Ruoka

Pikkujoulujen parhaat jälkiruoat: 12 x helppo pikkujouluherkku

Haluatko loihtia pikkujouluihin herkullisen mutta helposti valmistuvan jälkiruoan? Listasimme 12 pikkujouluihin sopivaa, ihanan makuista jälkiruokaa, jotka valmistuvat käden käänteessä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Om-Arkisto

Pikkujoulujen jälkiruoat näyttävät ja maistuvat joululta.

Haluatko loihtia pikkujouluihin herkullisen mutta helposti valmistuvan jälkiruoan? Listasimme 12 pikkujouluihin sopivaa, ihanan makuista jälkiruokaa, jotka valmistuvat käden käänteessä.

Pikkujoulujen tarjoilut on ihana päättää herkulliseen jälkiruokaan. Maistuva jälkiruoka voi syntyä myös vaivattomasti ja helposti.

Listasimme 12 yksinkertaista mutta maukasta pikkujoulujen jälkiruokaa.

Karpalo-valkosuklaamousse

Karpalo-valkosuklaamoussessa on happaman ja makean yhdistelmä, joka toimii aina.

Karpalo-valkosuklaamousse
Pikkujoulujen jälkiruoat saavat olla värikkäitä. Karpalo ja valkosuklaa ovat oiva yhdistelmä.

Valmistusaika: yli 2 h | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Karpalo-valkosuklaamousse:

Ainekset

100 g valkosuklaata
1 prk (3,3 dl) kuohukermaa
1 rkl kuivattua karpalojauhetta
2 rkl sokeria
(muutama tippa punaista elintarvikeväriä)

Lisäksi:

pakastekarpaloita
karpalojauhetta

Valmistusohje

1. Paloittele valkosuklaa. Kuumenna kattilassa kerma kiehumispisteeseen. Nosta kattila syrjään. Nosta muutama ruokalusikallinen kermasta pikku kulhoon ja liota joukkoon karpalojauhe.

2. Lisää karpaloseos kattilaan paloitellun valkosuklaan ja sokerin kanssa. Sekoita, kunnes suklaa on täysin sulanut. Anna seoksen jäähtyä kunnolla jääkaapissa vähintään noin neljän tunnin ajan tai yön yli.

3. Vaahdota kermaseos. Pursota tai nostele mousse tarjoilumaljoihin. Koristele puolisulaneilla karpaloilla ja karpalojauheella.

Helpot omenaviinerit

Helppotekoiset omenaviinerit syntyvät valmiista voitaikinasta ja maistuvat glögin kanssa.

Helpot omenaviinerit
Omenaviinerit voi koristella näyttävästi.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 6

Helpot omenaviinerit:

Ainekset

valmiiksi kaulittua lehtitaikinalevyä
keltuainen
100 g mantelimassaa
1 rkl munanvalkuaista
kotimaista omenaa
sokeria
kanelia

Koristeeksi:

1 dl tomusokeria
tilkka sitruunamehua
(elintarvikeväriä)

Valmistusohje

1. Sulata levyt ja kauli hieman ohuemmiksi. Leikkaa levyt neljäksi yhtä suureksi neliöksi. Tai ota taikinasta lasilla pyöreitä pohjia. Leikkaa pohjiin melkein pohjaan asti ulottuvat reunukset noin puolen sentin päähän reunasta.

2. Raasta mantelimassa ja lisää sen sekaan noin lusikallinen munanvalkuaista. Jaa massa pohjille ja litistä lusikalla. Leikkaa omenat kuorineen ohuiksi lohkoiksi. Pane omenalohkot pohjien päälle viuhkaksi. Sipaise omenat voisulalla ja ripottele päälle sokeria ja kanelia.

3. Paista 225-asteisessa uunissa noin 12–15 minuuttia. Tee tomusokerista ja sitruunamehusta notkea kuorrute ja valuta sitä lusikallusikalla leivonnaisten päälle.

Kaneli-karpalopiirakka

Helppo, nopea ja mehevä kaneli-karpalopiirakka valmistuu alle tunnissa. Voit tarjoilla sen myös lämpimänä vaniljajäätelön kera.

Kaneli-karpalopiirakka
Piirakassa maistuu herkullisesti kaneli ja karpalo.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 8

Kaneli-karpalopiirakka:

Ainekset

Pohja:

1,5 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
2,5 tl leivinjauhetta
125 g voita sulatettuna
2 dl kermaa

Pinnalle:

200 g pakastekarpaloita sulatettuina ja valutettuina
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl kanelia
0,5 tl neilikkaa

Koristeluun:

Tomusokeria
Suklaisia nonparelleja tai suklaarouhetta

Valmistusohje

1. Sekoita piirakkapohjaa varten kaikki kuivat aineet kulhossa. Lisää joukkoon sulatettu voi ja kerma hyvin vatkaten.

2. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun keskikokoiseen uuni- tai piirakkavuokaan.

3. Sekoita karpaloiden joukkoon sokerit ja mausteet ja ripottele ne taikinan pinnalle. Paista kaneli-karpalopiirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

4. Koristele jäähtynyt kaneli-karpalopiirakka tomusokerilla ja suklaarouheella.

Pot de crème -suklaajälkiruoka

Suklaapotti, Pot de crème, on näppärä suklaajälkiruoka, jonka voi valmistaa hyvissä ajoin suurellekin joukolle. Rapeat kauralastut maistuvat lisänä.

Pot de crème -suklaajälkiruoka
Rapeat kauralastut maistuvat suklaapotin lisänä.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Pot de crème -suklaajälkiruoka:

Ainekset

75 g tummaa suklaata (72 %)
45 g sokeria (1/2 dl)
3 dl maitoa
muna
keltuainen

Lisäksi: kauralastuja

Kauralastut:

1 1/4 dl sokeria
1 dl kaurahiutaleita
1/2 dl vehnäjauhoja
75 g suolatonta voita
2 rkl maitoa
2 rkl siirappia

Valmistusohje

1. Hienonna suklaa.

2. Kiehauta sokeri ja maito. Lisää joukkoon hienonnettu suklaa. Sekoita tasaiseksi ja jäähdytä.

3. Sekoita joukkoon muna ja keltuainen. Siivilöi.

4. Annostele seos uuninkestäviin pieniin vuokiin ja kypsennä niitä 100-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Valvo, ettei seos ala kiehua kypsentämisen aikana.

5. Tarjoile jäähtynyt pot de crème kauralastujen kanssa.

Viinisuositus: Ruby-portviini, esimerkiksi Old Invalid, maistuu tämän potin kanssa.

Kauralastut:

1. Jauha kuivat aineet teholeikkurissa sileäksi jauhoksi. Lisää joukkoon voi, maito ja siirappi.

2. Levitä taikina uuninkestävälle silikonimatolle tai leivinpaperille ohueksi kerrokseksi ja paista 180-asteisessa uunissa, kunnes se on kauniin ruskea, noin 5 minuuttia.

3. Anna jäähtyä hieman ja leikkaa suikaleiksi.

Raaka suklaamousse

Raakakeittiöstä löytyvät keinot myös herkutteluun. Raakakaakaojauheesta ja avokadosta syntyy herkullinen suklaamousse.

Raaka suklaamousse
Raakaan suklaamousse saa potkua chilistä.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Tosi helppo |  Annosmäärä: 2

Raaka suklaamousse:

Ainekset

iso kypsä avokado
kypsä banaani
2 rkl raakakaakaojauhetta
1–2 rkl agavesiirappia

Valmistusohje

1. Halkaise avokado ja poista kivi. Lusikoi hedelmälihat monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen. Lisää joukkoon banaani ja raakakaakaojauhe.

2. Aja seos kuohkeaksi vaahdoksi. Makeuta suklaamousse agavesiirapilla.

Vinkki: Lisää moussen joukkoon ripaus chiliä potkua antamaan.

Kevyt ja helppo luumurahka

Luumurahka on joulun nopea ja helppo jälkiruoka. Luumurahkassa on energiaakin vain 170 kcal/annos.

Kevyt ja helppo luumurahka
Luumurahka on kevyttä pikkujoulua viettävän suosikkijälkiruoka.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Kevyt ja helppo luumurahka:

Ainekset

250 g maitorahkaa (rasvaa 0,4 %)
1,5 dl luumusosetta
1 dl vispikermaa (rasvaa ±8 %)
1 dl maustamatonta jogurttia (rasvaa 2 %)
2 rkl hunajaa tai fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria

Valmistusohje

1. Sekoita maitorahka ja luumusose keskenään. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita vaahto varovasti nostelemalla luumurahkan joukkoon.

2. Mausta seos tarvittaessa sokerilla ja vaniljasokerilla.

Karamellisoidut omenat hunajan ja sinihomejuuston kera

Voissa ja hunajassa paistetut omenat ja sinihomejuusto ovat taivaallisen hyvää.

Karamellisoidut omenat hunajan ja sinihomejuuston kera
Karamellisoidut omenat vievät kielen mennessään.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Karamellisoidut omenat hunajan ja sinihomejuuston kera:

Ainekset

pientä omenaa
2 rkl voita
1 rkl hunajaa
80 g sinihomejuustoa
4 rkl paahdettuja hasselpähkinöitä

Valmistusohje

1. Pese omenat ja halkaise ne pituussuunnassa. Koverra siemenkotaa pois esimerkiksi teelusikalla.

2. Kuumenna voi paistinpannulla ja lisää hunaja ja anna seoksen poreilla hieman. Lisää omenat ja paista niitä voi-hunajaseoksessa pari minuuttia keskilämmöllä välillä käännellen. Omenat saavat pehmentyä mukavasti.

3. Nosta omenapuolikkaat lautasille ja murenna päälle sinihomejuustoa.

4. Viimeistele hieman rouhituilla paahdetuilla hasselpähkinöillä.

Piparikuorrutetut viikunapallot

Piparkakkujauheella kuorrutettujen makeisten sisältä paljastuu täyteläinen viikuna-mantelisydän. Täydellinen jouluherkku!

Piparikuorrutetut viikunapallot
Piparikuorrutetut viikunapallot kätkevät sisäänsä herkullisen yllätyksen.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 30

Piparikuorrutetut viikunapallot:

Ainekset

200 g kuivattua pehmeää viikunaa
150 g mantelimassaa
3 rkl kaakaojauhetta
1 rkl konjakkia (tai muutama tippa rommi-aromia)

Pinnalle:

3–4 piparkakkua

Valmistusohje

1. Jauha piparkakut ensin tehosekoittimessa hienoksi jauheeksi. Kaada piparkakkujauhe lautaselle.

2. Aja viikunat ja mantelimassa tehosekoittimella tasaiseksi massaksi. Lisää kaakao ja konjakki ja pyöräytä ainekset sekaisin.

3. Pyörittele noin ruokalusikallinen seosta käsien välissä palloiksi. Kierittele piparkakkujauheessa. Säilytä kylmässä.

Taatelipallot

Astetta terveellisemmät joulumakeiset syntyvät taateleistä ja maapähkinävoista.

Taatelipallot
Taatelipallot maistuvat mukavasti jouluisilta.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo

Taatelipallot:

Ainekset

200 g taateleita
40 g kuorittuja manteleita
100 g maapähkinävoita
1 rkl kaakaojauhetta
1-2 rkl hunajaa

Valmistusohje

1. Pane ainekset monitoimikoneeseen ja jauha sileäksi.

2. Pyörittele massa palloiksi ja kääntele kaakaojauheessa. Säilytä jääkaapissa.

Nopeat piparminttu-rosmariinisuklaat

Söpöt suklaanapit ovat todella helpot ja nopeat valmistaa. Voit lisätä pinnalle rosmariinin ja piaprmintun lisäksi myös pienen ripauksen sormisuolaa.

Nopeat piparminttu-rosmariinisuklaat
Suklaanapit syntyvät helposti ja nopeasti.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 30

Nopeat piparminttu-rosmariinisuklaat:

Ainekset

250 g tummaa suklaata
muutama tippa minttuesanssia
½ dl piparminttukaramellirouhetta
2 rkl hienonnettua tuoretta rosmariinia

Valmistusohje

1. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Mausta suklaa minttuesanssilla.

2. Valuta suklaasta pieniä lätäköitä leivinpaperin päälle, ja ripottele pinnalle piparminttukaramellirouhetta
sekä rosmariinia.

3. Anna kovettua jääkaapissa.

4. Säilytä tiiviissä purkissa tai astiassa viileässä.

Chèvrepiparit

Suolaisen makeat chèvrepiparit maistuvat jälkiruokaviinin kanssa. Hunaja ja pähkinät kruunaavat herkullisen kokonaisuuden.

Chèvrepiparit
Piparit kuuluvat pikkujouluihin.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo

Chèvrepiparit:

Ainekset

Verneri-vuohenjuustoa
Saksan- ja pistaasipähkinöitä
Juoksevaa hunajaa
Piparkakkuja

Valmistusohje

1. Leikkaa vuohenjuustot parin sentin viipaleiksi. Hyvä vinkki on pakastaa vuohenjuustot ennen leikkaamista, jolloin ne pysyvät paremmin koossa grillaamisen aikana.

2. Valuta juustoviipaleiden päälle vähän juoksevaa hunajaa ja grillaa viipaleita pari minuuttia grillivastuksen alla.

3. Nosta viipaleet piparkakkujen päälle ja ripottele pinnalle rouhittuja pähkinöitä.

Viikuna-mustaherukkahilloketta ja juustoja

Omatekoinen viikuna-mustaherukkahilloke kruunaa joulun juustotarjoilun ja sopii hyvin myös uudenvuoden yöpalaksi. Tällä reseptillä valmistat noin 4 dl viikuna-mustaherukkahilloketta.

Viikuna-mustaherukkahilloketta ja juustoja
Pikkujoulujen jälkiruoat voivat olla myös näinkin yksinkertaisia. Juustot ovat monen pikkujouluilijan mieleen.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo

Viikuna-mustaherukkahilloketta ja juustoja:

Ainekset

200 g viikunoita hienonnettuna
200 g pakastemustaherukoita
0.5 dl vettä
1 dl intiaanisokeria
ripaus suolaa
1 rkl balsamiviinietikkaa
vaniljatanko halkaistuna

Lisäksi:

juustoja ja pipareita

Valmistusohje

1. Mittaa kattilaan viikunat, mustaherukat, vesi, intiaanisokeri, suola, balsamiviinietikka ja vaniljatanko.

2. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia välillä sekoitellen. Nosta kattila liedeltä ja anna hillokkeen jäähtyä.

3. Ota juustot hyvissä ajoin huoneenlämpöön lämpenemään, suurin piirtein 1–1,5 tuntia ennen tarjoilua.

4. Asettele juustot kauniisti vadille ja tarjoile niiden kanssa erilaisia keksejä, pipareita ja viikuna- mustaherukkahilloketta.

X