Ruoka

Joulun parhaat punaviinit joulupöytään alle 15 eurolla

Marjaista hapokkuutta joulukinkun kaveriksi ja mausteisuutta laatikoiden pariksi. Tässä kuusi parasta punaviinivinkkiä joulupöytään.

Teksti:
Marita Suontausta
Kuvat:
Istock

Erinomaisen punaviinin ei tarvitse olla kallis. Joulun parhaat punaviinit sopivat yhteen monen joulupöydän antimen kanssa.

Marjaista hapokkuutta joulukinkun kaveriksi ja mausteisuutta laatikoiden pariksi. Tässä kuusi parasta punaviinivinkkiä joulupöytään.

Perinteisessä joulupöydässä on monenlaisia herkkuja. Siksi sopivan täsmäviinin valinta on vaikeaa.

Monet punaviinit voivat olla liian täyteläisiä jyräten ruuan. Joulupöydän antimille kannattaakin valita melko mutkattomia punaviinejä.

Hedelmäiset, keskitäyteläiset punaviinit ovat hyviä kinkun kavereita, laatikoille taas sopii pehmeät, hedelmäiset viinit. Voimakasaromiselle lihalle, kuten riistalle sopii täyteläisempi ja voimakkaampi viini.

Paahteinen ja pehmeä joululaatikoiden kaveri

Raimat Abadia Cabernet Sauvignon Tempranillo Crianza 2014, Espanja, Katalonia, 10,98 e.

Näin joulun aikaan valmiiksi lahjapakkaukseen pakattu, tummanpuhuva viini on valmistettu Cabernet Savignon ja Tempranillo -rypäleistä. Viinin nimessä oleva sana crianza tarkoittaa, että viiniä on kypsytetty vähintään 6 kuukautta tammitynnyrissä ja vuoden verran pullossa.

Viini tuoksuu paahteiselta, kuivatuilta sekahedelmiltä ja mausteilta. Maku on melko täyteläinen ja siinä on pehmeähköt tanniinit. Maussa tuoksun aromien lisäksi mustaherukkaa, leivontamausteita, aavistus savua ja kuivattua luumua.

Joulupöydän viini erilaisille liha- ja kalaherkuille. Pehmeytensä ja makeantuntuisen mausteisuutensa ansiosta sopii myös perinteisille joululaatikoille.

Rubiininpunainen joulukinkun kumppani

Tommasi Valpolicella, Italia, Veneto, 11,99 e.

Tummaan taittava, rubiininpunainen viini on valmistettu Corvina Veronese, Rondinella ja Molinara -rypäleistä. Tuoksu on kevyt ja punamarjainen. Tuoksussa on myös tammen paahteisuutta ja mausteita. Maku on kevyen marjainen ja hapokas. Tanniinejakin on jonkun verran. Maussa on aistittavissa karpaloa, hapankirsikkaa ja mansikkaa sekä lisäksi aavistus mausteita, nahkaisuutta ja kuivattua luumua.

Viini maistuu varsinkin perinteisen kinkun ja joulupöydän kasvisherkkujen kanssa, mutta menettelee lisäksi rasvaisten kalojen seurassa. Kokeile myös mietojen ja vähän kypsytettyjen juustojen juomaksi.

Marjaisan raikas joulupöydän moniottelija

Tussock Jumper Pinot Noir 2015, Ranska, Languedoc-Roussillon, 12,48 e.

Tumman rubiininpunainen viini on valmistettu pelkästään Pinot Noir -rypäleistä. Viini on melko täyteläistä ja vähätanniinista. Tuoksussa on punaisia ja tummia puutarhamarjoja, aavistus kukkaisuutta ja vaniljaa. Maussa kypsää marjaisuutta, hieman hilloa, tammea ja vaniljaa. Jälkimaku on pitkä.

Viini on joulupöydän moniottelija. Marjaisan raikkautensa ansiosta se sopii niin kinkulle kuin kalkkunalle tai jopa porolle. Punaviinin ystävä voi nauttia sitä myös alkupöydän kala- ja kasvisherkkujen kanssa.  Tarjoa viini totuttua viileämpänä eli 16–18 asteisena.

Natural-viini sopii alkupaloista pääruokaan

Gran Cerdo 2016, Espanja, Rioja, 13, 49 e.

Alkon tilausvalikoimasta ja joistakin myymälöistä löytyvä, tumman punainen viini on valmistettu pääosin Tempranillo-rypäleistä, mutta seassa on hieman Graciano-rypälettä.  Viini tuoksuu kypsiltä puutarhamarjoilta ja mausteilta sekä aavistuksen kukkaiselta. Maku on melko täyteläinen, hapokas ja mukavan hedelmäinen.

Viini on kypsynyt 12 kuukautta sementtitankeissa ja sitä on käsitelty mahdollisimman vähän ennen pullotusta. Sitä ei siis ole stabiloitu tai suodatettu ja pullotuksen yhteydessä on käytetty mahdollisimman vähän sulfiittia. Eli Gran Cerdo on niin kutsuttua natural-viiniä. Viinin nimi tarkoittaa suomeksi iso, sikamaisesti käyttäytyvä ihminen. Se on tarinan mukaan piikki niille, jotka eväsivät apunsa viinintuottajalta hänen pyytäessä rahallista tukea.

Vähäisen tanniinisuutensa ja hedelmäisyytensä ansiosta viini sopii hyvin kinkun, kalkkunan ja joululaatikoiden seuraan sekä myös kala-kasvisvoittoisille alkuruuille.

Riistan mehevä seuralainen sopii myös seurusteluun

KWV 57 On Main, Etelä-Afrikka, Western Cape, 13,88 e.

Tummanpuhuvaan viinin on käytetty Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Pinotage ja Shiraz -rypäleitä. Viinillä on Reilunkaupan ja Kestävän kehityksen sertifioinnit.

Muhevan marjainen ja mausteinen tuoksu, jossa on myös aavistus savuisuutta. Melko runsaassa maussa löytyy tummaa kirsikkaa, mustaherukka, vaniljaa, tummaa suklaata sekä kahvia. Jälkimaku on pitkä ja hedelmäinen.

Viini sopii joulupöytään varsinkin, jos tarjolla on savukinkkua, riistaa tai poronpaistia. Mehevyytensä ansiosta se sopii myös joululaatikoiden seuraan sekä seurusteluun ateriaa odotellessa.

Ripasso-viiniä voimakkaiden juustojen rinnalle

Cecilia Beretta Ripasso 2015, Italia, Veneto, 14,99 e.

Ripasso-menetelmällä valmistettu tummanpuhuva viini on sekoitus Corvina, Corvinone, Negrara ja Rondinella rypäleitä. Ripasso-menetelmässä jo kertaalleen käytetty perusviini käytetään uudelleen hyödyntäen joko kuivattuja rypäleitä tai amaroneviinin käymismäskiä, jolloin viiniin saadaan täyteläisyyttä.

Viini tuoksuu makeahkon mausteiselta, kypsiltä tummilta marjoilta ja kirsikoilta sekä aavistuksen nahkaiselta. Maku on melko täyteläinen, paahteinen ja siinä on tuoksun aromien lisäksi myös kuivattua viikunaa ja savuisuutta. Joulun ajan viini löytyy valmiissa lahjapakkauksessa.

Viini sopii joulupöydän liharuokien, varsinkin poron tai riistan seuraan, mutta käy perinteisen, sinappihunnutetunkin kinkun kaveriksi. Maistuu myös joulumausteisten kasvisherkkujen tai kypsytettyjen, voimakkaidenkin juustojen kaveriksi.

X