Ruoka

Parhaat viinit joulupöytään – viiniasiantuntija neuvoo, mikä viini sopii minkäkin ruoan kanssa

Runsas kattaus erilaisia makuja asettaa tiukan haasteen jouluviinien valitsijalle. Lue Annan viiniasiantuntijan Ilkka Sirénin viinit joulupöytään -vinkit!

Teksti:
Ilkka Sirén
Kuvat:
Om-Arkisto, Pekka Nieminen/Otavamedia, Valmistajat

Ota talteen Annan viiniasiantuntijan Ilkka Sirénin vinkit siitä, millaiset viinit sopivat joulupöytään.

Runsas kattaus erilaisia makuja asettaa tiukan haasteen jouluviinien valitsijalle. Lue Annan viiniasiantuntijan Ilkka Sirénin viinit joulupöytään -vinkit!

Joulupöydän antimet voivat olla jotain muutakin kuin perinteisiä lanttu-, peruna-, ja porkkanalaatikoita kruunattuna kinkulla. Kokeile vaihteeksi piparjuurigraavattuja lohileipiä, punajuuri-avokadonäkkäreitä, palsternakkarisottoa, kokonaisena paistettua viikunabroileria, manteli-aprikoosihilloketta tai esimerkiksi jouluista sitrusrahka-lakkakulhoa ja yllätä vieraasi uudistuneella joulumenulla.

Annan viiniasiantuntija Ilkka Sirén on puolestaan valinnut uudistuneen joulumenun pariksi sopivat viinit.

Piparjuurigraavatut lohileivät

Schloss Vollrads Sommer Riesling 15,90 e/0,75 l

Sommer

Saksalaiset riesling-valkoviinit ovat jouluisen kalapöydän ehdottomia suosikkeja.

Ryhdikäs happorakenne ja hedelmäinen makumaailma rakastavat hennon suolaista graavilohta. Valkoviiniä pehmentävä jäännössokeri toimii hyvin myös dijonkokojyväsinapilla maustetun smetanan kanssa.

Resepti: Piparjuurigraavatut lohileivät

Punajuuri-avokadonäkkärit

Julienas

Château de Durette Juliénas Colline les Mouilles 16,64 e/0,75 l

Punajuuren ja avokadon täyteläinen yhdistelmä kaipaa viiniltä luonnetta.

Ranskan Beaujolais-viinialueen vähemmän tunnettu ala-alue Juliénas tuottaa keskitäyteläisiä ja jouluruokien oheen helposti solahtavia punaviinejä.

Tämä vivahteikkaan kirsikkainen herkutteluviini sopii niin joulupöytään kuin kuusen alle.

Resepti: Punajuuri-avokadonäkkärit

Palsternakkarisotto

Pizzolato Vino Biologico Pinot Grigio 10,99 e/0,75 l

Pinot grigio

Kun takkahuoneessa soivat Andrea Bocellin hunajaiset joululaulut ja keittiössä valmistuu joulumausteinen risotto, olisi suorastaan rikos kaataa lasiin muuta kuin italialaista viiniä.

Hyvä risottoviini on helposti lähestyttävä ja sopii niin kokin suuhun kuin itse risottoonkin.

Seesteisen Venetsian lähettyvillä valmistettu Pizzolato Vino Biologico Pinot Grigio on suoraviivaisen hedelmäinen valkoviini jouluisen risoton viereen.

Resepti: Palsterinakkarisotto

Viikuna-rosmariinibroileri

Krasno pelo

Krasno Belo 13,11 e/0,75 l

Slovenia on viime vuosina noussut viinimaana sekä maailmanluokan ruokamatkailukohteena.

Alppien ja Adrianmeren kupeessa sijaitseva viinialue Brda on tunnettu omaleimaisista valkoviineistä.

Kokonaisena paahdetun viikuna-rosmariinibroilerin hennon yrttinen maku sopii mainiosti veikeän slovenialaisen valkoviinin kanssa.

Resepti: Viikuna-rosmariinibroileri

Manteli-aprikoosihilloke ja juustoja

Dona Antonio

Ferreira Dona Antonia Reserva Tawny 14,59 e/0,375 l

Pehmeän kermaiset juustot kaipaavat viiniltä makeutta tasapainottamaan suolaisten juustojen makumaailmaa.

Makeat tokaji- ja eiswein-jälkiruokaviinit ovat loistavia pareja juustolle, mutta kun lautaselle lisätään paahdettuja manteleita aprikoosihillokkeessa, kypsän luumuinen ja monivivahteinen tawny-portviini on nappivalinta.

Resepti: Manteli-aprikoosihilloke

Jouluinen sitrusrahka-lakkakulho

Muloniere

Chateau de La Mulonniere a la faveur de l’Automne Coteaux du Layon Beaulieu 15,49 e/0,375 l

Ranskan Loiren laaksosta kotoisin olevan Chateau de La Mulonniere a la faveur de l’Automne Coteaux du Layon Beaulieun ääntäminen viinihyllyjen välissä jouluruuhkassa saattaa aiheuttaa stressiä. Pieni hikoilu on kuitenkin vaivan väärti. Ylikypsistä chenin blanc -rypäleistä valmistettu jälkiruokaviini on makea, kypsän sitruksinen ja yllättävän sähäkkä kumppani appelsiini-lakkamaljalle. Tarjoile viileänä!

Joulupöytä on usein sekasotku erilaisia herkullisia ruokalajeja. Täydellisen viinin löytäminen saattaakin olla hankalaa. Monipuolisia ruokajuomia ovat esimerkiksi laadukkaat oluet, runsasrakenteiset kuohuviinit ja ryhdikkäät valkoviinit.

Liian tanniiniset punaviinit kannattaa jättää hyllyyn. Valmiiksi mietitty ruokatarjonta helpottaa sopivan juoman metsästystä. Hyvin suunniteltu menu on jo puoliksi syöty.

Resepti: Jouluinen sitrusrahka-lakkakulho

Lue myös:  Viiniasiantuntijan glögisuositukset – 6 kauden täsmätärppiä
Raikas joulumenu – nappaa reseptit erilaiseen joulupöytään

Muokattu 17.12.2018 artikkelin alkua.

X