Ruoka

Jäädyke on raikas ja hienostunut jälkiruokien klassikko – näillä resepteillä onnistut

Jäädykkeet kuuluvat jälkiruokien klassikoihin, jotka sopivat niin jouluaterian jälkiruoaksi kuin hellepäivän herkuksikin. Kokosimme jäädykereseptit kaikenlaisiin makuihin, tarpeisiin ja tilaisuuksiin.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Jäädykkeet sopivat niin jouluaterian jälkiruoaksi kuin hellepäivän herkuksikin.

Jäädykkeet kuuluvat jälkiruokien klassikoihin, jotka sopivat niin jouluaterian jälkiruoaksi kuin hellepäivän herkuksikin. Kokosimme jäädykereseptit kaikenlaisiin makuihin, tarpeisiin ja tilaisuuksiin.

Jäädykkeet tehdään kermasta, sokerista ja keltuaisista sekä mieleisistä makuaineista. Astetta raikkaamman ja kevyemmän jäädykkeen voi valmistaa myös jogurtista. Makuaineissa vain mielikuvitus on rajana. Maistuisiko makean marjainen, tuhdin suklainen vai raikkaan sitruunainen jäädyke?

Lue myös: Jäätelö onnistuu ilman jäätelökonetta – poimi 7 viileintä jäätelöohjetta

Jäädyke eli parfait on hienostunut tarjottava jäätelön sijaan ja erinomainen vaihtoehto erityisesti, jos et omista jäätelökonetta. Jäädykkeet eroavat jäätelöstä siinä, että ne vatkataan yleensä sähkövatkaimella tai yleiskoneella ja nostetaan sitten vuoassa pakastimeen jäätymään. Jäätelö puolestaan saa ilmavuutta jäätelökoneessa vatkaamalla.

Jäädykkeet vievät herkkusuulta jalat alta, mutta ne ovat erinomaisia tarjottavia myös kokin kannalta. Jäädykkeiden valmistus on helppoa ja nopeaa, mutta jäätymiseen kannattaa varata useampi tunti aikaa. Jäädykkeet kannattaakin valmistaa pakastimeen jo hyvissä ajoin ennen vieraiden saapumista.

Ennen tarjoilua jäädyke kannattaa nostaa hetkeksi sulamaan. Isoon vuokaan valmistetut jäädykkeet sulavat tarjoilukuntoon noin puolessa tunnissa, pieniin annosvuokiin valmistetut jäädykkeet nopeammin. Sulatus kannattaa tehdä jääkaapissa, jolloin rakenne pehmenee tasasesti. Vuoasta jäädyke irtoaa näppärimmin, kun kastat vuoan nopeasti kuumaan veteen ja kumoat jäädykkeen sitten tarjoiluvadille.

Mausteilla, makuaineilla ja lisukkeilla jäädykkeeseen saa loputtomasti vaihtelua. Raikkaan marjaisat ja pirteät maut maistuvat kesähelteellä, joulupöytään sopii mausteinen piparkakkujäädyke ja pääsiäisenä ilahduttaa keväinen sitruuna-jogurtti- tai mämmijäädyke.

Lue myös: Parhaat joululahjaideat: kokosimme 125 ideaa ja vinkkiä joulun lahjaostoksille – katso Annan suuri joululahjalistaus!

Marjat raikastavat jäädykkeet

Kylmä ja raikas marjajäädyke viilentää ihanasti kesähelteellä, mutta maistuu raikkaalta toki myös viileämmillä keleillä. Tämän raidallisen marjajäädykkeen jekku on jäädykekerrosten välissä piilottelevissa makeissa marengeissa. Voit käyttää valmistukseen mieleisiäsi marjoja, kuten vadelmia tai puolukoita.

Puolukkajäädyke on suosittu jälkiruoka, jonka valmistaminen illallispöytään ei takuulla ole väärä valinta. Kerma ja maitorahka taittavat ihanasti puolukan kirpsakkuutta niin, että puolukkajäädyke maistuu niillekin, jotka eivät happamasta marjasta muutoin liiemmin välitä. 

Välimeren ja Balkanin alueelta kotoisin olevalla seesaminsiementahnasta eli tahinista valmistetulla halvalla sekä tuoreilla mustaherukoilla maustetulla jäädykkeellä lyöt kesävieraasi ällikällä. Kerroksittain annosmaljoihin kootut mustaherukka-halvajäädykkeet vaativat jäätyäkseen kolmisen tuntia, mutta ne kannattaa tehdä pakastimeen valmiiksi jo hyvissä ajoin ja nostaa tarjolle juuri ennen h-hetkeä.

Kermainen jäädyke piilottaa sisälleen makeaa marenkia ja raikkaita mustikoita. Voit kokeilla mustikoiden tilalla myös puolukoita.  Rapeiksi sattumiksi mustikka-mascarponejäädykkeen pinnalle sopivat niin mausteiset piparkakut kuin perinteiset kaurakeksitkin.

Ihanasti vadelmilta ja mantelilikööriltä maistuvan marjajäädykkeen juju piilee pinnalle lisättävässä rapsakassa pähkinäkrokantissa. Krokanttijäädykkeeseen käyvät vadelmien sijaan myös mustaherukat, joista tulee hienon makuinen jäädyke.

Kermaisen pehmeä ja marjaisan makea vadelma­jäädyke saa herkullista rousketta marengeista. Maku viimeistellään tarjoiluvaiheessa tervai­sista salmiakki­makeisista valmistetulla kastikkeella. Halutessasi voit terästää jäädykkeen myös tilkalla sitrus- tai marjalikööriä.

Vaniljasemifreddon makuun on helppo yhdistää mitä tahansa sesongin marjoja. Lisää ne kylmän jälkiruokaherkun päälle vasta tarjoiluvaiheessa.

Marjasemifreddo on perinteisen jäädykkeen astetta kevyempi ja raikkaampi verio, joka kerman ja keltuaisten sijaan tehdään maitorahkasta ja kananmunan valkuaisista. Pekaanipähkinät tuovat samettisen pehmeään koostumukseen mukavaa rapsakkuutta.

Jäädykkeet voi valmistaa myös vegaaniseen ruokavalioon sopiviksi käyttämällä valmistukseen kasvipohjaista kermaa, vaniljakastiketta ja tuorejuustoa. Vegaaninen semifreddo on marjaisan makea sekä helppo ja nopea valmistaa. Yhtä helposti se katoaa myös vieraiden suihin.

Jäädykkeet maistuvat joulun aikaan  

Sesongin juhlaruokien runsaiden makujen jälkeen suu kaipaa jotain raikasta ja makeaa. Herkulliset jäädykkeet ovat jouluaterialle täydellinen lopetus.

Piparkakkujäädyke sopii joulunaikaan, mutta on myös erinomainen tapa hyödyntää joulun pyhiltä ylijääneet piparkakut. Piparkakkujäädyke maistuu välipäivinä tai loppiaisenkin kahvipöydässä.

Jos kaipaat tuhdin jouluaterian päätteeksi jotain astetta kevyempää ja raikkaampaa syötävää, on kevennetty karpalojäädyke valintasi. Maitorahka ja kirpsakat karpalot tuovat kermaisen pehmeään jälkiruokaan mukavaa piristystä. 

Jälkiruoka talven juhlaan: suklaajäädykettä, lämmintä suklaa-kinuskikastiketta ja suolahipuilla maustettua pähkinäkrokanttia. Tarvitseeko perustella enempää? 

Tässä ohjeessa vastakohdat täydentävä toisensa suussa sulavaksi kokonaisuudeksi. Raikas ja kylmä appelsiinijäädyke maistuu taivaalliselta lämpimän ja täyteläisen suklaakeiton kera.

Joulujäädyke on taatusti suklaan ystävän mieleen. Amarettolla tai tilkalla viskiä tai konjakkia maustettu suklaajäädyke kruunataan lämpimällä suklaakastikkeella.

Sitruunainen jogurttijäädyke on joulupäivällisen helppo jälkkäri, joka kannattaa nostaa huoneenlämpöön varttia ennen tarjoilua, sillä se maistuu parhaimmalta vähän sulaneena. Sitruunajäädykkeen mausteeksi lorautetaan tilkka limoncelloa tai Cointreauta, mutta alkoholittoman version voi maustaa vaikka sitruunan raastetulla kuorella. Koristeeksi sopivat passiohedelmät, viinirypäleet, joulupiparit ja sulatettu valkosuklaa. 

Jäädykkeet pääsiäisen juhlapöytään

Jäädykkeet ansaitsevat paikkansa myös pääsiäisen jälkiruokapöydässä ja tuovat pääsiäisen tuttuihin makuihin mukavaa vaihtelua. Esimeriksi pashan makuinen jäädyke on tutun klassikkoherkun astetta modernimpi muunnos.

Myös mämmi-appelsiinijäädyke on oiva vaihtoehto, kun perinteinen mämmi ei tee kauppansa tai kaipaat aterian päätteeksi jotain astetta hienostuneempaa tarjottavaa. 

Sitruuna-rahkajäädyke  on raikas jälkiruoka tuhdimmakin pääsiäisaterian päätteeksi. Koristele herkku juhlakuntoon pääsiäiskaramelleilla ja nokareella kermavaahtoa.

Sitrussemifreddo saa kermaista täyteläisyyttä ja ihanaa makeutta kondensoidusta maidosta. Sitruuna ja limetti tuovat makuun lempeää raikkautta.

Hedelmä- ja jogurttijäädykkeet jälkiruokapöydän raikastukseksi

Marjaisten ja suklaisten makujen lisäksi jäädykkeet voi maustaa veikeästi myös appelsiinilla, salmiakilla, mintulla, avokadolla tai jogurtilla. Esimerkiksi tämä semifreddo on ihanan kesäinen jälkiruoka, jonka raikastaa kotimainen raparperi. Raparperin makuparina on valkosuklaata ja paahdettuja pekaanipähkinöitä. Mascarponejuusto tekee mausta ihanan täyteläisen.

Sisilialaisten appelsiinijäädykkeiden mausteena on vaniljaa, sitruunaa ja sokeroituja hedelmäpaloja. Kun leikkaat appelsiinien yläpäästä pois viipaleen ja koverrat appelsiinit tyhjiksi pienellä terävällä keittiöveitsellä, saat jäädykkeille kauniit pienet tarjoiluastiat. Tämä jäädyke maustetaan appelsiinin kuoriraasteella, hedelmäliha kannattaa hyödyntää muihin herkkuihin.

Minttujäädyke on keväisen vihreä ja raikas tarjottava. Käytä jäädykkeeseen lempeää viherminttua tai voimakkaampaa piparminttua. Kiivikastike antaa annokselle raikkaan värin ja maun. 

Tässä herkku, jota salmiakin ystävän on mahdotonta vastustaa: salmiakki-semifreddon eli pehmeän jäädykkeen seepraraidat ovat makeaa salmiakkikastiketta.

Jännittävät jäädykkeet valmistat myös avokadosta, kookoskermasta ja makeista marengeista. Ripaus kardemummaa tuo avokado-kookosjäädykkeisiin herkullisen makuvivahteen. 

Chili antaa sitruuna-jogurttijäädykkeelle mainiota potkua. Makean, kylmän ja hieman tulisen yhdistelmä toimii kesälläkin. 

Raikas jogurttijäädyke on makeiden marjojen kaveri. Voit tarjota jäädykkeen kokonaisten marjojen kanssa tai soseuttaa pakastemarjat kastikkeeksi sokerin kanssa.

Katso myös Kotiliesi.fi: Jäätelö on suomalaisten suosikkiherkku – tuunaa valmisjätskit uusiksi makuelämyksiksi

X