Juhlat

Italialainen menu ystäville

Teksti: Anna.fi

Italiassa illallinen syödään kiireettä joko kotona tai ravintolassa, samalla vaihdetaan päivän kuulumiset ystävien tai perheen kanssa. Kokosimme menun, jolla matkustat ystävinesi Italiaan helposti, mutta maukkaasti.

antipasti-lautanen

Italialainen ateria koostuu perinteisesti neljästä osasta. Antipasto – alkuruoka, primo – väliruoka, secondo – pääruoka ja dolce jälkiruoka. Antipastot vaihtelevat runsaasti alueista ja ateriasta riippuen, mutta usein syödään leikkeleitä tai marinoituja kasviksia.

Helpoiten alkuruoasta selviää marinoiduilla oliiveilla, mausteisella salamilla, pecorino-viipaleilla ja parmankinkulla. Tässä menussa alkupalojen kanssa nähdään hieman enemmän vaivaa, mutta lopputulos on vaivan väärti.

Pastat kuuluvat primoihin eli väliruokiin kuten keitot ja risototkin. Niiden yhtenä tehtävänä on vatsan täyttäminen, ja siksi pääruoka on yleensä hyvin pelkistetty ja kevytkin.

Kuva: Colourbox

Leena Kalliokoski

 

 

X