Ruoka

Itsenäisyyspäivän ruoka – tee tapakset suomalaisittain

Itsenäisyyspäivän ruoka rakentuu mainiosti suomalaisista sapaksista, kotimaisista raaka-aineista valmistetuista pikkuherkuista.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Tapas suomalaisittain syntyy mädistä, savulohesta ja perunaröstistä.

Itsenäisyyspäivän ruoka rakentuu mainiosti suomalaisista sapaksista, kotimaisista raaka-aineista valmistetuista pikkuherkuista.

Itsenäisyyspäivän ruoka syntyy suomalaisista mauista kansainvälisellä ripauksella. Listasimme parhaista kotimaisista antimista tehtyjä pikkuannoksia, suomalaisia tapaksia eli sapaksia. Näissä sapaksissa yhdistyvät syysmetsien ja viileiden vesien maut.

Itsenäisyyspäivän ruoka rakentuu herkuista – sapaksista

Tarjoile pikkupaloja itsenäisyyspäivän alkuruoiksi tai kokoa suosikeistasi oman maun mukainen itsenäisyyspäivän ateria.

Suomalainen villikalojen mäti on maailmanluokan gourmet-herkku. Tee mädistä ja savulohesta lisuke tirisevän kuumalle perunaröstille. Se on yllättävän helppotekoinen.

Friteeratut ahvenet maistuvat sitrusvoissa paahdettujen punajuurten kanssa. 

Väinämöisen palttoonnapit täytetään sinapilla ryyditetyillä sillisuupaloilla.

Mausta muikut espanjalaisten tapasten tyyliin. Pil pil -muikut saavat makunsa chilistä ja valkosipulista. Muikut tarjotaan sitruunalohkojen ja leivän kanssa.

Noutopöytien ikisuosikki, sienisalaatti saa uuden raikkaan maun, kun se kääräistään kurkkurullan sisään.

Litistetyt perunat eli mäiskypotut hakkaavat espanjalaiset patatas bravas -perunat mennen tullen. Päällystä nämä uunissa valmistuvat perunat kypsinä suosikkiherkuillasi, esimerkiksi mädillä tai graavilohiviipaleilla.

Jos tarjoat samoilijan poronkäristystä alkuruokana tai yöpalana, lisukkeeksi riittää paahdettu rieska. Pääruokana sen seuraksi sopii hyvä perunamuusi.

Makeat herkut päättävät itsenäisyyspäivän aterian

Itsenäisyyspäivän ateria päättyy makeasti metsiemme herkuilla höystettyihin jälkkäreihin. Kotimaiset karpalot, mustikat ja puolukat ovat verrattomia jälkiruokien raaka-aineita. Kirpeähköt marjat pehmenevät suussa sulaviksi erilaisissa vaahdoissa, jäädykkeissä ja kakuisssa.

Tarjoa suolaisten sapaksien jälkiruokana karpaloilla maustettua pehmeää valkosuklaamoussea, omenavaahtoa puolukkakastikkeen kera tai rapsakalla marengilla höystettyä mustikka-mascarponejäädykettä.

Jos kaipaat pikkujälkiruokien sijaan tuhdimpia vaihtoehtoja, leivo kakku. Maitosuklaa-karpalokakku hurmaa täyteläisen suklaan ja kirpakan karpalon yhdistelmällä. Kakun koristeellinen kiille tarjoaa silmänruokaa.

Ei juhlaa ilman juustokakkua. Vegaaninen juustokakku maistuu herkullisesti mustaherukalle.

Suklaa-punajuurikakku leivotaan samaan tyyliin kuin porkkanakakku. Punajuuri antaa kakulle uskomattoman mehevyyden. Suklaa maistuu paitsi pohjassa myös kuorrutuksessa.

Artikkelia on muokattu 23.11.2023

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin leivot itsenäisyyspäivän kakun

X