Joulu

Perinteiset joululaatikot tuovat joulun ruokapöytään: ihana porkkanalaatikko, helppo lanttulaatikko + 5 muuta laatikkoreseptiä

Perinteiset joululaatikot kuuluvat monen joulupöytään. Kokosimme yhteen parhaat joululaatikoiden klassikkoreseptit. Katso myös vinkit ja reseptit siitä, miten loihdit nopeat kalalaatikot, parhaat kasvislaatikot ja herkulliset lihalaatikot.
15.12.2018 Teksti: Katri Koskinen Kuvat: OM-arkisto, iStock

Porkkanalaatikko, lanttulaatikko, bataattilaatikko, perunalaatikko… Perinteiset joululaatikot ovat yksi suomalaisen joulupöydän kulmakivistä. Kokosimme yhteen joululaatikoiden jo klassikoiksi muodostuneet ohjeet. Lisäksi listasimme jutun loppuun erilaiset kasvis-, kala- ja lihalaatikkoreseptit, jotka sopivat vallan mainiosti joulumenuun.

Perinteiset joululaatikot:

Katso kaikki reseptit alta!

Resepti: Porkkanalaatikko

Porkkanalaatikko on monien ykkössuosikki.

Valmistusaika: yli 2h | Vaikeusaste: Keskitaso | 

Makeahko porkkanalaatikko on yksi joulupöydän suosikeista.

Ainekset:

  • 1 kg porkkanoita
  • vettä
  • suolaa
  • 1 dl vettä
  • 1 dl puuroriisiä tai esikypsytettyjä ohrasuurimoita
  • 5 dl maitoa
  • 2 munaa
  • 1 tl suolaa
  • ripaus muskottipähkinää

Porkkanalaatikon valmistusohje:

1. Kuori ja paloittele porkkanat. Keitä palat pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja survo porkkanat.

2. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää riisi tai ohrasuurimot. Keitä muutama minuutti ja lisää sitten maito. Kuumenna uudelleen kiehumispisteeseen ja hauduta puuroa miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia.

3. Sekoita puuron joukkoon survotut porkkanat ja munat. Mausta seos suolalla ja muskottipähkinällä. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja paista 150 asteen uuninlämmössä noin kaksi tuntia.

Kokeile myös! Manteliporkkanalaatikko

manteliporkkanalaatikko

Pienet porkkanalaatikot hurmaavat.

Valmistusaika:  30-60 min | Vaikeusaste:  Helppo | Annosmäärä: 8 | 

Porkkalaatikko pienten muffineiden muodossa: manteliporkkanalaatikko saa makunsa pähkinöistä.

Ainekset:

  • 600 g porkkanoita
  • 1.5 dl vettä
  • 120 g mantelijauhetta
  • 0.5 tl suolaa
  • 0.5 tl jauhettua muskottipähkinää
  • 0.3 tl jauhettua valkopippuria
  • 1 rkl maissitärkkelystä
  • 2 rkl voita tai öljyä
  • 1 rkl mantelirouhetta
  • 8 muffinivuokaa

Valmistusohje:

1. Kuori porkkanat, pilko ja keitä vedessä kypsäksi. Survo porkkana nesteeseen, lisää mantelijauhe, mausteet ja maissitärkkelys. Tarkista maku.

2. Voitele muffinivuoat ja annostele sose niihin. Ripottele päälle mantelirouhetta ja voinokareita ja paista 175 asteessa puolisen tuntia.

Resepti: Bataattilaatikko

Perinteinen bataattilaatikko

Bataattilaatikko on myös trendikäs joulupöydän anti.

Valmistusaika: yli 2h | Vaikeusaste: Keskitaso |

Bataattilaatikko sopii joulupöytään perinteisten laatikoiden kylkeen.

Bataattilaatikon ainekset:

  • 1 kg bataatteja
  • 1 kasviliemikuutio
  • 2 dl kermaa
  • 1 muna
  • 2 rkl tattarijauhoja
  • 1 rkl tattarihiutaleita
  • 1 tl muskottia
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl kardemummaa
  • 1/2 dl siirappia
  • ripaus pippuria
  • voinokareita ja mantelirouhetta

Valmistusohje:

1. Keitä kuoritut ja lohkotut bataatit kasviliemellä maustetussa vedessä, soseuta. Lisää soseeseen kevyesti vatkattu muna ja kaikki muut ainekset.

2. Kaada voilla voideltuun vuokaan, ripottele pinnalle mantelirouhetta ja voinokareita. Paista 175 asteessa noin 1,5 tuntia.

Resepti: Helppo lanttulaatikko

Lanttulaatikko reseti

Perinteinen lanttulaatikko kuuluu monien joulupöytään.

Valmistusaika: yli 2h |  Vaikeusaste: Helppo |

Tässä perinteisen lanttulaatikon resepti.

Ainekset:

  • 1 kg lanttua
  • vettä
  • suolaa
  • noin 1 dl lanttujen keitinlientä (tai kermaa)
  • ½ dl vehnäjauhoja
  • 2 munaa
  • 2 rkl siirappia
  • suolaa maun mukaan
  • ripaus inkivääriä
  • ripaus muskottipähkinää
  • ripaus valkopippuria

Valmistusohje:

1. Kuori ja paloittele lantut. Keitä palat pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta palat, ota keitinliemi talteen ja soseuta lantut.

2. Sekoita lanttusoseeseen neste, jauhot, munat sekä mausteet. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja paista 150 asteen uuninlämmössä noin kaksi tuntia.

Kokeile myös! Inkiväärilanttulaatikko

inkiväärilanttiuaatikko

Inkivääri maustaa ihanasti lanttulaatikon.

Valmistusaika:  30-60 min | Vaikeusaste: Helppo | Annosmäärä: 8

Inkiväärilanttulaatikossa maistuu tokkopa toki inkivääri, mutta myös kookoshiutaleet.

Ainekset:

  • 600 g lanttua
  • 1.5 dl vettä
  • 30 g tuoretta inkivääriä
  • 0.5 tl suolaa
  • 0.3 tl jauhettua valkopippuria
  • 1.5 rkl siirappia
  • 1 dl kermaa tai kasvirasvakermaa
  • 1 kananmuna (tai ½ dl soijajauhoa)
  • 2 rkl voita tai öljyä
  • 2 rkl kookoshiutaleita
  • 8 muffinivuokaa

Valmistusohje:

1. Kuori lanttu, kuutioi ja keitä vedessä kypsäksi. Kuori ja hienonna inkivääri. Survo lanttu nesteeseen (älä lisää heti kaikkea nestettä), lisää mausteet kerma ja muna.

2. Voitele muffinivuoat ja annostele sose niihin. Lisää voinokare jokaiseen ja paista 175 asteessa puolisen tuntia. Lisää paistamisen puolivälissä kookoshiutaleita vuokien pinnalle.

Resepti: Imelletty perunalaatikko

Perunalaatikko on joulupöydän klassikko.

Valmistusaika: yli 2h | Vaikeusaste: Helppo |

Imelletty perunalaatikko valmistuu yllättävän helposti ja vähällä vaivalla.

Perunalaatikon ainekset:

  • 2 kg perunoita
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 8 dl maitoa
  • 2 tl mineraalisuolaa
  • muskottipähkinää

Valmistusohje:

1. Keitä perunat ja kuori ne höyryttämisen jälkeen. Soseuta perunat ja sekoita jauhot joukkoon.
Jätä perunat peitettyinä imeltymään lämpimään paikkaan useaksi tunniksi.

Sekoita muutaman kerran imeltymisen aikana.

2. Lisää maito ja mausta seos mineraalisuolalla sekä muskottipähkinällä. Kaada seos voideltuun vuokaan ja paista imelletty perunalaatikko 150 asteen uuninlämmössä noin kaksi tuntia.

Resepti: Makaronilaatikko joulupöytään

Perinteinen makaronilaatikko sopii joulupöytään.

Perinteinen makaronilaatikko sopii joulupöytään.

Valmistusaika: yli 60 min | Vaikeusaste: Helppo |

Tarjoa joulupöydässä perinteistä munamaidolla hyydytettyä makaronilaatikkoa.

Perinteisen makaronilaatikon ainekset:

  • 2 l vettä
  • 1 tl suolaa
  • 5 dl makaronia
  • 5 dl maitoa
  • 3 munaa
  • 1 tl suolaa
  • ripaus valkopippuria

Valmistusohje:

1. Kuumenna suolalla maustettu vesi kiehuvaksi. Lisää makaronit ja keitä ne pakkauksen ohjeen mukaan kypsiksi. Valuta makaronit lävikössä.

2. Pane makaronit voideltuun uunivuokaan. Vatkaa maito ja munat sekaisin ja mausta munamaito suolalla sekä valkopippurilla. Kaada munamaito makaronien päälle vuokaan.

3. Kypsennä 150–175 asteen uuninlämmössä noin tunti tai kunnes munamaito on keskeltäkin hyytynyt.

Helpot laatikkoruoat valmistuvat itsekseen uunissa – näppärät ohjeet arkeen

Parhaat laatikkoruoat joulupöytään:

Parhaat kalalaatikot

Parhaat kasvislaatikot

Parhaat lihalaatikot