
2 x juhannuksen huikea menu - mukana myös viinisuositukset
Juhannusmenua suunnitellessa kannattaa miettiä missä olosuhteissa ruokaa valmistaa. Ruokatoimittaja Marita Suontausta kokosi tähän kaksi menuta juomasuosituksineen. Toinen toteutuu helposti mökkiolosuhteissa ja toinen menu on hieman vaativampi.
Juhannusmenua suunnitellessa kannattaa miettiä missä olosuhteissa ruokaa valmistaa. Ruokatoimittaja Marita Suontausta kokosi tähän kaksi menuta juomasuosituksineen. Toinen toteutuu helposti mökkiolosuhteissa ja toinen menu on hieman vaativampi.
Mitä enemmän on juhlaväkeä koolla, sitä huolellisimmin kannattaa tehdä esivalmistelut, jottei juhannusjuhla kulu isäntäväeltä kokonaan keittiössä. Alkupalat voi nauttia rennosti vaikka grillin äärellä jutustellen, juomia siemaillen.
Juhannusmenu 1 – kaikki grillistä
Juhannusmenu
- Kasvisbruschettat ja lisäksi hyviä leikkeleitä
- Soligo Prosecco Brut
-
- Täytetyt lehtipihvit grillissä
- Grillatut bataattilohkot
- Marinoidut, grillatut vihannekset
- Perticaia Montefalco Rosso 2013
-
- La Caliera Moscato d’Asti 2015
-
Kasvisbruschettojen pariksi
Valmista herkulliset bruschettat artisokkahummuksesta ja vihanneksista. Tarjoa lisäksi leikkeleitä, joilla voit halutessasi tuunata bruschettoista lihaisampia. Bruschettojen kanssa voi siemailla italialaisittain proseccoa.
Italia
Hinta: 9,99 €
Alkon numero: 576137
Perinteisistä proseccon valmistukseen käytettävistä Glera-rypäleistä valmistettu kuohuviini on erittäin kuivaa, mutta hapokkuus on maltillisempaa ja kuplat melko pehmeät. Ne yhdessä taittavat viinin rapsakkuutta. Tuoksussa ja maussa on päärynää, aavistus rusinaa sekä kukkaisuutta ja makeaa mausteisuutta. Mausta löytyy häivähdys mineraalisuutta ja yrttejä.
Lehtipihvin kanssa
Täytetyt lehtipihvit valmistetaan grillissä. Nuiji pihvit ohueksi ja täytä pestolla sekä aurinkokuivatuilla tomaateilla. Tarjoa grillatut pihvit Perticaia Montefalco Rosson kanssa.
Perticaia Montefalco Rosso 2013
Italia
Hinta: 15,89 €
Alkon numero: 480367
Perinteisistä italialaisista rypäleistä Sangiovese, Sagrantino ja Colorino valmistettu punaviini on melko täyteläistä. Se sopii hyvin täytetyn pihvin ja grillattujen bataattien makumaailmaan, sillä alkumaku viinissä on aavistuksen makea. Tuoksussa ja maussa on kypsää kirsikkaa ja karpaloa, häivähdys yrttisyyttä sekä savua. Maussa löytyy lisäksi aavistus nahkaisuutta.
Ananaksen, mansikoiden ja kookoskinuskin kanssa
Nopea ja raikas jälkiruoka syntyy tuoreista marjoista ja hedelmistä sekä kookosmaitoon keitetystä kinuskista. Ananaksen voi leikata myös viipaleiksi ja käyttää grillin kautta ennen tarjoilua. Kokeile tämän ananasherkun kanssa makeaa La Caliera Moscato d’Astia.
La Caliera Moscato d’Asti 2015
Italia, Piemonte
Hinta: 7,98 € (0,375 l)
Alkon numero: 557844
Kevyesti pirskahteleva, makea (sokeria 150 g/l) tuoksuu herkullisesti kukkaiselta, rusinoilta ja makeilta mausteilta. Makean aromikkaassa maussa on tuoksun mukaisten aromien lisäksi hyvin kypsää ananasta, persikkaa ja aprikoosia. Mukava hapokkuus taittaa makeutta. Viini sopii marjaisten ja hedelmäisten jälkiruokien kaveriksi. Maista sitä myös raparperihyveen seurassa! Tarjoa hyvin viilennettynä.
Juhannusmenu 2 – argentiinalaiset grillijuhlat
Yöttömän yön menu
- Jääkellarinlohta alkupalaksi
- La Pieve Pinot Chardonnay Brut
-
- Asado – grillattua lihaa: naudan välikyljyksiä, karitsan paahtopaistia ja chimichurria
- Korianterinen perunasalaatti
- Grillattu maissi ja maustevoi
- Pascual Toso Cabernet Sauvignon 2014
-
- Raparperihyve
- Hyvää vaniljajäätelöä
- Emiliana Late Harvest Organic Sauvignon Blanc 2015
-
Jääkellarinlohen kaveriksi
Jääkellarinlohi on alkupalapöydän klassikko. Sen kanssa maistuu La Pieve Pinot Chardonnay Brut.
La Pieve Pinot Chardonnay Brut
Italia
Hinta: 8,48 €
Alkon numero: 008772
Tämä Pinot Blanc ja Chardonnay rypäleistä valmistettu kuohuviini on erittäin kuiva ja hapokas. Tuoksu ja maku ovat yllättävän neutraaleja, mutta niissä on aistittavissa hentoa sitrusta vihreää omenaa ja päärynääkin. Pehmeät kuplat taittavat hapokkuutta. Mietoutensa vuoksi viini ei kestä kovin voimakkaita makuja.
Asadon seuraksi
Argentiinalaisissa grillijuhlissa on tarjolla erilaisia lihoja runsain määrin. Niiden kera tarjotaan yleensä salaatteja ja grillattua maissia. Asadon seuraksi sopii hyviin argentiinalainen Pascual Toso Cabernet Sauvignon 2014.
Pascual Toso Cabernet Sauvignon 2014
Argentiina
Hinta: 12,68 €
Alkon numero: 442377
Tummanpuhuva viini on valmistettu Cabernet Sauvignon rypäleistä. Tuoksussa ja maussa kypsää mustaherukkaa, kuivattua luumua, yrttejä ja aavistus savua. Mehevät tanniinit tekevät viinistä miellyttävän myös seurusteluun. Monipuolinen grilliviini ja kestää napakoitakin mausteita.
Raparperihyveen pariksi
Raparperihyve on raikas marenkiherkku, jonka pariksi sopii Emiliana Late Harvest Organic Sauvignon Blanc 2015.
Emiliana Late Harvest Organic Sauvignon Blanc 2015
Chile, Casablanca
Hinta: 9,98 € (0,375 l)
Alkon numero: 527354
Luomusetrifioiduista Sauvignon Blanc- ja Gewürztraminer –rypäleistä valmistettu makea viini (sokeria 100 g/l) tuoksuu kypsän hedelmäiseltä. Siinä on aistittavissa kypsää sitrusta, persikkaa ja aprikoosia. Tuoksussa myös aavistus rusinaa ja mustaherukanlehteä. Maku on makea, mutta hapokkuus taittaa sitä mukavasti. Maussa on tuoksun mukaisten aromien lisäksi raparperihilloa, mausteita ja mantelia.
Monikäyttöinen viini erilaisten hedelmäjälkiruokien ja –leivonnaisten seuraan. Myös sellaisenaan jälkiruuan korvaajaksi. Nauti hyvin viilennettynä.
Lisää ideoita juhannuspöytään:
Juhannuksen rento menu – poimi helpot vinkit!
Juhannuksen hittiruoka – nappaa Henri Alénin, Teresa Välimäen ja Sari Spåran vinkit!
Kotiliesi.fi: Grillikekkereiden juhannusmenu
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous