Ruoka

Juhlatarjoilut: paljonko tarjottavaa juhliin?

Kun on aihetta juhlaan, tarvitaan tarkkoja juhlasuunnitelmia. Lue tästä Marita Suontaustan kokoamat vinkit juhlatarjoilujen määristä.

Teksti:
Marita Suontausta, Leena Kalliokoski
Kuvat:
iStockphoto, Otavamedia

Tarjottavaa kannattaa varata mieluummin hiukan liikaa kuin liian vähän.

Kun on aihetta juhlaan, tarvitaan tarkkoja juhlasuunnitelmia. Lue tästä Marita Suontaustan kokoamat vinkit juhlatarjoilujen määristä.

Juhlatarjoilut ja tarjottavan määrä riippuu tilaisuuden luonteesta ja ajankohdasta, ruokailijoista ja tarjottavien lajien lukumäärästä. Mitä enemmän lajeja on tarjolla, sitä pienempiä annoksia vieraat yleensä ottavat.

Tarjottavaa kannattaa kuitenkin varata mieluummin hiukan liikaa kuin liian vähän. Tarkkoja määriä on mahdoton antaa, mutta kukin vieras syö ainakin 300 – 400 g eri lajeja yhteensä.

Yleensä nuoret syövät enemmän kuin vanhat, miehet enemmän kuin naiset ja lapset vähemmän kuin aikuiset.

Suolaiset juhlatarjoilut

Suolaiset juhlatarjoilut ovat usein toivotuimpia juhlaherkkuja, etenkin jos vieraat tulevat matkojen takaa tai käyvät useissa juhlissa saman päivän aikana.

  • Sämpylä-/leipätaikinasta, jossa on nestettä 5 dl, saa noin 40 pientä sämpylää, 2-3 patonkia, 2 vuokaleipää tai yhden peltileivän.
  • Varaa pitkänomaista voileipäkakkua noin 2 cm:n paksuinen viipale syöjää kohti, valmiita voileipiä 2-3.
  • Uuninpannullisesta suolaista piirakkaa saa noin 30 palaa. Pyöreästä piirakasta (halkaisija noin 26 cm) saa noin 12 palaa. Suolaista piirakkaa varataan 1,5 palaa kutakin vierasta kohden.
  • Salaattia varataan noin 2 dl vierasta kohti, salaatinkastiketta 2-3 rkl.
  • Savukalaa varataan perkaamattomana noin 200 g ja fileenä 150 g vierasta kohti. Graavi- tai kylmäsavukalaa kalaa riittää 75 g, muun tarjottavan ohessa.
  • Paahto- tai muuta kypsää paistia kannattaa varata 150 g vierasta kohti.
  • Keitettyjä perunoita varataan 2-3 kpl (200g).
  • Juustoja kannattaa varata noin 75 g vierasta kohden, muun tarjottavan ohessa. Laita tarjolle 2-3 erilaista juustoa.

Makeat juhlatarjoilut

Makeat juhlatarjoilut kannattaa miettiä huolella. Pöydän ei tarvitse juhlissakaan notkua tarjottavista, vaan hyvin valitut tarjottavat luovat onnistuneen kokonaisuuden.

  • Pullataikinasta, jossa on käytetty 5 dl nestettä saa noin 50 hengelle pullaa (50 pikkupullaa, 2 pitkoa, joista kummastakin saa noin 25 viipaletta tai ison pullakranssin, josta tulee noin 45 viipaletta).
  • Pikkuleipiä varataan 1 kutakin lajia vierasta kohti.
  • Yhdestä kahvikakusta (n. 2 litran vuoka) tulee 30 palaa.
  • 4 munan täytekakku riittää 10-15 hengelle.
  • 4 munan kääretortusta saa noin 20 viipaletta.
  • Uuninpannullisesta makeaa piirakkaa saa noin 30 palaa. Pyöreästä piirakasta (halkaisija noin 26 cm) saa noin 12 palaa.
  • Kahvi- tai täytekakkua, piirakkaa/torttua tai pitkoa varataan 1 pala tai viipale kutakin vierasta kohden.

Paljonko juomia juhliin?

  • Pullollisesta (0,75 l) kuohuviiniä saat 6-7 lasillista (12 cl).
  • Onnittelumaljoja varataan yleensä vain lasillinen jokaiselle vieraalle.
  • Muista myös alkoholiton vaihtoehto ja vesi.
  • Jos tarjoat ruokien kanssa viiniä, puna- tai valkoviinipullollisesta tulee noin 6 lasillista. Varaa viiniä noin 2 lasillista (yhteensä reilu 3 dl) vierasta kohden.
  • Yhdestä paketillisesta (500 g) kahvia tulee 50 kupillista. Varaa 2-3 kupillista vierasta kohden.
  • 1 kg sokeria ja 1 l maitoa riittää hyvin 50 kahvikupilliseen. Kermaa riittää 8 dl
  • Hauduta juontivalmista teetä. Saat 10 kuppia teetä, kun kiehautat 2 litraa vettä ja haudutat siinä ½ dl teelehtiä ja siivilöit esimerkiksi termoskannuun. Varaa teetä 2 kupillista juojaa kohti.

Artikkelia on muokattu 27.3.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Älä sorru näihin 11 virheeseen, kun järjestät valmistujaiset tai muut kesäjuhlat – juhlasuunnittelija listaa sudenkuopat

X