Juhlat

Mestarikokkien juhannusherkut

Teksti: Anna.fi

Juhannuksen lähestyessä televisiosta tutut kokit Kira Weckman, Akseli Herlevi ja  Kira Åkerström-Kekkonen paljastavat, mitkä herkut kuuluvat heidän juhannuspöytiinsä. Mestarikokit jakavat myös parhaat juhannusruokavinkkinsä Ruoka.fi:n lukijoille.

Masterchef-voittaja Kira Åkerström-Kekkonen

Kira Åkerström-Kekkonen on viettänyt viimeiset neljä juhannusta miehen kotikunnassa Hangossa.

”Vietän juhannusta joko siellä tai jollain mökillä saaristossa. Kaupunkijuhannukselle ehdoton ei!” sanoo Kira nauraen. ”Perinteiset graavilohi ja -siika, uudet perunat, savustettu kala ja snapsi kuuluvat ehdottomasti juhannuspöytään. Ilman niitä ei ole juhannus.”

”Pääruoka on vaihdellut, mutta yleensä se on lihaa, ja grilli on kuumana koko juhannuksen. Tänä vuonna grilliin päätyy varmaankin flank steak (kuvepaisti) sekä possun ribsit. Lisukkeina toimivat pelkät kasvikset, potut syön kalan kanssa.”

Savukala, Jorma Marstio

Kira Weckman viettää juhannuksen mieluiten perheen ja ystävien kesken maalla. Siellä kun on rauhallista ja mieli lepää.

”Juhannuksen ruuat vaihtelevat vuosittain, mutta yksi on varmaa. Kyllä juhannuksena tulee ainakin yhden kerran grillata makkaraa!” nauraa Kira.

”Savukala, tillikastike ja uudet perunat on juhannukseen sopiva kevyt lounasruoka ja on helppo valmistaa vaatimattomammissakin olosuhteissa.”

Juhannusgrilli 2

Myös Akseli Herlevi viettää juhannusta mieluiten kesämökillä rakkaiden ystävien ja sukulaisten kesken. 

”No, kyllä juhannuspöydässä tulee olla suomalaisia uusia pottuja ja silliä.”

”Myöskin grillaus kuuluu mun juhannukseeni. Ei sillä sinänsä ole suurta merkitystä, grillaako kertakäyttögrillillä Kalajoen hiekkasärkillä vai purjealuksen pentterissä Turun saaristossa, kunhan on hymy huulessa ja rento fiilis takataskussa. Niin ja juomat jääkylminä”, vinkkaa Akseli.

Juhnnusjuoma

Mestareiden juhannusruokavinkit

Kaikki kolme ovat yhtä mieltä siitä, että juhannuksen ruoat saavat olla helppoja ja nopeita valmistaa, jotta aikaa jää rentoutumiseen ja oleiluun.

”Tärkeintä ruoan tekemisessä on hyvä fiilis ja se, että tehdään porukalla” sanoo Akseli. ”Ja grillissä voi halutessa valmistaa koko aterian”, täydentää Kira Åkerström.

Masterchef-Kiran 1-2-3 liemeen pikapikkelöidyt vihannekset ovat oiva lisä juhannuspöytään. Ne on helppo valmistaa myös mökkiolosuhteissa. Kiehauta 1 dl etikkaa, 2 dl sokeria, 3 dl vettä ja 1 tl suolaa kattilassa mausteiden kera (esim. valkosipuli, korianterinsiemen, sinapinsiemen ja mustapippuri). Paloittele kurkkua, retiisejä ja fenkolia. Laita vihannekset purkkiin tillipuntin kanssa. Kaada liemi vihannesten päälle ja anna jäähtyä ja maustua jääkaapissa vähintään tunnin verran. 

Akselilla on maustamisvinkkejä grillaajille: ”Lihan maustamiseen kannattaa käyttää hienonnettua valkosipulia ja timjamia ja kasviksille tuoreita yrttejä ja teräviä happoja kuten esimerkiksi sitruunanmehua.”

Topchef-Kiran kesäinen jälkiruokavinkki on herkullinen ja lisäksi nopea valmistaa. Kokoa lasiin tai jälkiruokamaljoihin kerroksittain raparperihilloa, luomujogurttia, mansikkaviipaleita, juoksevaa hunajaa ja paahdettuja mantelilastuja. Tarjoa heti tai anna maustua hetki jääkaapissa.

Kira WeckmanKira Weckman

Vuoden 2013 Top Chef –voittaja ja Suomen ensimmäinen naispuolinen Top Chef. Opiskellut Lyonissa, Ranskassa, Institut Paul Bocusessa. Ollut Suomen kokkimaajoukkueessa. Pyörittää miehensä kanssa omaa catering- ja ruoka-alan konsultointiyritystä.

Kira Åkerström-Kekkonen

Kira Åkerström-Kekkonen

Vuoden 2013 Master Chef. Matkailualan restonomi, työskennellyt yrityspankissa. Muuttaa lähiaikoina San Franciscoon it-alalla työskentelevän puolison työn vuoksi.

 

Akseli HerleviAkseli Herlevi

Suomen ensimmäinen Top Chef -voittaja vuodelta 2011.
Työskentelee keittiöpäällikkönä Stefan’s Steakhouse -ravintolassa Helsingissä. Pyörittää ravintolatyön lisäksi myös omaa cateringyritystä ja yrityksille suunnattua kokkikoulua.

 

 

Teksti: Marita Suontausta
Kuvat: Mirva Kakko, Colourbox, SKOY

 

X