Juhlat

Huippukokkien parhaat vinkit juhannukseen

Teksti: Anna.fi

Juhannuksen viettoon kuuluu useimmilla ystävien ja perheen kanssa rentoutuminen sekä hyvä ruoka ja juoma. Lue tästä huippukokkien Teresa Välimäen ja Jyrki Sukulan juhannussuunnitelmat ja vinkit juhannusaaton ja -päivän ruokiin.

Teresa Välimäki suuntaa viettämään juhannusta perinteisesti kollegan mökille. Hyvä ruoka kuuluu olennaisena osana Teresan juhannuksen viettoon.

– Juhannuksena teemme paljon ruokaa ja syömme hyvin alkupaloista jälkkäriin ja siltä väliltä. Varmasti grillaamme jotain, ei ehkä kuitenkaan makkaraa, Teresa kertoo ja lisää:
– Itse asiassa nykyään on kyllä tosi hyviä makkaroitakin, makkarasta on tullut ihan salonkikelpoista ruokaa.

Ehkä makkara sopisi juhannuspäivän rentoutumiseen ja mahdollisesti krapulaiseen oloon?

– Joo kyllä. Juhannuspäivänä pystyyn makkara– tai hodaribileet. Mukaan itse tehtyjä lisäkkeitä kuten chutneytä ja coleslawta ja edellisillan keitetyistä perunoista tehtyä perunasalaattia. Kyytipojaksi sangriaa, jossa on limua, viiniä, hedelmiä ja jäitä. Tai jos on kylmää ja sateista niin sitten suosittelen rommitotia.

Jyrki Sukula ei vietä juhannusta perinteisesti mökillä, vaan omassa kodissa, joka sijaitsee Italiassa.

– Minulla ei itse asiassa edes ole Suomessa mökkiä, Jyrki kertoo.

Italiassa juhannus on vain tavallinen viikonloppu sillä yötön yö, uudet perunat, mansikat ja muut Sukulan juhannuksen suosikkasiat puuttuvat. Silloin kun Jyrki on juhannusta Suomessa viettänyt, tärkein juhannukseen liittyvä ruokaperinne on ulkona olo ja tulen ääressä grillailu.

– Ehdottomasti ollaan kokon ääressä ja tehdään avotulella ruokaa.

Juhannuspäivän mahdolliseen krapulaan Jyrkiltä irtoaa naseva neuvo: – Älä juo niin paljon, että seuraavana aamuna on krapula. Sehän on ihan amatöörimäistä toimintaa.

Jos kuitenkin tulee otettua juhannusaaton huumassa muutama liikaa, seuraavaksi päiväksi Jyrki suosittelee jotakin suolaista.

– Uudet perunat ja suolainen kala toimivat varmasti, Jyrki neuvoo.

 

Teresa Välimäki onTeresa Välimäki todellinen
ruoka-alan monitoiminainen: kokki,
yrittäjä, ruokatoimittaja ja keittokirjailija.

Tutustu Teresan blogiin osoitteessa goodfood.fi

Jyrki Sukula on lukuisista tv-ohjelmista tuttu kokki ja yrittäjä, jolta on ilmestynyt useita keittokirjoja.

Nykyisin Jyrki asuu perheineen viinitilalla Italiassa ja maahantuo viinejä Suomeen.

Toimittaja: Johanna Nikama
Kuvat: Johanna Nikama & SKOY

X