Piparkakku tuoksuu joululta
Tästä se joulu alkaa: piparkakkutaikinan tuoksusta ja maistelusta. Kokosimme tähän parhaat piparireseptit, joilla onnistut varmasti.
Jos on kiire ja haluan selvitä helpolla, osta valmista taikinaa. Pakastetaikina on helppo kaulia ja pipareista tulee kauniita. Taikinan sekoittaminen ei tosin paljon aikaa vie, mutta eri mausteiden haaliminen kyllä.
Jos aikaa on, tee taikina itse. Palkinnoksi saat jouluisen tuoksujen sinfonian, kun mausteet sekoittuvat tahmeaan, mutta lämpimään siirappiin.
Piparinpaisto on tarkkaa puuhaa
Peruspipareiden paistossa ei voi oikeastaan epäonnistua muussa kuin unohtamalla ne uuniin tai onnistumalla kaulimaan taikinan niin ohueksi, että piparit repeilevät leivontapöydältä otettaessa.
Ensimmäisen erän paistuessa, yleensä vahditaan silmä kovana niiden paistumista. Kun toinen erä on uunissa, saattaa jo autuaasti unohtaa piparit hieman liian pitkäksi aikaa uuniin. Hetkessä tuoksuvasta herkusta voi tulla musta ja pahatuoksuinen korppu. Kun käytät munakelloa piparien paistossa, selviät polttamatta niitä.
Jos päätät rakentaa kokonaisen talon, lue ensin Kotiliesi.fi:n sivuilta Perhepäivähoitaja Kirsti Forssénin hyväksi havaitsemat vinkit piparileipurille.
Piparitaikinasta syntyy koristeita
Piparkakuista voi tehdä kauniita koristeita joulukuuseen tai lahjapaketin kylkeen. Katso Kotiliesi.fi:n video. Kotilieden ohjeiden avulla voit tehdä pipareista hauskan ja herkullisen joulukalenterin.
Piparireseptejä tähdistä majakkaan
Piparipullat |
Piparkakut |
Kotiliesi.fi: Keliaakikon piparkakut |
Kotiliesi.fi: Kristallipiparit |
Kotiliesi.fi: Eestiläiset piparkakut |
Kotiliesi.fi: Piparkakkumajakka |
Piparkakun matka joulupöytäämme
Tutulla ja kotoisella piparkakullamme on värikäs ja pitkä historia. Se on alunperin tullut Eurooppaan ristiretkeläisten idäntuliaisina ja sen saksankielinen nimi Pfefferkuchen, pippurileivonnainen, viittaa yhä pippuriin.
Keskiajalla piparkakku oli eurooppalaisten eksoottinen ja kallis herkku juuri tuon silloin niin harvinaisen ja arvokkaan mausteen takia. Piparkakut valmistettiin luostarissa ja niitä kaupattiin lääkkeinä erilaisiin vaivoihin.
Turussa maisteltiin 1700-luvulla ensimmäisiä kertoja saksalaisten sokerileipurien valmistamia piparkakkuja ja suomalaiset pitokokit ovat paistaneet niitä 1800-luvun puolivälistä lähtien. Vasta 1900-luvun alussa pipareita ruvettiin leipomaan suomalaiskodeissa.
Lähde: Uusi Ajantieto, Sirpa Karjalainen, Teppo Korhonen, J.U.E. Lehtonen, WSOY
Käy katsomassa myös Kotiliesi.fi:n lukijoiden piparkakkutaidetta:
|
Osallistu MuroBBS:n piparikakkutalo-kilpailuun 2014!
Kuva: Colourbox, Jorma Marstio, Kristiina Kurronen, Norman Ojanen
Teksti: Leena Kalliokoski
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous