matimousse
Juhlat

Mätiä perinteisesti ja kuudella muulla tavalla – voileipäkakku ja huumaavat graavilohi-mätileivät

Mäti tuo juhlakauden kalapöytään pientä luksusta. Mätimousse, voileipäkakku, graavilohi-mätileivät, mäti ja blinit ja siianmäti munakupissa ovat vastustamattomia juhlaherkkuja.
Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Otavamedia

Pakastettu mäti kannattaa ottaa sulamaan jo tarjoilua edeltävänä iltana. Sulata mäti jääkaapissa, jottei siitä tule vetistä. Jos mäti on sulatuksen jälkeen kuitenkin vetistä, valuta se siivilässä.

Mäti pilaantuu nopeasti ja siksi sulatettu mäti tulee käyttää mahdollisimman pian sulatuksen jälkeen. Mätiä kannattaakin sulattaa vain sen verran, mitä sitä kerralla kulutetaan. Hyvä nyrkkisääntö on varata mätiä noin 50 grammaa henkeä kohden. Muista, että mitä enemmän muita kalatuotteita on tarjolla, sitä vähemmän mätiä kuluu.

Muikun mäti on mätien aatelia

Muikun mätiä pidetään rakenteensa ja makunsa puolesta parhaimpana mätinä. Muikunmädin väri vaihtelee lähes keltaisesta kauniin oranssinpunaiseen. Siianmäti on hieman muikunmätiä karkeajakoisempaa ja edullisempaa, mutta maultaan kuitenkin lähes yhtä hyvää. Lohen- ja kirjolohenmäti ovat karkeajakoisempia, usein voimakkaan oransseja väriltään ja herkullisia nekin. Kirjolohenmätiä saa myös kylmäsavustettuna.

Mätimousse

Perinteisesti mätiä tarjotaan punasipulisilpun ja vatkatun smetanan tai ranskankerman kanssa. Myös turkkilaisella jogurtilla kevennetty vaahdotettu kerma maistuu mädin kera. Jos punasipuli sellaisenaan tuntuu liian väkevältä, voi sitä marinoida hieman ennen tarjoilua.

Joulun kalaruoat kruunaa mätikastike. Kermaviili tai kevytranskankerma antaa mätikastikkeelle raikkaan happamuuden.

Munakuppi kätkee sisäänsä siianmätiyllätyksen

Löysäksi keitetyn kananmuna sisältä löytyy yllätyksenä ripaus punajuurta, graavikalaa ja punasipulia smetanaan sekoitettuna. Kruunuksi valutetaan siianmätiä ja jännittävä herkku viimeistellään vielä kapriksilla.

Resepti: siianmätiä munakupissa 

Muikunmätiä ja sellerikreemiä

Ylellinen alkupala tehdään muikunmädistä ja juureskreemistä. Kermassa pehmeäksi muhineista sellerin- ja perunanpaloista sekä purjosilpusta soseutetaan maukas kreemi, joka vaahdotetaan samppanjan kanssa. Pehmeän kreemin kanssa tarjotaan voissa paistetut vaaleat leivät, puna- ja ruohosipulia sekä muikunmätiä.

Resepti: Muikunmäti ja sellerikreemi

Voileipäkakkua isommalle joukolle

Mädistä, savu- ja graavikalasta syntyy upea voileipäkakku, josta riittää tarjottavaa isommallekin joukolle. Kakun pohjan voi tehdä hienonnetusta näkkileivästä tai saaristolaisleivästä. Murennettuun leipään lisätään kasvisliemeen sulatettu voi, ja leipäseos levitetään muovikelmulla vuoratun pitkulaisen vuoan pohjalle. Leipäpohja päällystetään tuorejuustosta, smetanasta, tilli- ja ruohosipulisilpusta sekä mädistä ja savukalasta valmistetulla tahnalla. Pinnalle ladotaan vielä graavilohisiivuja ja voileipäkakun annetaan jähmettyä jääkaapissa.

kylmä mätikakku

Resepti: mätikakku

Graavilohta ja mätiä

Tumman leivän päällystävät kaksi suomalaisen joulupöydän taattua kalaherkkua: graavilohi ja kirjolohenmäti. Ripauksen eksotiikkaa tuo fenkolisalaatti piparjuuritahnalla maustetun majoneesi-kermaviilikastikkeen kanssa. Jos et välitä fenkolista, voit korvata sen ohueksi viipaloidulla, keitetyllä perunalla.

graavilohta ja mätiä tummalla leivällä

Resepti: graavilohta ja mätiä tummalla leivällä 

Mätimoussea lasista

Juhlava mätialkupala rakennetaan kauniisti lasiin. Kuulaan oranssi kirjolohenmäti sekoitetaan yhteen vatkatun kerman ja smetanan kanssa. Seos maustetaan raikkaaksi sitruunamehulla sekä mustapippurilla. Mätimoussen annetaan jähmettyä jääkaapissa. Ennen tarjoilua mätimousse viimeistellään raikkaalla kurkkusalsalla ja pienellä ruisleipäpalalla.

matimousse

Resepti: mätimousse 

Mätiä ja blinejä

Graavilohi, mäti, hienoksi hakattu punasipuli ja smetana ovat blinien parhaita kavereita. Blinit ovat tuhtia tavaraa, joten jos kalapöydässä on paljon eri ruokalajeja, tee blineistä pieniä, somia suupaloja. Tässä reseptissä lohi graavataan raikkaaksi mausteisessa appelsiiniliemessä.

Blinit_mätimousse_ja_graavilohi

Resepti: appelsiini-tähtianismarinoitua lohta, pikkublini ja lohen mätiä

X