riisipuuro
Riisipuuro on aattoaamun herkku, joka maistuu kaneli-sokerin tai sekahedelmäkiisselin kera. Pienellä vaivalla joulupuuroon saa lähes loputtomasti vaihtelua.
Joulu

Näillä vinkeillä syntyy täydellinen riisipuuro aattoaamuun – katso myös ohjeet perinteisiin lisukkeisiin ja ihaniin riisijälkiruokiin

Riisipuuro on aattoaamun herkku, joka perinteisesti nautitaan kaneli-sokerin tai sekahedelmäkeiton kanssa. Tässä paras riisipuuro-ohje sekä vinkit, joilla saat puuron onnistumaan niin liedellä kuin uunissakin.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Riisipuuro on parhaimmillaan valuvaa ja samettisen pehmeää – sanalla sanoen täydellistä. Kokosimme vinkit riisipuuron keittoon sekä reseptit vegaanisen riisipuuron valmistukseen, parhaat riisipuuron lisukkeet ja ideat tähteeksi jääneen puuron hyödyntämiseen. Näillä ohjeilla joulupuuro on parasta ikinä!

Lue lisää: Näin puhdistat puurokattilan helposti ja ympäristöystävällisesti – kattilan puhdistaminen onnistuu ruokasoodalla

Riisipuuron keitossa tärkeintä on maltti. Parasta on hitaasti kypsynyt ja pehmeän kermaiseksi hautunut riisipuuro. Näillä vinkeillä valmistat riisipuuron niin, ettei se pala pohjaan.

  1. Valitse puurokattilaksi suuri, paksupohjainen teräs- tai pinnoitettu kattila. Riisipuuron voi keittää myös haudekattilassa tai hauduttaa hissukseen uunissa.
  2. Lisää kattilan pohjalle ensin pari desilitraa vettä, kuumenna kiehuvaksi ja lisää puuroriisit. Anna kiehua viidestä kymmeneen minuuttia, kunnes vesi on lähes imeytynyt riisiin. Vasta sitten lisätään maito – mielellään pienissä erissä niin, että neste pysyy jatkuvasti kiehuvan kuumana.
  3. Keitä puuro mieluiten täysmaitoon tai maidon ja kerman sekoitukseen. Näin saat puurosta samettisen pehmeän. Riisipuuro veteen onnistuu sekin vallan mainiosti, kun täytelöität puuron lopuksi ruoka- tai kuohukermalla.
  4. Kun kattilan pohjalle on ensin lisätty vesitilkka, eivät maidon proteiinit pala yhtä herkästi pohjaan. Keitä puuroa hissukseen kannen alla noin tunnin verran ja sekoita tasaisin väliajoin pohjia myöten mielellään puulastalla, joka osuu puuhaarukkaa tai vispilää paremmin pohjaan.
  5. Lisää suola ja manteli vasta valmiiseen puuroon ja mausta halutessasi vielä voinokareella.

Riisipuuro – onko valintasi perinteinen, vegaaninen, nopea vai uunissa haudutettu?

Vegaaninen riisipuuro on parasta rasvaiseen, kahviin tarkoitettuun kauramaitoon keitettynä. Riisipuuro kookosmaitoon puolestaan tuo joulupöytään hurmaavan eksoottisen makuvivahteen. Kaneli-sokerin sijaan kookosriisipuuron voi tarjota makean mangon kera.

Jos valmistat riisipuuron uunissa, mittaa kaikki ainekset voideltuun uunivuokaan ja hauduta puuroa 175-asteisessa uunissa noin tunnin verran tai pidempäänkin. Sekoita uuniriisipuuroa ainakin kerran valmistuksen aikana. 

Myös omenariisipuuro valmistetaan lieden sijaan uunissa. Vuokaan mitataan puuroriisin ja veden lisäksi pari desilitraa omenasosetta sekä ripaus kanelia, jotka antavat puurolle hedelmäisen makuvivahteen. Omenariisipuuroa haudutetaan lempeässä lämmössä yön yli, jolloin aamulla valmiina odottelee lämmin ja tuore, pehmeäksi hautunut uuniriisipuuro.

Jos nopeus on valttia, unohda riisisuurimot. Nopea riisipuuro keitetään suurimoiden sijaan riisihiutaleista. Tässä ohjeessa nesteenä käytetään kookosmaitoa, ja puuro tarjotaan paahdettujen kookoshiutaleiden, puolukoiden sekä ruokosokerin kanssa.

Hunajainen jasmiiniriisipuuro keitetään puuroriisin sijaan jasmiiniriisistä. Hunaja ja voinokare nostavat puuron luksusluokkaan. 

Mitä riisipuuron kaveriksi?

Entä mitä tarjota riisipuuron kanssa? Toiset tykkäävät kanelista ja sokerista, toiset liputtavat perinteisen sekahedelmäkeiton puolesta. Voit mainiosti kokeilla myös muita kiisseleitä tai keittoja: riisipuuro on ihanaa esimerkiksi kanelilla maustetun luumukiisselin kera.

Tuoreista luumuista keitetty luumukompotti maustetaan aikuiseen makuun tilkalla rommia tai konjakkia. Kompottia kannattaa riisipuuron lisäksi tarjota myös jäätelön lisänä tai kermavaahdon kera. 

Tähteet hyötykäyttöön – loihdi puuron rippeistä hurmaava jälkiruoka

Jos riisipuuroa jää tähteeksi, ei hätää. Kermalla täytelöitetty riisijälkiruoka on hyvä syy keittää puuroa kerralla vaikka tuplasatsi. 

Riisijälkiruoan jekku on sekoittaa jäähtyneen riisipuuron joukkoon pehmeäksi vatkattua kermaa tai vaniljakastiketta ja maustaa seos mielen mukaan esimerkiksi ruusuvedellä, kanelilla, piparkakkumausteella tai vaniljalla. Herkun voi tarjota erilaisten marjojen tai marjakastikkeiden, hedelmien tai muiden hedelmien, piparkakkumurujen tai vaikkapa kinuskikastikkeen kera.

Tai tuunaa riisipuuro crème brûléen tapaan: lisää annos­ten pinnalle pari teelusikallista so­keria ja paahda so­keri rapeaksi kaasupoltti­mella.

Muita herkkuja riisipuuron tähteistä

Riisi-banaanipannarit sopivat jouluaattona aamiaispöytään riisipuuron tilalle.  Sekaan voi pilkkoa jouluisia kuivahedelmiä, kuten luumuja, viikunoita tai taateleita tai näistä tehtyä sosetta.

Ahvenanmaan pannukakku on klassikko, jonka mannapuuron sijaan voi mainiosti valmistaa myös riisipuuron tähteistä. Ahvenanmaalla pannari tarjotaan luumukiisselin ja kermavaahdon kera. Täydellinen joulunajan herkku siis!

Tai mitäpä jos joulun välipäivinä laittaisit pystyyn kunnon piirakkatalkoot? Uunituoreet riisipiirakat katoavat pelliltä pikavauhtia parempiin suihin.

Katso myös Kotiliesi.fi: Joulupuuro on aattoaamun herkku

X