Juhlat

Mitä tarjolle kesäjuhliin? Poimi talteen vinkit ja huikea kesäjuhlien menu!

Kesä on pihajuhlien kulta-aikaa. Kaikki toivovat ulkojuhliin tietenkin aurinkoista säätä ja lämpöä, mutta helteiset kesäkelit tuovat ruoan säilyttämiseen omat haasteensa. Lämpenemään päässeet kylmätuotteet tai viilenneet kuumat ruoat luovat nimittäin valitettavan hyvät puitteet ruokamyrkytysbakteerien kasvuun.
29.7.2019 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Kokosimme pihajuhlien kesäisen tarjoiluehdotuksen sekä vinkit, joilla saat kesäjuhlien tarjottavat säilymään hyvinä mahdollisimman kauan. 

8 x tarjottavaa pihajuhliin

Kesäjuhlien tarjottavat – mitä kannattaa ottaa huomioon?

Ulkojuhlien tarjottavissa on tärkeää huolehtia siitä, ettei kylmäketju pääse katkeamaan. Huolehdi kylmäketjusta jo kaupasta lähtiessäsi. Tuo ruoat kotiin kylmälaukussa ja säilytä ne riittävän kylmässä jääkaapissa.

Sijoita noutopöytä varjoon, vältä suoraa auringonpaistetta. Kylmälaukut ja -kallet pitävät ruoat viileinä, mutta niistäkään ei saa apua tuntikausien tarjoiluun. Lämpimän ruoan saa pidettyä lämpimänä, kun nostat pöytään pienen keittolevyn. Pullojuomat pysyvät kylminä, kun sijoitat ne esimerkiksi suuriin, vedellä täytettyihin ruukkuihin ja ämpäreihin.

Tarjolle kannattaa kerralla asettaa ruokaa maltillisesti ja täydentää tarvittaessa. Pyri siihen, että ruoka on tarjolla korkeintaan pari tuntia. Kun tuot pöytään täydennystä, vaihda koko tarjoiluastia.

Mieti tarjoilut säilyvyyden kannalta. Herkästi pilaantuvat ruoat, kuten kalat, kermakakut ja majoneesit, on syytä unohtaa, mutta muidenkin ruokien kohdalla kannattaa olla huolellinen. Perinteiset suolaiset piirakat ja öljypohjaiset salaatit säilyvät melko hyvin. Näyttävä voileipäkakku tai täytekakku on toki komea ilmestys, mutta niiden sijaan kannattaa tehdä monta pientä, joita voi nostaa tarjolle menekin mukaan. Kun kierto on nopea, ruoat eivät joudu olemaan lämpimässä noutopöydässä kauan. 

Valmista ruokia, joita on helppo valmistaa kerralla isollekin joukolle ja helppo tehdä valmiiksi jo etukäteen. Ke­rää ajoissa esiin kaik­ki tar­vit­ta­va ja jätä juh­la­päi­väl­le mah­dol­li­sim­man vä­hän te­ke­mis­tä. Esi­val­mis­te­le vii­meis­tään aat­to­na kaik­ki, min­kä voit, niin juhlapäivänä ei tarvitse stressata ja kiirehtiä. 

Vinkit tarjoiluun:

  • Huolehdi kylmäketjusta jo ennen tarjoilua. Tuo kesäjuhlien tarjottavat kotiin kylmälaukussa ja huolehdi, että säilytät ruoat riittävän kylmässä jääkaapissa.
  • Suosi hyvin säilyviä ruokia. Unohda kermakakut ja majoneesipohjaiset salaatit. 
  • Tarjoile ruoat kylmäkallejen päältä. Lämpimän ruoan saat pidettyä lämpimänä keittolevyn avulla. 
  • Sijoita noutopöytä varjoon. Vältä suoraa auringonpaistetta.
  • Aseta tarjolle kerralla vain vähän ruokaa ja täydennä tarvittaessa. Vaihda myös tarjoiluastia.
  • Suosi pieniä ruokia suurien, näyttävien tarjottavien sijaan.

Kylmä keitto aasialaisittain

Kylmä tomaattikeitto, gazpacho, tehdään tomaatista, kurkusta, paprikasta ja sipulista sekä aasialaisista mausteista. Ainekset surahtavat sekaisin tehosekoittimessa, joten keittiössä ei tarvitse turhia tuskailla.

Kesäjuhlien tarjottavat: gazpacho aasialaisella twistillä.

Kylmä tomaattikeitto, gazpacho, saa makua inkivääristä, sitruunaruhosta ja chilistä.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Gazpacho aasialaisella twistillä:

1 rasia kirsikkatomaatteja
1 kurkku
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl raastettua inkivääriä
2 tl sitruunaruohotahnaa
1–2 punaista chiliä
6 dl tomaattimehua
2 limetin mehu
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
ripaus sokeria
(jäitä)
kourallinen korianteria ja minttua

Valmistusohje

1. Pane kaikki ainekset yrttejä lukuun ottamatta monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen. Jauha sileäksi.

2. Maista, onko maku kohdallaan ja lisää tarvittaessa joko tomaattimehua tai mausteita. Jos tarjoat keiton heti, lisää tehosekoittimeen jääpaloja. Muussa tapauksessa viilennä keitto jääkaapissa.

3. Lisää gazpachon joukkoon tarjoiluvaiheessa reilusti silputtuja yrttejä.

Pellillinen leipää

Pellillisestä focacciaa riittää syötävää isommallekin joukolle. Taikinan voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä ja nostaa yöksi jääkaappiin kohoamaan. 

Kesäjuhlien tarjottavat: focaccia.

Kesäjuhlien tarjottavat voi valmistaa myös isoissa erissä. Esimerkiksi pellillä valmistuvan focaccian pinta viimeistellään oliiviöljyllä, rosmariinilla ja sormisuolalla.

Valmistusaika: Vähintään vuorokausi | Vaikeustaso: Keskitaso

Focaccia:

10–12 dl durumjauhoja
1 rkl merisuolaa
1/2 palaa hiivaa
5 dl haaleaa vettä
1,5 dl oliiviöljyä
1 dl valkoviiniä

Pinnalle:

karkeaa merisuolaa
1 rosmariininoksa
oliiviöljyä

Valmistusohje

1. Sekoita suola jauhoihin leivinpöydällä. Tee keskelle taikinaa kuoppa ja lisää kuoppaan lämpimään vesitilkkaan liuotettu hiiva. Alusta hiivaseos taikinaan vuorotellen öljyn, veden ja viinin kanssa. Käytä nestettä sen verran, että saat pehmeän taikinan. Alusta taikinaa 5 minuuttia. Sivele taikinakulho öljyllä, pyörittele taikinapalloa öljyssä. Peitä kulho muovikelmulla ja anna taikinan olla jääkaapissa yön yli.

2. Voitele leivinpaperi öljyllä, levitä päälle leipätaikina noin 30–40 cm:n kokoiseksi leiväksi. Peitä liinalla. Anna kohota 2 tuntia. Painele leipään koloja sormella, ripottele päälle suolaa ja rosmariinin neulasia, pirskottele päälle reilusti öljyä. Paista 200-asteisessa uunissa 30–35 minuuttia. Valuta valmiin leivän päälle öljyä, leikkaa paloiksi ja tarjoa lämpimänä.

2 x helppo tahna tai dippi

Erilaiset tahnat ja dipit ovat helppoa juhlatarjottavaa ja maistuvat ihanilta leivän levitteenä tai salaattien kyljessä. Niitä on helppo tehdä kerralla isompikin satsi. Kokeile persiljalla maustettua hummusta tai fetajuustolla säväytettyä punajuuritahnaa.

Vihreä hummus

Kesäjuhlien tarjottavat: vihreä hummus.

Vihreä hummus saa värinsä silputusta lehtipersiljasta.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Vihreä hummus:

2 tlk säilöttyjä kikherneitä
2–4 valkosipulinkynttä
1 dlsilputtua lehtipersiljaa
1/2 tl jeeraa eli juustokuminaa
1/2 dl seesamiöljyä
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria

Valmistusohje

1. Huuhdo ja valuta kikherneet lävikössä.

2. Pane kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja pyöräytä karkeaksi soseeksi. Lisää joukkoon tarvittaessa vettä sen verran, että seos notkistuu tahnamaiseksi.

3. Lusikoi hummus tarjoiluastiaan ja tasoittele hiukan keskeltä. Lorauta päälle tilkka oliiviöljyä

Punajuuri-fetatahna

Kesäjuhlien tarjottavat: punajuuri-fetatahna.

Pinjansiemenet tuovat punajuuri-fetatahnaan herkullisen pähkinäisen vivahteen.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo

Punajuuri-fetatahna:

300 g (noin 3) keitettyä punajuurta
1 valkosipulinkynsi
1/2–1 sitruunan mehu
1/2 dl oliiviöljyä
50 g paahdettuja pinjansiemeniä
200 g fetaa
tilkka hunajaa
ripaus suolaa
1/2 tlmustapippuria

Pinnalle:

silputtua lehtipersiljaa
25 g paahdettuja pinjansiemeniä
oliiviöljyä

Valmistusohje

1. Kuori ja paloittele punajuuret. Lisää joukkoon valkosipulinkynsi, sitruunamehu, öljy ja pinjansiemenet. Jauha seos tahnaksi tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa.

2. Murenna sekaan feta pieninä paloina tai jauha se sileäksi tahnan joukkoon. Mausta suolalla, mustapippurilla ja hunajalla.

3. Kaavi tahna tarjoiluastiaan, lisää pinnalle oliiviöljyä, pinjansiemeniä ja lehtipersiljaa.

2 x ruokaisa salaatti

Öljypohjaiset salaatit sopivat parhaiten noutopöytään, sillä ne eivät hätkähdä, vaikka odottelisivat pöydässä tovin pidempäänkin. Kun salaatit valmistaa jääkaappiin jo edellisenä päivänä, ovat ne entistä maukkaampia, kun asetat ne tarjolle.

Halloumi-couscoussalaatti

Kesäjuhlien tarjottavat: halloumi-couscoussalaatti.

Aurinkokuivattujen tomaattien öljymarinadi maustaa couscousin ja tekee siitä mehevän.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Halloumi-couscoussalaatti:

2 dl täysjyväcouscousia
3 dl kasvislientä
3 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljymarinadia
2 rkl sitruuna- tai limettimehua
250 g kirsikkatomaatteja
8 aurinkokuivattua tomaattia
1 dl hienonnettua persiljaa
1–2 kevätsipulia
1 ruukku rapeaa salaattia
200 g halloumijuustoa
1 rkl öljyä

Valmistusohje

1. Mittaa cousocus kulhoon. Kaada päälle kuuma kasvisliemi. Anna turvota 5 minuuttia. Sekoita joukkoon aurinkokuivattujen tomaattien öljymarinadi ja sitruunamehu.

2. Huuhtele ja puolita kirsikkatomaatit. Viipaloi aurinkokuivatut tomaatit. Hienonna persilja ja kevätsipulit. Sekoita tomaatit, aurinkokuivatut tomaatit, persilja ja kevätsipulit kuskuksen joukkoon. Huuhtele ja levitä salaatinlehdet laakealle vadille. Kaada päälle couscousseos.

3. Leikkaa halloumi kuutioiksi. Kuumenna öljy paistinpannulla. Paista halloumia kuumalla pannulla sekoitellen, kunnes se on hieman ruskistunut. Sekoita salaatin joukkoon.

Peruna-tilli-pecorinopestosalaatti

Kesäjuhlien tarjottavat: peruna-tilli-pecorinopestosalaatti.

Tilli-pecorinopesto maustaa perunasalaatin. Salaatti vain paranee, kun se saa tekeytyä seuraavaan päivään.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Peruna-tilli-pecorinopestosalaatti:

1 kg uusia perunoita
1 iso nippu tilliä
1 valkosipulinkynsi
50 g pecorinojuustoa
1 dl oliiviöljyä
1/2–1 sitruunan mehu
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
100 g paahdettuja pinjansiemeniä
1 ruukku rucolaa

Valmistusohje

1. Pese uudet perunat huolellisesti. Kiehauta kattilassa vesi, mausta se suolalla ja keitä perunat napakan kypsiksi. Valuta perunat ja anna niiden höyrystyä kuiviksi.

2. Hienonna tilli ja valkosipuli. Raasta pecorino. Laita tilli, valkosipuli ja pecorino sekä öljy tehosekoittimen tai blenderin kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitruunamehu ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarkista maku ja lisää sitruunamehua ja mausteita tarvittaessa.

3. Paahda pinjansiemenet kuivalla keskikuumalla pannulla. Revi rucola haarukkapaloiksi.

4. Sekoita vielä lämpimien perunoiden joukkoon tilli-pecorinopesto sekä paahdetut pinjansiemenet ja rucola. Anna maustua hetki ja tarjoa.

Nektariini-mustapippuripiirakka

Valmistaikinat ovat oiva kiireisen apu. Hunajalla maustetut nektariinit paistuvat rapean lehtitaikinan päällä herkullisen makeiksi. Mustapippuriripaus antaa makuun eksoottista poltetta.

Kesäjuhlien tarjottavat: nektariini-mustapippuripiirakka.

Hunajalla maustetut nektariinit paistuvat rapean lehtitaikinan päällä herkullisen makeiksi. Mustapippuriripaus antaa makuun eksoottista poltetta.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 16

Pohja:

1 pkt (600 g) iso esikaulittu lehtitaikinalevy
1 kananmunan keltuainen

Täyte:

3 nektariinia
1 pkt (200 g) vaniljatuorejuustoa
2 rkl juoksevaa hunajaa
ripaus mustapippuria

Valmistusohje

1. Ota taikinalevy huoneenlämpöön leivinpaperin päälle uunipellille sulamaan 30 minuuttia ennen leipomista. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

2. Huuhtele nektariinit kylmällä vedellä, halkaise ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi kiven ympäriltä. Levitä lehtitaikinalevylle vaniljatuorejuustoa. Aseta päälle nektariiniviipaleita. Käännä taikinan reunat 1–2 sentin verran täytteen päälle. Valuta nektariinilohkojen päälle hunajaa. Rouhi päälle hieman mustapippuria.

3. Voitele taikinareunat kananmunan keltuaisella. Kypsennä uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes taikinan reunat ovat kauniin kullanruskeat ja rapeat. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Vinkki: Kivihedelmät ovat mehukkaimmillaan alkukesällä. Halutessasi voit korvata piirakan nektariinit persikoilla tai aprikooseilla.

Mustikoilla säväytetty tiikerikakku

Myös kahvikakut säilyvät noutopöydässä pitkään hyvänä. Kun viipaloit kakun valmiiksi, voit pitää kerralla tarjolla vain sen verran kuin tarpeen. Kokeile klassisen tiikerikakun kesäistä versiota, jossa perinteiset suklaaraidat ovat vaihtuneet mustikkaisiin.

Kesäjuhlien tarjottavat: mustikka-banaani-tiikerikakku.

Mustikkaraita korostaa mehukasta, banaanilla maustettua tiikerikakua.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Mustikka-banaani-tiikerikakku:

100 g laktoositonta margariinia
2 dl ruokosokeria
3 kananmunaa
2 dl grahamjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 isoa kypsää banaania

Mustikkaraita:

kakkutaikinasta
2 dl pakastemustikoita
2 rkl vehnäjauhoja

Valmistusohje

Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää munat yksitelle hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.

Kuori ja soseuta banaanit haarukalla tasaiseksi. Sekoita banaanisose taikinaan.

Nosta kolmasosa taikinasta erikseen. Soseuta mustikat ja sekoita vehnäjauhon kanssa sekaisin. Lisää joukkoon pienempi osa taikinaa.

Kaada puolet vaaleasta taikinasta pienikokoiseen noin 1,3 litran voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan. Kaada päälle mustikkaraita ja loput vaaleasta taikinasta. Vedä vuoan läpi pikkulusikalla, jotta raidat sekoittuvat hieman.

Paista mustikkabanaanitiikerikakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 45 minuuttia.

Virkistävä kesäjuoma

Tarjolla on tietenkin syytä olla myös jotain kylmää ja raikasta juotavaa. Persikka-vadelmajäätee on virkistävä ja helppotekoinen kesäjuoma ja persoonallisempi vaihtoehto kuin kaupan valmis pullojuoma. Jääteen voi sekoittaa trendikkäästi jättimäiseen säilykepurkkiin ja tarjoilla pienistä purnukoista.

Kesäjuhlien tarjottavat: persikka-vadelma-jäätee.

Kesäjuhlien tarjottavat vaativat seurakseen myös juotavaa. Jääteen voi sekoittaa trendikkäästi jättimäiseen säilykepurkkiin ja tarjoilla pienistä purnukoista.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 6

Persikka-vadelmajäätee:

1,5 l hyvää teetä
1 dl hunajaa
2–3 persikkaa tai nektariinia tai
1 kypsä mango
400 g vadelmia
reilusti tuoretta minttua
jäitä

Valmistusohje

1. Valmista tee isoon kannuun, sekoita joukkoon hunaja ja laita se jäähtymään jääkaappiin.

2. Leikkaa persikat tai nektariinit viipaleiksi. Jos käytät mangoa, kuori se ja leikkaa viipaleiksi. Puhdista vadelmat.

3. Lisää hedelmät ja marjat kylmään teehen ja täytä kannu jäämurskalla tai -paloilla.

4. Koristele juoma tuoreilla mintunlehdillä ja tarjoile virkistyksenä kuumana kesäpäivänä.

Lue myös

Suosittelemme