Lohipastrami
Lohi loistaa joulun ruokapöydässä perinteisesti maustettuna tai uudella twistillä.
Ruoka

Joulun lohi x 3: graavilohi, lohipastrami ja juhlava uunilohi

Lohi kuuluu joulupöydän tähtiin. Nappaa tästä vinkit lohen graavaukseen, lohipastramin tekoon ja uunilohen maustamiseen.
Teksti: Leena Kalliokoski

Kalapöydän alkupalana tarjotaan graavattua lohta ja lohipastramia. Pääruokana kinkun rinnalla tai tilalla loistaa uunilohi uusin maustein.

Näin graavaat lohen

Lohen voi ostaa valmiiksi graavattuna, pyytää kalakauppiasta graavaamaan sen tai graavata itse. Graavaaminen ei ole vaikeaa. Jos graavaat kalan itse, varmista, että se on pyyntituoretta, sillä onnistuneen graavauksen perusta on tuoreessa, raikkaassa kalassa.

Kun graavaat lohen itse, voit päättää mitä mausteita haluat käyttää. Graavauksessa raa´an lohen pintaan levitetään kerros karkeaa suolaa ja muita mausteita. Perusmausteet graavaukseen ovat: karkea meri- tai vuorisuola, musta- tai roseepippuri, tilli ja sokeri, mutta uusia makujakin kannattaa kokeilla. Tillin tilalla voi käyttää muita yrttejä, kuten timjamia. Lohen päälle voi tiputella vaikkapa tilkan vodkaa.

Suolaa kannattaa käyttää harkiten. Liika suola kovettaa kalan pinnan, kalan mehevyys kärsii ja suola peittää alleen kaikki muut maut. Sopiva määrä suolaa on noin pari ruokalusikallista kalakiloa kohden.

Graavatessa ei  kannata kiirehtiä, jotta kala ehtii varmasti kypsyä kauttaaltaan. Pyrstöpala maustuu nopeammin, fileen paksuimman pään täytyy maustua noin vuorokausi. Sokeri edistää kalan kypsymistä, joten jos aika on kortilla, kannattaa sokerin määrää hieman lisätä. Puolitoista teelusikallista on riittävä määrä kilon kalalle, jos se saa maustua yön yli. Kääri kala tiukkaan pakettiin ja anna maustua useita tunteja tai yön yli. Jos sinulla on kaksi lohifileetä, aseta ne vastakkain nahkapuolet ulospäin. Näin ne maustuvat paremmin.

graavilohta_fenkolikurkkusalaattia

Kun kala on graavattu, pyyhi suola ja liiat mausteet sen pinnasta ja leikkaa se vasta sitten terävällä veitsellä ohuiksi siivuiksi. Koristele lohisiivut tuoreilla yrteillä tai tee lohen kaveriksi raikas kurkku-fenkolisalaatti.

Reseptit:

graavikala
vodkagraavattu lohi 
lime-punapippurigraavattu lohi ja korianterismetana 
graavilohta ja yrttifenkolisalaattia
timjamigraavattu lohi ja sitruuna-sinappimajoneesi 

Lohipastrami – pinnalta paahdettua lohta

Lohipastramin voi maustaa monella tavalla, mutta sen valmistustapa on aina sama. Lohifileestä leikataan pitkänomainen, mahdollisimman siisti ja kaunis pala. Lohipala marinoidaan tai maustetaan. Palan kannattaa antaa tekeytyä kylmässä ainakin pari tuntia. Maustumisen jälkeen lohipala paahdetaan nopeasti kuumalla pannulla kaikilta sivuiltaan.

Jos olet marinoinut lohipalan, kuivaa sitä hieman ennen kuin käytät sen pannulla. Paahtamisen jälkeen pyörittele lohipala seesaminsiemenissä ja ripottele halutessasi pinnalle sormisuolaa. Lohi leikataan viipaleiksi ja tarjotaan esimerkiksi raikkaan vihersalaatin ja marinoidun punasipulin kanssa. Lohipastramin seuraksi sopivat erilaiset maustetut kastikkeet ja majoneesit.

Lohipastrami

Reseptit:

Lohipastrami ja tilli-ruohosipulikastike
Lohipastrami ja wasabimajoneesi
Lohipastramia, sitruunakeittoa ja miniyrttejä  

Uunilohi x 3

Tuunaa perinteikäs uunilohi tänä jouluna uuteen loistoon fenkolilla maustettuna. Hiero tuoreen lohen pintaan fenkolinsiemeniä, kypsennä sitten lohi uunissa ja tarjoa se fenkolikastikkeen sekä maukkaan lanttupyreen kanssa.

fenkolinsiemenillä kuorrutettua uunilohta, lanttupyreetä ja fenkolikastiketta

Uunilohen voi maustaa eksoottisesti teriyaki-kastikkeella ja kuorruttaa omenaviipaleilla ennen uuniin menoa. Suolainen teriyaki-kastike karamellisoi omenaviipaleet sekä cashew-pähkinärouheen makean suolaisiksi uunilohen pinnalle. Viimeistele teriyaki-lohi tuoreella korianterilla ja tarjoa se jasmiiniriisin kanssa.

teriyaki-lohi

Juhlava uunilohi maustetaan raikkaasti sitruunalla, suolalla ja pippurilla. Kypsennyksen loppuolella lohi saa hunnukseen kermaisen herkkusienikastikkeen ja rinnalleen katkarapuja sekä hienonnettua tilliä.

Reseptit:

fenkolinsiemenillä kuorrutettua uunilohta, lanttupyreetä ja fenkolikastiketta
juhlava uunilohi
teriyaki omenalohi

Kotiliesi.fi: Konjakkigraavattu lohi

X