Juhlat

2 x juhannuksen huikea menu - mukana myös viinisuositukset

Juhannusmenua suunnitellessa kannattaa miettiä missä olosuhteissa ruokaa valmistaa. Ruokatoimittaja Marita Suontausta kokosi tähän kaksi menuta juomasuosituksineen. Toinen toteutuu helposti mökkiolosuhteissa ja toinen menu on hieman vaativampi.

Teksti:
Marita Suontausta
Kuvat:
Alko, Jarmo Wright, Otavamedia

Juhannusmenua suunnitellessa kannattaa miettiä missä olosuhteissa ruokaa valmistaa. Ruokatoimittaja Marita Suontausta kokosi tähän kaksi menuta juomasuosituksineen. Toinen toteutuu helposti mökkiolosuhteissa ja toinen menu on hieman vaativampi.

Mitä enemmän on juhlaväkeä koolla, sitä huolellisimmin kannattaa tehdä esivalmistelut, jottei juhannusjuhla kulu isäntäväeltä kokonaan keittiössä.  Alkupalat voi nauttia rennosti vaikka grillin äärellä jutustellen, juomia siemaillen.

Juhannusmenu 1 – kaikki grillistä

 

 

Kasvisbruschettat

Kasvisbruschettojen pariksi

Valmista herkulliset bruschettat artisokkahummuksesta ja vihanneksista. Tarjoa lisäksi leikkeleitä, joilla voit halutessasi tuunata bruschettoista lihaisampia. Bruschettojen kanssa voi siemailla italialaisittain proseccoa.

Soligo_Prosecco_BrutSoligo Prosecco Brut

Italia
Hinta: 9,99 €
Alkon numero: 576137

Perinteisistä proseccon valmistukseen käytettävistä Glera-rypäleistä valmistettu kuohuviini on erittäin kuivaa, mutta hapokkuus on maltillisempaa ja kuplat melko pehmeät. Ne yhdessä taittavat viinin rapsakkuutta. Tuoksussa ja  maussa on päärynää, aavistus rusinaa sekä kukkaisuutta ja makeaa mausteisuutta. Mausta löytyy häivähdys mineraalisuutta  ja yrttejä.

963772-taytetyt_lehtipihvit.jpg

Lehtipihvin kanssa

Täytetyt lehtipihvit valmistetaan grillissä. Nuiji pihvit ohueksi ja täytä pestolla sekä aurinkokuivatuilla tomaateilla. Tarjoa grillatut pihvit  Perticaia Montefalco Rosson kanssa.

Perticaia_Montefalco_Rosso_2013

Perticaia Montefalco Rosso 2013

Italia
Hinta: 15,89 €
Alkon numero: 480367

Perinteisistä italialaisista rypäleistä Sangiovese, Sagrantino ja Colorino valmistettu punaviini on melko täyteläistä. Se sopii hyvin täytetyn pihvin ja grillattujen bataattien makumaailmaan, sillä alkumaku viinissä on aavistuksen makea. Tuoksussa ja maussa on kypsää kirsikkaa ja karpaloa, häivähdys yrttisyyttä sekä savua. Maussa löytyy lisäksi aavistus nahkaisuutta.

Ananasta_mansikoita_ja_kookoskinuskia

Ananaksen, mansikoiden ja kookoskinuskin kanssa

Nopea ja raikas jälkiruoka syntyy tuoreista marjoista ja hedelmistä sekä kookosmaitoon keitetystä kinuskista. Ananaksen voi leikata myös viipaleiksi ja käyttää grillin kautta ennen tarjoilua. Kokeile tämän ananasherkun kanssa makeaa La Caliera Moscato d’Astia.

La_Caliera_Moscato_d'Asti_2015La Caliera Moscato d’Asti 2015

Italia, Piemonte
Hinta: 7,98 € (0,375 l)
Alkon numero: 557844

Kevyesti pirskahteleva, makea (sokeria 150 g/l) tuoksuu herkullisesti kukkaiselta, rusinoilta ja makeilta mausteilta. Makean aromikkaassa maussa on tuoksun mukaisten aromien lisäksi hyvin kypsää ananasta, persikkaa ja aprikoosia. Mukava hapokkuus taittaa makeutta. Viini sopii marjaisten ja hedelmäisten jälkiruokien kaveriksi. Maista sitä myös raparperihyveen seurassa! Tarjoa hyvin viilennettynä.

Juhannusmenu 2 – argentiinalaiset grillijuhlat


987259-Lohi,590.jpg

Jääkellarinlohen kaveriksi

Jääkellarinlohi on alkupalapöydän klassikko. Sen kanssa maistuu La Pieve Pinot Chardonnay Brut.

La_Pieve_Pinot_Chardonnay_BrutLa Pieve Pinot Chardonnay Brut

Italia
Hinta: 8,48 €
Alkon numero: 008772

Tämä Pinot Blanc ja Chardonnay rypäleistä valmistettu kuohuviini on erittäin kuiva ja hapokas. Tuoksu ja maku ovat yllättävän neutraaleja, mutta niissä on aistittavissa hentoa sitrusta vihreää omenaa ja päärynääkin. Pehmeät kuplat taittavat hapokkuutta. Mietoutensa vuoksi viini ei kestä kovin voimakkaita makuja.

983951-Asado.jpg

Asadon seuraksi

Argentiinalaisissa grillijuhlissa on tarjolla erilaisia lihoja runsain määrin. Niiden kera tarjotaan yleensä salaatteja ja grillattua maissia. Asadon seuraksi sopii hyviin argentiinalainen Pascual Toso Cabernet Sauvignon 2014.

Pascual_Toso_Cabernet_Sauvignon_2014Pascual Toso Cabernet Sauvignon 2014

Argentiina
Hinta: 12,68 €
Alkon numero: 442377

Tummanpuhuva viini on valmistettu Cabernet Sauvignon rypäleistä. Tuoksussa ja maussa kypsää mustaherukkaa, kuivattua luumua, yrttejä ja aavistus savua. Mehevät tanniinit tekevät viinistä miellyttävän myös seurusteluun. Monipuolinen grilliviini ja kestää napakoitakin mausteita.

raparperihyve

Raparperihyveen pariksi

Raparperihyve on raikas marenkiherkku, jonka pariksi sopii Emiliana Late Harvest Organic Sauvignon Blanc 2015.

Emiliana_Late_Harvest_Organic_Sauvignon_Blanc_2015Emiliana Late Harvest Organic Sauvignon Blanc 2015

Chile, Casablanca
Hinta: 9,98 € (0,375 l)
Alkon numero: 527354

Luomusetrifioiduista Sauvignon Blanc- ja Gewürztraminer –rypäleistä valmistettu makea viini (sokeria 100 g/l) tuoksuu kypsän hedelmäiseltä. Siinä on aistittavissa kypsää sitrusta, persikkaa ja aprikoosia. Tuoksussa myös aavistus rusinaa ja mustaherukanlehteä. Maku on makea, mutta hapokkuus taittaa sitä mukavasti. Maussa on tuoksun mukaisten aromien lisäksi raparperihilloa, mausteita ja mantelia.

Monikäyttöinen viini erilaisten hedelmäjälkiruokien ja –leivonnaisten seuraan. Myös sellaisenaan jälkiruuan korvaajaksi. Nauti hyvin viilennettynä.

 

Lisää ideoita juhannuspöytään:

juhannusmenu

Juhannuksen rento menu – poimi helpot vinkit!

762031-limonadi.jpg

Rento juhannusmenu

makkara_perunasalaatti

Juhannuksen hittiruoka – nappaa Henri Alénin, Teresa Välimäen ja Sari Spåran vinkit!

982612-kanankoivet2048.jpg

Rento juhannusmenu mökille

Kotiliesi.fi: Grillikekkereiden juhannusmenu

X