Juhlat

Kasvissyöjän joulumenu

Kasvissyöjän joulumenu on tulvillaan jalat alta vieviä herkkuja. Kasvikista syntyvät joulun sykähdyttävimmät ruoat.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Kasvissyöjän joulumenu on tulvillaan jalat alta vieviä herkkuja. Kasvikista syntyvät joulun sykähdyttävimmät ruoat.

Kasvissyöjän joulumenu on helppo rakentaa,  sillä monet perinteiset jouluruoat sopivat kasvissyöjän ruokavalioon. Kokosimme yhteen herkulliset jouluiset kasvisruoat alkupaloista jälkiruokiin Näistä aineksista voit koota itsellesi mieleisen kokonaisuuden.

Kasvissyöjän joulumenu alkaa juhlavalla keitolla

Keitto on kepeä ja herkullinen jouluaterian aloitus. Säväytä sienisoppa sherryllä juhlavaksi tai viimeistele hehkuva punajuurikeitto vuohenjuustolla tai smetanalla. Vegaaninen versio höystetään cashew-”ranskankermalla”.

Maa-artisokka ja palstenakka ovat talvikauden hienostuneimpia juureksia, täydellisiä raaka-aineita talven suurimpaan ruokajuhlaan. Samettinen maa-artisokkakeitto viimeistellään ripauksella mätiä tai  täysin kasvipohjaisella, merilevästä tai merilevästä ja kasviproteiinista valmistetulla mädinomaisella tuotteella.

Suupaloja alkupalapöytään

Kasvissyöjän joulumenun täydentävät somat suupalat. Pinkit sushipalat, punajuuritacot ja munakoisokaviaari vievät eksoottiselle makumatkalle ja tuovat vaihtelua joulun perinneruokiin.  Kurkusta ja pakasteherneistä tehdyt makupalat raikastavat jouluaterian.

Modernit kasvispääruoat

Unohda aikaavievien laatikoiden teko ja tee juureksista tajunnan räjäyttäviä herkkuja.  Kokeile esimerkiksi vuohenjuustolla höystettyjä ihania lyttypottuja, kokonaisena paahdettua kukkakaalia tai juures-vuohenjuustogratiinia.

Kinkun korvaajaksi sopivat porkkana-härkäpapumureke,  salviavoin kanssa tarjottava uuniselleri tai linsseillä ja fetalla täytetty myskikurpitsa.

Kasvissyöjän joulumenu päätetään makeasti

Tuhdin jouluaterian päätteeksi maistuvat kauden hedelmistä valmistetut herkut. Monet niistä onnistuvat helposti vegaanisena, kuten siideripäärynät ja kanelikerman kanssa tarjottavat paahdetut persimonit. Kanelikerman voi korvata vaahtoutuvalla kauravalmisteella.

Suklaiset jälkiruoat viekottelevat aina vaikka jouluruokaa tulisikin vähän ahmittua. Suklaa-nutellatrifle ja Dajmmousse  suorastaan sulavat suuhun.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin tehdään tofukinkku

X