Juhlat

Lasten syntymäpäiväjuhlat – vinkkejä juhlanjärjestäjälle

Teksti: Anna.fi

Lapsen syntymäpäiväjuhlat edessä? Poimi tästä vinkit onnistuneisiin lastenjuhliin.

lasten syntymäpäiväjuhla

Lapsen ensimmäinen syntymäpäivä juhlitaan useimmiten perheen, kummien ja lähisukulaisten kesken. Kun lapsen päiväkotiura alkaa, järjestetään kaverisynttärit, joihin pienemmät lapset ottavat mukaan ainakin toisen vanhemman. Ota tällöin tarjoilussa huomioon myös aikuiset, vaikka pääosassa ovat ilman muuta lapset.

Kutsut

Lastenjuhlien kutsut voi toteuttaa monella tavalla. Jotkut askartelevat yhdessä lasten kanssa juhlien teemaan sopivat kutsut, toiset lähettävät valmiin kortin, kutsuvat tekstiviestillä tai Facebookin kautta. Teetpä kutsun miten tahansa, lähetä se jo pari viikkoa ennen juhlia, viimeistään viikkoa ennen vieraille.

Panosta kutsun sisältöön. Mitä enemmän siinä kerrot, sitä vähemmän joudut vastailemaan puhelinsoittoihin tai viesteihin ja sitä helpompaa on vierraittesi juhliin tulla. Kutsuun kannattaa myös merkata vastauspyyntö, näin osaat hyvissä ajoissa varautua oikeaan määrään vieraita.

Erityisruokavaliot voivat tuottaa juhlanjärjestäjälle hankaluuksia, jos monilla vieraista on erilaisia allergioita ja erityisruokavalioita. Laktoosi-intolerantikkoja varten kannattaa tuotteet valmistaa vähälaktoosisina. Gluteenittomaan leivontaan löydät vinkkejä ja ohjeita täältä. Jos olet epävarma jonkin lapsen ruokavaliosta, ole rohkeasti yhteydessä lapsen vanhempiin. Heiltä saat nopeimmin tiedon, mitä lapsi voi ja ei voi syödä.

Laita kutsuun ainakin:

 • Kenen juhlat ovat kyseessä ja paljonko sankari täyttää
 • Tarkka osoite, muista myös ovikoodi, jos talossasi sellaista tarvitaan
 • Juhlien alkamis- ja päättymisajankohta
 • Juhlien teema, etenkin, jos se edellyttää vierailta erityisiä asuja tai rekvisiittaa
 • Kysymys erityisruokavalioista
 • Vastauspyyntö tiettyyn päivämäärään mennessä

Syntymäpäiväjuhlien teema

Leikki-ikäisten juhlat ovat usein teemajuhlia, sankarin mieltymyksen mukaan. Isompien koululaisten juhlat voivat olla ohjelmiltaan vaativampia, mutta niissä yleensä vierasmäärät ovat jo pienemmät.

sirkusteema synttärijuhlissa

Teemaa valitessasi kuuntele sankaria tarkasti. Lapselle synttärijuhlien suunnittelu, kutsujen tekeminen, teeman, ohjelman ja tarjoilun miettiminen ovat jo osa juhlailoa.

5 x syntymäpäiväjuhlien teema

 1. Muumi-juhlat
 2. Viidakkobileet
 3. Elokuva-teema
 4. Hampurilaisbileet
 5. Jäätelöbaari

Kattauksia erilaisiin teemajuhliin löytyy vaikkapa Juhlamaailman sivuilta. Naamiaisasuja aikuisille ja lapsille erilaisiin teemajuhliin löytyy Butterick’sin ja Karnevaalikauppa Aprillin sivuilta.

Juhlien tarjoilu

Synttärikakku vai jäätelöä

Pienet sankarit nauttivat synttärikakuista, koululaiset toivovat täytekakun sijaan usein jäätelökakkua. Synttärikakkuohjeita on netti pulollaan, ja monesta leipomosta voi tilata etukäteen kakun, jossa toteutuvat sankarin hartaimmat toiveet vaikkapa koristeissa.

jalkapallokakku Ancka bakar kakor

Ancka bakar kakor -blogista löytyy lukuisia ideoita synttärikakkuun ja Annikalta voi kysyä myös neuvoa kakun koristeluun:

Kruunukakku prinsessa-juhliin
Paavo Pesusieni -kakku
Paloautokakku
Nalle Puh -kakku
Jalkapallokakku
Angry Birds -kakku

Jäätelökakun voi ostaa valmiina tai rakentaa itse synttärijuhlien teemaan sopivaksi. Jäätelöstä voi tehdä myös jokaiselle oma leivoksen.

Isommille lapsille sopii hyvin omien jäätelöannosten teko tai jäätelöbaari-teema. Tällöin on helppo huomioida myös erityisruokavaliot. Jäätelökakun voi korvata myös isolla jädeannoksella, josta riittää monelle syöjälle, katso videolta, miten jättiannos rakentuu.

Muffinsit, kuppikakut ja kakkutikkarit korvaavat myös hienosti perinteisen kakun.

Napostelvaa lasten juhliin

Lastenjuhlien tarjoilut voivat olla värikkäitä ja leikkisiä. Vihanneksista ja hedelmistä saa aikaan kauniita koristeita ja herkullisen värisiä vartaita. Tarjoilussa voi toistua sankarin valitsema teema.

hedelmavartaat

Tikkusyötävät ovat helppoja tehdä ja syödä. Tikuta mozzarella-palloja ja tomaatteja sekä basilikanlehti, viinirypäleitä ja pieniä omatekoisia lihapullia. Pienet voileivät ja pizzapalat tai tacokolmiot maistuvat monelle ja ovat helppotekoisia. Hot Dog -baari sopii tarjoiluna vaikkapa sirkusjuhlissa.

Synttärijuhlien ohjelmaa

Lasten juhliin kannattaa miettiä ohjelma huolella. Mitä pienempiä lapset ja mitä suurempi lapsimäärä on, sitä oleellisempaa on, että kaikilla on hauskaa ja mukavaa puuhaa. Ohjelmaa miettiessä, kannattaa kuunnella lasta tarkasti ja miettiä, mikä lapsen kaveripiirissä voisi olla suosittua.

10 ohjelmavinkkiä syntympäiväjuhliin

 1. Pullonpyöritys, vieraat antavat sankarille lahjan, pullon osuessa kohdalle
 2. Suosikkieläimellle häntä (Aasille häntä -tyyliin)
 3. Rikkinäinen puhelin
 4. Tietokilpailu lapsen kiinostuksen kohteista
 5. Satuhetki, sopii hyvin pienille vieraille
 6. Aarteenetsintä (hyvä keino jakaa myös läksiäislahja, jos sellaisia haluaa antaa, toimii ulkona erinomaisesti, jos piirtää lapsille vielä pihasta kartan)
 7. Tatuointibaari (siirtokuvatatuoinnit)
 8. Kynsistudio (sopii etenkin yli 7-vuotiaille)
 9. Karaoke (sopii etenkin yli 7-vuotiaille)
 10. Jäätelöbaari (vieraat voivat itse koota mieleiset jädeannokset)

Kuvat: Colourbox, Ancka bakar kakor-blogi, Kirsikka Isohanni ja SKOY

Teksti: Leena Kalliokoski

 

 

 

 

 

 

 

 

X