. Lisää mausteeksi halutessasi konjakkia tai likööriä. Pyöräytä marmeladi sileäksi sauvasekoittimella. Anna jäähtyä.
3. Kaulitse taikina ohueksi levyksi ja ota siitä taikinapyörällä neliskulmaisia pohjia tai torttumuotilla pyöreitä pohjia. Pane pyöreille pohjille marmeladia, nipistä reuna kiinni muotilla. Voitele munalla. Taittele tähtitortut valmiiksi, voitele munalla ja lusikoi päälle marmeladia. Paista 200-asteisen uunin yläosassa noin 8 minuuttia. Siivilöi tortuille tomusokeria tarjoiluvaiheessa.
Omena-valkosuklaa-tähtitortut
Tähtitortut ovat nyt myös blondeja! Blondien joulutorttujen täytteenä on omenahilloa ja koristeena valkosuklaata.
Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 10
Omena-valkosuklaa-tähtitortut:
1 pkt torttutaikinalevyjä
2 dl omenamarmeladia
1/2 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
1 kananmuna vatkattuna
Koristeluun
100 g valkosuklaata sulatettuna
hopea- ja/tai kultakuulia
Valmistusohje
1. Leikkaa sulaneet taikinalevyt neliöiksi ja tee niihin noin kahden senttimetrin viillot jokaisesta kulmasta. Käännä joka toinen kulma neliön keskelle ja paina saumakohta tiiviisti kiinni sormenpäillä.
2. Mausta omenamarmeladi kanelilla ja kardemummalla. Lusikoi saumakohdan päälle marmeladia.
3. Voitele tähtitorttujen sakarat kananmunalla ja nosta ne leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Paista 220 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
4. Anna jäähtyä. Valuta torttujen pinnalle valkosuklaata raidoiksi ja ripottele pinnalle koristekuulia.
Joulutortut aprikoosi-puolukkatäytteellä
Klassikko saa uuden ja raikkaan täytteen: perinteiset joulutortut aprikoosi-puolukkatäytteellä, olkaa hyvät!
Valmistusaika: Yli 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso
Joulutortut aprikoosi-puolukkatäytteellä:
2 pkt valmiita voitaikinalevyjä (10 levyä)
Täyte
200 g kuivattuja pehmeitä aprikooseja
200 g pakastepuolukoita
1 dl sokeria
0,5 dl vettä
0,5 tl inkivääriä
1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
2 tl vaniljasokeria
Voiteluun
1 kananmuna
Koristeluun
tomusokeria
Valmistusohje
1. Levitä voitaikinalevyt sulamaan leivinpaperin päälle työpöydälle.
2. Hienonna aprikooseja hieman veitsellä. Mittaa kattilaan aprikoosit, puolukat, sokeri, vesi ja inkivääri. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä kunnes aprikoosit pehmenevät, noin 20 minuuttia. Sekoita joukkoon rosmariini ja vaniljasokeri. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä.
3. Puolita sulaneet voitaikinalevyt ja lusikoi keskelle jäähtynyttä hilloketta. Taita voitaikinaneliöt kolmioiksi ja painele reunat tiiviisti kiinni. Tai tee neliöistä perinteisiä tähtitorttuja. Voitele leivonnaiset kananmunalla ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
4. Viimeistele jäähtyneet tortut tomusokerilla.
Rapea luumu-suklaakuusi
Leivo kahvipöytään luumuhillolla ja suklaalla täytetty voitaikinakuusi, josta saa nyhdettyä juuri sopivan kokoisia paloja.
Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 6
Rapea luumu-suklaakuusi:
pkt (500 g) esikaulittua ja laskostettua voitaikinaa
1 dl luumumarmeladia
100 g rouhittua tummaa suklaata
Voiteluun
1 kananmuna
Pinnalle
tomusokeria
Valmistusohje
1. Ota voitaikina sulamaan paketissaan huoneenlämpöön noin tunti ennen leipomista. Levitä voitaikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja kauli hieman ohuemmaksi levyksi.
2. Leikkaa taikinalevystä kaksi tasakylkistä kolmiota, joiden pidemmät sivut ovat noin 20 senttiä pitkiä ja kanta noin 15 senttiä leveä. Nosta toinen kolmioista leivinpaperin päälle uunipellille. Levitä kolmion päälle luumumarmeladia ja rouhittua tummaa suklaata. Aseta päälle toinen kolmio.
3. Leikkaa täytetyn taikinakolmion sivuille viiltoja ”oksiksi” 2–3 sentin välein. Ota tähtikuvioisella piparkakkumuotilla jäljelle jääneestä taikinasta yksi tähti ja aseta se kuusen latvaan. Voitele taikinakuusi kananmunalla.
4. Paista 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia, kunnes voitaikinakuori on kauniin ruskea. Anna jäähtyä hetki ja asettele tarjoiluvadille. Siivilöi päälle tomusokeria. Luumusuklaakuusesta ”nyhdetään” rennosti sopivan kokoisia annospaloja.
Vinkki! Leivo kuusi hieman ennen tarjoilua. Voitaikinaleivonnainen maistuu parhaimmalta leivontapäivänä.
Nutellakuusi
Viime joulun hittileivonnainen oli ainakin sosiaalisen median perusteella nutellakuusi. Nutellan lisäksi täytteeksi sopii mainiosti myös perinteinen luumumarmeladi!
Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo
Nutellakuusi:
2 klp (a’ 600 g) lehtitaikinalevyjä
4 rkl Nutellaa tai valitsemaasi marmeladia tai levitettä
Voiteluun
1 kananmuna
Koristeluun
Ripaus tomusokeria
Valmistusohje
1. Kaulitse lehtitaikinalevyt jauhotetulla alustalla uunipellin kokoisiksi. Leikkaa levyt kuusen mallisiksi kolmioiksi. Muotoile taikinalevyjen alareunaan kuuselle jalka.
2. Aseta toinen taikinalevy leivinpaperin päälle pellille. Levitä taikinan päälle tasainen kerros täytettä. Aseta päälle toinen lehtitaikinalevy ja paina taikinalevyt kevyesti kiinni toisiinsa.
3. Tee kuuselle oksat leikkaamalla sivuille viiltoja noin 1½–2 cm:n välein. Pyöräytä kutakin taikinasuikaletta pari kertaa myötäpäivää kierteelle.
4. Voitele nutellakuusi lopuksi kananmunalla. Paista kuusi uunin keskitasolla 225 asteessa noin 15 minuuttia kunnes kuusi on saanut kauniin värin. Koristele lopuksi tomusokerilla.
Vinkki! Tastemade-ruokamedian Instagram-videolta näet, kuinka nutellakuusi valmistuu:
Katso myös Kotiliesi.fi: 4 tapaa taitella joulutorttu – katso hulvaton video!
View this post on InstagramA post shared by Tastemade (@tastemade) on
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous