Ruoka

Italialainen menu ystäville

Italialainen menu on paikallaan, kun ikävä Italiaan yllättää. Kutsu ystävät koolle, valitse ehdotuksistamme simppeleitä, rentoja ruokia ja kokoa juuri sinulle ja ystävillesi täydellinen menu.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
iStockphoto ja Otavamedia

Italialainen menu on paikallaan, kun ikävä Italiaan yllättää. Kutsu ystävät koolle, valitse ehdotuksistamme simppeleitä, rentoja ruokia ja kokoa juuri sinulle ja ystävillesi täydellinen menu.

Italialainen menu on parhaimmillaan viiden ruokalajin ilotulitus, muttei kannata pelästyä, eivät italialaisetkaan valmista joka viikonloppu viiden ruokalajin aterioita. Oli ruokalajeja sitten yksi, kolme tai viisi illallinen syödään kiireettä joko kotona tai ravintolassa. Syödessä vaihdetaan päivän kuulumiset ystävien tai perheen kanssa.

Listasimme tarjolle maukkaita herkkuja, joista voit koota oman kokonaisuutesi italialaiseen iltaan.

5 ruokalajia

  • Aperitivo, aperitiivi – useimmiten kuohuviiniä, belliniä, katkeroa
  • Antipasto, monikko antipasti, alkupala – useimmiten leikkeleitä, juustoja, oliiveja, bruschettaa
  • Primi piatti – useimmiten pastaa, risottoa tai keittoa
  • Secondi piatti – useimmiten lihaa, kalaa ja kasviksia
  • Dolce, jälkiruoka

Italialainen menu alkaa aperitiivilla

Italialainen aperitiivikulttuuri vaihtelee runsaasti läpi saapasmaan. Aperitiiville istahdetaan hyvin usein ulkosalle, kun sää sallii ja juoman kanssa nautitaan pientä syötävää, pähkinöitä, oliiveja, focaccian paloja. Aperitiivia nautitaan alkuillasta noin kello 18.30 – 19.30. Jotkut ravintolat saattavat tarjota aperitiivin kanssa hyvinkin tuhtia tarjottavaa.

Hyvä aperitiivi on mieto, raikas ja kuiva. Aperitiiviksi sopii erityisen hyvin lasillinen valkoviiniä, roseeta, proseccoa tai franciacortaa, Lombardian alueen ylpeyttä.

Aperol Spritz on etenkin kesäajan hittijuoma. Padovasta lähtöisin oleva drinkki on tullut tutuksi ympäri maailman.

Camparista on tullut jälleen trendikäs. Esimerkiksi Campari and seltz -cocktail toimii aperitiivina. Se on kevyt ja raikas ja siihen tarvitaan vain kolme ainesta. Camparia, kivennäisvettä ja appelsiiniviipale. Campari-juomasekoitusten tekeminen onnistuu helposti myös kotona, kunhan varaa riittävästi jäitä. Shakerina toimii vaikkapa hillopurkki, kuorimaveitsellä saa leikattua sitruksista kauniit koristeet.

Tarjoa aperitiivi pienen syötävän kera. Vietä rentouttava hetki kuulumisia vaihdellen ennen illan ateriaa.

Italialainen menu aloitetaan herättelemällä makuhermot

Italialaisen aterian aloittaa antipasto. Suora käännös antipastolle on ennen ruokaa. Antipastot vaihtelevat runsaasti alueista ja ateriasta riippuen, mutta usein syödään leikkeleitä tai marinoituja kasviksia. Helpoiten alkuruoasta selviääkin, laadukkailla marinoiduilla oliiveilla, mausteisella salamilla, pecorino-viipaleilla ja parmankinkulla.

Primi piatti vie pahimman nälän

Primi piatti tarjotaan ensimmäisenä varsinaisena ruokalajina, ensimmäisenä pääruokana. Primo on useimmiten pastaa, risottoa tai keittoa.

Cacio e pepe -pasta on simppeli, mutta äärimmäisen maukas roomalainen pasta. Cacio tarkoittaa juustoa ja pepe pippuria. Pasta alla Norma kuuluu sekin klassikoihin. Tämä tomaattipohjainen munakoisopasta maistuu kaikille. Pastaa gorgonzolakastikkeessa on yksinkertainen ja helppo valmistaa. Sen makumaailma on täyteläisen pähkinäinen.

Salvialla maustetut gnocchit suorastaan sulavat suuhun. Gorgonzola-gnocchit taas vievät sinihomejuuston ystävältä jalat alta.

Samettiset risotot ovat hieman simppeleitä pastoja hieman vaativampia. Risoton valmistus kannattaa ajoittaa siihen hetkeen, kun aperitiivit on juotu ja alkupalat maisteltu, sillä risotto ei odota syöjää, vaan syöjä risottoa.

Risotto verde tehdään nimensä mukaisesti vihreistä vihanneksista, parsasta, pinaatista ja herneistä. Jännittävä melonirisotto yllättää makeansuolaisella ja täyteläisellä maullaan.

Etenkin talviaikaan toscanalaisella papukeitolla on paikkansa. Se hautuu uunissa ihanaksi herkuksi sillä aikaa, kun nautitaan aperitiivista ja antipasteista.

Jalat alta! Nyt tulee Secondo piatto

Italialainen kala-äyriäispata saa hienostuneen maun kampa- ja sinisimpukoista, jotka höystetään yrttitriolla.

Se nyt vaan on kiistämätön tosiasia, että grilli saa ruoan maistumaan taivaalliselta. Karitsankyljykset saltimbocca maustetaan salvialla ja kietaistaan ilmakuivattuun kinkkuun ennen grilliä.

Vitello tonnato on italialainen klassikko, joka yleensä tehdään vasikanlihasta ja tarjotaan alkuruokana, mutta sen voi tehdä aivan hyvin myös pääruoaksi. Kalkkunatonnato valmistetaan nimensä mukaisesti kalkkunalihasta.

La dolce vita – Makeaa elämää

Italialainen menu huipentuu yhteen hyvin valittuun jälkiruokaan. Italialaiset klassikkojälkiruoat ovat täynnä toinen toistaan ihanampia makuja. Valitse suosikkisi!

Pannacotasta tulee uskomattoman raikas, kun se maustetaan sitruunankuorella ja sitruunamehulla. Aina ei kannata muuttaa klassikoita, tuttu tiramisu ei esittelyjä kaipaa. Zabaionekastike hurmaa vadelmaleivoksissa, kastike saadaan hyytymään liivatteella ja koko komeus viimeistellään kermavaahdolla.

Espressolla maustettu valuva suklaafondant tarjoaa nautinnon joka lusikallisella.

Artikkelia on muokattu 10.5.2023 klo 17:30

Katso myös Kotiliesi.fi: Pasta on täydellinen arkiruoka – herkuttele carbonaralla ja muilla italialaisilla klassikkopastoilla!

 

 

X