Joulu

Parhaat joulutortut – näiden 6 ohjeen avulla valmistat sekä perinteiset että trendikkäät tortut

Rapeat ja maukkaat joulutortut siivittävät mielen joulutunnelmaan jo pikkujouluaikaan. Listasimme kuusi joulutorttuohjetta, jotka sopivat täydellisesti niin pikkujouluihin kuin joulupöytäänkin.
8.11.2018 Teksti: Hilppa Alanko Kuvat: iStock, OM-arkisto

Joulutorttujen tuoksu on varma joulun lähestymisen merkki. Onko sinun suosikkisi perinteiset joulutortut vai ihastutko kenties omena-valkosuklaa-tähtitorttuihin tai aprikoosi-puolukkatäytteisiin torttuihin? Vai viekö tavallisista tortuista voiton rapea luumu-suklaakuusi tai viime vuoden hitiksi noussut nutellakuusi?

6 parasta joulutorttuohjetta

Perinteiset joulutortut luumuhillolla

Parhaat perinteiset joulutortut tehdään alusta alkaen itse, hilloa ja taikinaa myöten.

Joulutortut luumuhillolla on joulun klassikkoherkku.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 30

Joulutortut:

Kermavoitaikina

5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
250 g kylmää voita
2 dl kuohukermaa
tilkka konjakkia

Täyte

250 g luumuja
3 dl vettä
2 rkl sokeria

Voiteluun

muna

Valmistusohje

1. Tee torttutäyte: Liota luumut pehmeiksi sokerivedessä. Keitä luumut liotusvedessä ja soseuta liemineen. Anna jäähtyä.

2. Kaada leivinpöydälle keoksi jauho-leivinjauheseos. Leikkaa kylmä rasva kuutioiksi ja pane kuutiot jauhojen päälle. Hakkaa sileäteräisellä veitsellä seos ryynimäiseksi, siirrä kulhoon.

3. Vaahdota kuohukerma pehmeäksi vaahdoksi, mausta konjakilla. Sekoita kerma taikinaan nopeasti niin, ettei taikina sitkisty. Siirrä taikina jauhotetun leivinpaperiarkin päälle, painele käsin levyksi. Kääri taikina ensin paperiin ja sitten folioon. Anna kovettua jääkaapissa vähintään 1 tunnin ajan.

4. Ota puolet taikinasta, kaulitse se 21 x 35 cm:n kokoiseksi levyksi. Leikkaa levystä 7 x 7 cm:n kokoisia neliöitä. Leikkaa viillot neliöiden kulmiin ja taittele joka toinen kulma neliön keskelle. Pane nokare hilloa kunkin tortun keskelle.

5. Voitele tortut, paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Joulutortut kerma-voitaikinasta

Joulutortut kerma-voitaikinasta maistuvat kaikille. Helposti syntyvä kerma-voitaikina saa täytteekseen itse tehtyä marmeladia, jonka voi keittää aprikooseista tai luumuista.

Joulutortut kerma-voitaikinasta kruunataan itse tehdyllä marmeladilla.

Joulutortut kerma-voitaikinasta kruunataan itse tehdyllä marmeladilla.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Joulutortut kerma-voitaikinasta:

Kerma-voitaikina

6 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
250 g pehmeää voita
3 dl kuohukermaa

Täyte

250 g kuivattuja aprikooseja tai luumuja
2 ½ dl vettä
tähtianis tai 1 kanelitanko
1 dl hillosokeria
(2 rkl lakkalikööriä tai konjakkia)

Voiteluun

kananmunaa

Pinnalle

tomusokeria

Valmistusohje

1. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita jauhoseos pehmeään voihin. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää taikinaan. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista. Liiallinen sekoittaminen sitkistää taikinan. Muotoile taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja kääri kelmuun. Anna kovettua jääkaapissa tunti.

2. Tee marmeladi taikinan kovettuessa. Keitä aprikoosit tai luumut pehmeiksi vedessä tähtianiksen ja/tai kanelitangon kanssa. Lisää hillosokeri ja keitä vielä 5 minuuttia. Lisää mausteeksi halutessasi konjakkia tai likööriä. Pyöräytä marmeladi sileäksi sauvasekoittimella. Anna jäähtyä.

3. Kaulitse taikina ohueksi levyksi ja ota siitä taikinapyörällä neliskulmaisia pohjia tai torttumuotilla pyöreitä pohjia. Pane pyöreille pohjille marmeladia, nipistä reuna kiinni muotilla. Voitele munalla. Taittele tähtitortut valmiiksi, voitele munalla ja lusikoi päälle marmeladia. Paista 200-asteisen uunin yläosassa noin 8 minuuttia. Siivilöi tortuille tomusokeria tarjoiluvaiheessa.

Omena-valkosuklaa-tähtitortut

Tähtitortut ovat nyt myös blondeja! Blondien joulutorttujen täytteenä on omenahilloa ja koristeena valkosuklaata.

omena-valkosuklaatähtitortut

Omena-valkosuklaa-tähtitortut ovat paitsi herkullisia myös kauniita katsoa.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 10

Omena-valkosuklaa-tähtitortut:

1 pkt torttutaikinalevyjä
2 dl omenamarmeladia
1/2 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
kananmuna vatkattuna

Koristeluun

100 g valkosuklaata sulatettuna
hopea- ja/tai kultakuulia

Valmistusohje

1. Leikkaa sulaneet taikinalevyt ne­liöiksi ja tee niihin noin kahden sent­timetrin viillot jokaisesta kulmasta. Käännä joka toinen kulma neliön keskelle ja paina saumakohta tiiviisti kiinni sormenpäillä.

2. Mausta omenamarmeladi kanelil­la ja kardemummalla. Lusikoi sauma­kohdan päälle marmeladia.

3. Voitele tähtitorttujen sakarat ka­nanmunalla ja nosta ne leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Paista 220­ as­teisessa uunissa noin 15 minuuttia.

4. Anna jäähtyä. Valuta torttujen pinnalle valkosuklaata raidoiksi ja ripot­tele pinnalle koristekuulia.

Joulutortut aprikoosi-puolukkatäytteellä

Klassikko saa uuden ja raikkaan täytteen: perinteiset joulutortut aprikoosi-puolukkatäytteellä, olkaa hyvät!

Aprikoosi-puolukkatäyte on ihanan raikas.

Aprikoosi-puolukkatäyte on ihanan raikas.

Valmistusaika: Yli 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Joulutortut aprikoosi-puolukkatäytteellä:

2 pkt valmiita voitaikinalevyjä (10 levyä)

Täyte

200 g kuivattuja pehmeitä aprikooseja
200 g pakastepuolukoita
1 dl sokeria
0,5 dl vettä
0,5 tl inkivääriä
1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
2 tl vaniljasokeria

Voiteluun

kananmuna

Koristeluun

tomusokeria

Valmistusohje

1. Levitä voitaikinalevyt sulamaan leivinpaperin päälle työpöydälle.

2. Hienonna aprikooseja hieman veitsellä. Mittaa kattilaan aprikoosit, puolukat, sokeri, vesi ja inkivääri. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä kunnes aprikoosit pehmenevät, noin 20 minuuttia. Sekoita joukkoon rosmariini ja vaniljasokeri. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä.

3. Puolita sulaneet voitaikinalevyt ja lusikoi keskelle jäähtynyttä hilloketta. Taita voitaikinaneliöt kolmioiksi ja painele reunat tiiviisti kiinni. Tai tee neliöistä perinteisiä tähtitorttuja. Voitele leivonnaiset kananmunalla ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

4. Viimeistele jäähtyneet tortut tomusokerilla.

Rapea luumu-suklaakuusi

Leivo kahvipöytään luumuhillolla ja suklaalla täytetty voitaikinakuusi, josta saa nyhdettyä juuri sopivan kokoisia paloja.

Voitaikinakuusi on maukas vaihtoehto perinteisille joulutortuille.

Voitaikinakuusi on maukas vaihtoehto perinteisille joulutortuille.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 6

Rapea luumu-suklaakuusi:

 pkt (500 g) esikaulittua ja las­kostettua voitaikinaa
1 dl luumumarmeladia
100 g rouhittua tummaa suklaata

Voiteluun

kananmuna

Pinnalle

tomusokeria

Valmistusohje

1. Ota voitaikina sulamaan pake­tissaan huoneenlämpöön noin tunti ennen leipomista. Levitä voitaikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja kauli hieman ohuem­maksi levyksi.

2. Leikkaa taikinalevystä kaksi ta­sakylkistä kolmiota, joiden pidem­mät sivut ovat noin 20 senttiä pit­kiä ja kanta noin 15 senttiä leveä. Nosta toinen kolmioista leivinpa­perin päälle uunipellille. Levitä kolmion päälle luumumarmeladia ja rouhittua tummaa suklaata. Aseta päälle toinen kolmio.

3. Leikkaa täytetyn taikinakol­mion sivuille viiltoja ”oksiksi” 2–3 sentin välein. Ota tähtikuvioisel­la piparkakkumuotilla jäljelle jää­neestä taikinasta yksi tähti ja aseta se kuusen latvaan. Voitele taikinakuusi kananmunalla.

4. Paista 225-­asteisessa uunissa noin 12 minuuttia, kunnes voitai­kinakuori on kauniin ruskea. An­na jäähtyä hetki ja asettele tarjoi­luvadille. Siivilöi päälle tomusokeria. Luumu­suklaakuusesta ”nyhdetään” rennosti sopivan kokoisia annospaloja.

Vinkki! Leivo kuusi hieman ennen tarjoilua. Voitaikinaleivonnainen maistuu parhaimmalta leivontapäivänä.

Nutellakuusi

Viime joulun hittileivonnainen oli ainakin sosiaalisen median perusteella nutellakuusi. Nutellan lisäksi täytteeksi sopii mainiosti myös perinteinen luumumarmeladi!

Nutellakuusi

Nutellakuusi oli vuoden 2017 joulun hittiherkku.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo

Nutellakuusi:

2 klp (a’ 600 g) lehtitaikinalevyjä
4 rkl Nutellaa tai valitsemaasi marmeladia tai levitettä

Voiteluun

1 kananmuna

Koristeluun

Ripaus tomusokeria

Valmistusohje

1. Kaulitse lehtitaikinalevyt jauhotetulla alustalla uunipellin kokoisiksi. Leikkaa levyt kuusen mallisiksi kolmioiksi. Muotoile taikinalevyjen alareunaan kuuselle jalka.

2. Aseta toinen taikinalevy leivinpaperin päälle pellille. Levitä taikinan päälle tasainen kerros täytettä. Aseta päälle toinen lehtitaikinalevy ja paina taikinalevyt kevyesti kiinni toisiinsa.

3. Tee kuuselle oksat leikkaamalla sivuille viiltoja noin 1½–2 cm:n välein. Pyöräytä kutakin taikinasuikaletta pari kertaa myötäpäivää kierteelle.

4. Voitele nutellakuusi lopuksi kananmunalla. Paista kuusi uunin keskitasolla 225 asteessa noin 15 minuuttia kunnes kuusi on saanut kauniin värin. Koristele lopuksi tomusokerilla.

Vinkki! Tastemade-ruokamedian Instagram-videolta näet, kuinka nutellakuusi valmistuu:

View this post on Instagram

Christmas Tree Nutella Pie 🎄 @tastemade_japan ⠀ ❄ Shop our Artisanal Holiday Gift Guide! Link in bio.⠀ INGREDIENTS: ⠀ 2 sheets puff pastry⠀ 50 grams Nutella⠀ 30 grams diced almonds⠀ 1 egg yolk⠀ ⠀ STEPS: ⠀ Cut out puff pastry in the shape of a Christmas tree.⠀ Spread Nutella on one sheet of pastry and sprinkle with diced almonds.⠀ Place the other sheet of puff pastry on top. Cut slits on both sides spacing them 1 centimeter apart, leaving the center intact.⠀ Twist each strip of pastry twice.⠀ Cut out a star shape with the leftover pastry and place this on the top.⠀ Brush pastry with egg yolk mixed with a little water.⠀ Bake for 20 minutes at 220 degrees C.⠀ #christmastree #xmastime #nutellalove #pie #almonds #puffpastry #pastryart

A post shared by Tastemade (@tastemade) on

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosittelemme