Ruoka

Joulun kakkuvuoat testauksessa

Teksti:
Anna.fi

Kahvikakut ovat todellisia joululeivonnaisten klassikoita. Rasvapitoiset kahvikakut voi leipoa valmiiksi jo hyvissä ajoin, sillä niiden säilyvyys on hyvä ja makukin on parhaimmillaan vasta muutaman päivän kuluttua paistosta.

Näiden leivonnaisten kanssa ei siis tarvitse eikä pidä hoppuilla, joten paras ajankohta kahvikakkujen valmistukseen on juuri nyt käsillä.

Kahvikakut

Ruoka.fi testasi neljä, ominaisuuksiltaan erilaista kahvikakkuvuokaa. Löydätkö näistä sinulle sopivimman?

Kakkuvuoat testauksessa

Kaiser Noblesse -torvivuoka

Arvosana: 5

  • Halkaisija: 22 cm Tilavuus: n. 2 litraa
  • Non-stick – pinnoite. Voideltava ennen käyttöä. Käsinpesu suositeltavaa.
  • Testauksessa leivottiin: Rommirusinakakku
Kaiser Noblesse -kakkuvuoka

Kaiserin torvivuoka on klassinen, hyvä perusvuoka, jonka voitelin ja korppujauhotin ennen taikinan kaatoa. Valmis kakku irtosi vuoasta vaivatta ja lopputulos olikin perinteisen kaunis, joka tilanteeseen sopiva kahvileivonnainen. Vuoan pesu oli helppoa ja tahrat irtosivatkin ilman suurempaa vaivannäköä.

Iloleipuri -silikoninen rengasvuoka

Arvosana: 3½

  • Halkaisija: 22 cm Tilavuus: 2,2 litraa.
  • Silikonivuoka, joka ei vaadi voitelua, lukuun ottamatta ensimmäistä käyttökertaa. Kestää + 220 asteen kuumuuden ja – 40 asteen kylmyyden. Silikonin lämmönjohtokyvyn ansioista leivonnaiset kypsyvät nopeasti ja alhaisemmassa lämpötilassa.
  • Testauksessa leivottiin: Englantilainen hedelmäkakku
Iloleipurin silikoninen rengasvuoka

Iloleipurin silikoninen rengasvuoka on helppo ja luotettava vuoka materiaalinsa vuoksi. Erityisen kätevänä pidin vuoassa olevia kädensijoja, joiden avulla vuoan siirtely uuniin ja sieltä pois oli helpompaa.  Jäin kaipaamaan korppujauhotetun vuoan antamaa kaunista kakun pintaa. Kakun irrottaminen vuoasta oli helppoa.

Iloleipuri-kuusivuoka

Arvosana: 4 ½

  • Halkaisija: 22 cm Tilavuus: n. 1 litra
  • Vuokaa ei välttämättä tarvitse voidella, mutta voitelulla leivonnaisen pinnasta tulee kauniimpi. Käsinpesu suositeltavaa.
  • Testauksessa leivottiin: Hasselpähkinä-mantelikakku
Iloleipurin kuusivuoka

Todella kaunis, jouluinen kahvikakkuvuoka.  Voitelin ja korppujauhotin vuoan. Valmiin kakun kumoaminen ja vuoan pesu kävivät sujuvasti. Kakkuun tuli selvät joulukuusien muodot, jotka jäivät näkyviin suklaalla kuorrutettaessa. Ehdottoman mainio joulunajan kahvikakkuvuoka!

Kaiserin Noblesse Loaf pan

Arvosana: 4

  • 21 x 12 Tilavuus: n. 1 litra
  • Non-stick – pinnoite. Voideltava ennen käyttöä. Käsinpesu suositeltavaa.
  • Testauksessa leivottiin: Suklaakakku
Kaiser Noblesse loaf pan

Tämä vuoka tuo hyvää vaihtelua useimmiten renkaan muotoon leivottujen kahvikakkujen maailmaan. Kun kakun leipoo tähän vuokaan ja sen kuorruttaa  kauttaaltaan esimerkiksi suklaalla, ei moni osaa äkkiseltään arvata sen olevan ns. kuivakakku. Tämän vuoan muoto oikeastaan vaatiikin lopputuloksen koristelun, sillä muuten kakkua voi erehtyä luulemaan leiväksi. Voitelin ja korppujauhotin vuoan ennen käyttöä. Kakun irrotus vuoasta ja vuoan pesu oli helppoa.

 

Vinkkejä kahvikakkujen leipomiseen

  • Kun kahvikakkutaikinaa annostellaan vuokaan, tulisi kohoamiselle jättää aina tilaa. Sopiva täyttömäärä on 2/3 vuoasta.
  • Leivinjauhe tulisi aina sekoittaa pieneen määrään jauhoa ja seuloa se. Muutoin leivinjauhe voi jäädä klimpeiksi taikinaan, eikä kakku kohoa toivotulla tavalla.
  • Käytettävien raaka-aineiden tulisi olla keskenään suurin piirtein samanlämpöisiä, muuten vaarana on taikinan juoksettuminen. Tällöin taikinasta ei tule niin ilmavaa kuin pitäisi, jolloin kakun tilavuus on vaarassa pienentyä.
  • Kahvikakut paistetaan uunin alatasolla.
  • Hyvä testi kakun kypsyyden tarkistukselle on tikkutesti. Pistä kahvikakkua puisella tikulla sen keskiosasta. Jos tikkuun jää taikinaa, kakku on vielä raaka.

Teksti: Jenni Viljalinna

Kuvat: Jenni Viljalinna ja  valmistajat Iloleipuri ja Kaiser

X