
Mitä tarjolle kesäjuhliin? Poimi talteen vinkit ja huikea kesäjuhlien menu!
Kokosimme pihajuhlien kesäisen tarjoiluehdotuksen sekä vinkit, joilla saat kesäjuhlien tarjottavat säilymään hyvinä mahdollisimman kauan.
Kesäjuhlien tarjottavat – mitä kannattaa ottaa huomioon?
Ulkojuhlien tarjottavissa on tärkeää huolehtia siitä, ettei kylmäketju pääse katkeamaan. Huolehdi kylmäketjusta jo kaupasta lähtiessäsi. Tuo ruoat kotiin kylmälaukussa ja säilytä ne riittävän kylmässä jääkaapissa.
Sijoita noutopöytä varjoon, vältä suoraa auringonpaistetta. Kylmälaukut ja -kallet pitävät ruoat viileinä, mutta niistäkään ei saa apua tuntikausien tarjoiluun. Lämpimän ruoan saa pidettyä lämpimänä, kun nostat pöytään pienen keittolevyn. Pullojuomat pysyvät kylminä, kun sijoitat ne esimerkiksi suuriin, vedellä täytettyihin ruukkuihin ja ämpäreihin.
Tarjolle kannattaa kerralla asettaa ruokaa maltillisesti ja täydentää tarvittaessa. Pyri siihen, että ruoka on tarjolla korkeintaan pari tuntia. Kun tuot pöytään täydennystä, vaihda koko tarjoiluastia.
Mieti tarjoilut säilyvyyden kannalta. Herkästi pilaantuvat ruoat, kuten kalat, kermakakut ja majoneesit, on syytä unohtaa, mutta muidenkin ruokien kohdalla kannattaa olla huolellinen. Perinteiset suolaiset piirakat ja öljypohjaiset salaatit säilyvät melko hyvin. Näyttävä voileipäkakku tai täytekakku on toki komea ilmestys, mutta niiden sijaan kannattaa tehdä monta pientä, joita voi nostaa tarjolle menekin mukaan. Kun kierto on nopea, ruoat eivät joudu olemaan lämpimässä noutopöydässä kauan.
Valmista ruokia, joita on helppo valmistaa kerralla isollekin joukolle ja helppo tehdä valmiiksi jo etukäteen. Kerää ajoissa esiin kaikki tarvittava ja jätä juhlapäivälle mahdollisimman vähän tekemistä. Esivalmistele viimeistään aattona kaikki, minkä voit, niin juhlapäivänä ei tarvitse stressata ja kiirehtiä.
Vinkit tarjoiluun:
- Huolehdi kylmäketjusta jo ennen tarjoilua. Tuo kesäjuhlien tarjottavat kotiin kylmälaukussa ja huolehdi, että säilytät ruoat riittävän kylmässä jääkaapissa.
- Suosi hyvin säilyviä ruokia. Unohda kermakakut ja majoneesipohjaiset salaatit.
- Tarjoile ruoat kylmäkallejen päältä. Lämpimän ruoan saat pidettyä lämpimänä keittolevyn avulla.
- Sijoita noutopöytä varjoon. Vältä suoraa auringonpaistetta.
- Aseta tarjolle kerralla vain vähän ruokaa ja täydennä tarvittaessa. Vaihda myös tarjoiluastia.
- Suosi pieniä ruokia suurien, näyttävien tarjottavien sijaan.
Kylmä keitto aasialaisittain
Kylmä tomaattikeitto, gazpacho, tehdään tomaatista, kurkusta, paprikasta ja sipulista sekä aasialaisista mausteista. Ainekset surahtavat sekaisin tehosekoittimessa, joten keittiössä ei tarvitse turhia tuskailla.
Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4
Gazpacho aasialaisella twistillä:
Valmistusohje
1. Pane kaikki ainekset yrttejä lukuun ottamatta monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen. Jauha sileäksi.
2. Maista, onko maku kohdallaan ja lisää tarvittaessa joko tomaattimehua tai mausteita. Jos tarjoat keiton heti, lisää tehosekoittimeen jääpaloja. Muussa tapauksessa viilennä keitto jääkaapissa.
3. Lisää gazpachon joukkoon tarjoiluvaiheessa reilusti silputtuja yrttejä.
Pellillinen leipää
Pellillisestä focacciaa riittää syötävää isommallekin joukolle. Taikinan voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä ja nostaa yöksi jääkaappiin kohoamaan.

Kesäjuhlien tarjottavat voi valmistaa myös isoissa erissä. Esimerkiksi pellillä valmistuvan focaccian pinta viimeistellään oliiviöljyllä, rosmariinilla ja sormisuolalla.
Valmistusaika: Vähintään vuorokausi | Vaikeustaso: Keskitaso
Focaccia:
Pinnalle:
Valmistusohje
1. Sekoita suola jauhoihin leivinpöydällä. Tee keskelle taikinaa kuoppa ja lisää kuoppaan lämpimään vesitilkkaan liuotettu hiiva. Alusta hiivaseos taikinaan vuorotellen öljyn, veden ja viinin kanssa. Käytä nestettä sen verran, että saat pehmeän taikinan. Alusta taikinaa 5 minuuttia. Sivele taikinakulho öljyllä, pyörittele taikinapalloa öljyssä. Peitä kulho muovikelmulla ja anna taikinan olla jääkaapissa yön yli.
2. Voitele leivinpaperi öljyllä, levitä päälle leipätaikina noin 30–40 cm:n kokoiseksi leiväksi. Peitä liinalla. Anna kohota 2 tuntia. Painele leipään koloja sormella, ripottele päälle suolaa ja rosmariinin neulasia, pirskottele päälle reilusti öljyä. Paista 200-asteisessa uunissa 30–35 minuuttia. Valuta valmiin leivän päälle öljyä, leikkaa paloiksi ja tarjoa lämpimänä.
2 x helppo tahna tai dippi
Erilaiset tahnat ja dipit ovat helppoa juhlatarjottavaa ja maistuvat ihanilta leivän levitteenä tai salaattien kyljessä. Niitä on helppo tehdä kerralla isompikin satsi. Kokeile persiljalla maustettua hummusta tai fetajuustolla säväytettyä punajuuritahnaa.
Vihreä hummus
Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4
Vihreä hummus:
Valmistusohje
1. Huuhdo ja valuta kikherneet lävikössä.
2. Pane kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja pyöräytä karkeaksi soseeksi. Lisää joukkoon tarvittaessa vettä sen verran, että seos notkistuu tahnamaiseksi.
3. Lusikoi hummus tarjoiluastiaan ja tasoittele hiukan keskeltä. Lorauta päälle tilkka oliiviöljyä
Punajuuri-fetatahna
Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo
Punajuuri-fetatahna:
Pinnalle:
Valmistusohje
1. Kuori ja paloittele punajuuret. Lisää joukkoon valkosipulinkynsi, sitruunamehu, öljy ja pinjansiemenet. Jauha seos tahnaksi tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa.
2. Murenna sekaan feta pieninä paloina tai jauha se sileäksi tahnan joukkoon. Mausta suolalla, mustapippurilla ja hunajalla.
3. Kaavi tahna tarjoiluastiaan, lisää pinnalle oliiviöljyä, pinjansiemeniä ja lehtipersiljaa.
2 x ruokaisa salaatti
Öljypohjaiset salaatit sopivat parhaiten noutopöytään, sillä ne eivät hätkähdä, vaikka odottelisivat pöydässä tovin pidempäänkin. Kun salaatit valmistaa jääkaappiin jo edellisenä päivänä, ovat ne entistä maukkaampia, kun asetat ne tarjolle.
Halloumi-couscoussalaatti
Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4
Halloumi-couscoussalaatti:
Valmistusohje
1. Mittaa cousocus kulhoon. Kaada päälle kuuma kasvisliemi. Anna turvota 5 minuuttia. Sekoita joukkoon aurinkokuivattujen tomaattien öljymarinadi ja sitruunamehu.
2. Huuhtele ja puolita kirsikkatomaatit. Viipaloi aurinkokuivatut tomaatit. Hienonna persilja ja kevätsipulit. Sekoita tomaatit, aurinkokuivatut tomaatit, persilja ja kevätsipulit kuskuksen joukkoon. Huuhtele ja levitä salaatinlehdet laakealle vadille. Kaada päälle couscousseos.
3. Leikkaa halloumi kuutioiksi. Kuumenna öljy paistinpannulla. Paista halloumia kuumalla pannulla sekoitellen, kunnes se on hieman ruskistunut. Sekoita salaatin joukkoon.
Peruna-tilli-pecorinopestosalaatti

Tilli-pecorinopesto maustaa perunasalaatin. Salaatti vain paranee, kun se saa tekeytyä seuraavaan päivään.
Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4
Peruna-tilli-pecorinopestosalaatti:
Valmistusohje
1. Pese uudet perunat huolellisesti. Kiehauta kattilassa vesi, mausta se suolalla ja keitä perunat napakan kypsiksi. Valuta perunat ja anna niiden höyrystyä kuiviksi.
2. Hienonna tilli ja valkosipuli. Raasta pecorino. Laita tilli, valkosipuli ja pecorino sekä öljy tehosekoittimen tai blenderin kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitruunamehu ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarkista maku ja lisää sitruunamehua ja mausteita tarvittaessa.
3. Paahda pinjansiemenet kuivalla keskikuumalla pannulla. Revi rucola haarukkapaloiksi.
4. Sekoita vielä lämpimien perunoiden joukkoon tilli-pecorinopesto sekä paahdetut pinjansiemenet ja rucola. Anna maustua hetki ja tarjoa.
Nektariini-mustapippuripiirakka
Valmistaikinat ovat oiva kiireisen apu. Hunajalla maustetut nektariinit paistuvat rapean lehtitaikinan päällä herkullisen makeiksi. Mustapippuriripaus antaa makuun eksoottista poltetta.

Hunajalla maustetut nektariinit paistuvat rapean lehtitaikinan päällä herkullisen makeiksi. Mustapippuriripaus antaa makuun eksoottista poltetta.
Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 16
Pohja:
Täyte:
Valmistusohje
1. Ota taikinalevy huoneenlämpöön leivinpaperin päälle uunipellille sulamaan 30 minuuttia ennen leipomista. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
2. Huuhtele nektariinit kylmällä vedellä, halkaise ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi kiven ympäriltä. Levitä lehtitaikinalevylle vaniljatuorejuustoa. Aseta päälle nektariiniviipaleita. Käännä taikinan reunat 1–2 sentin verran täytteen päälle. Valuta nektariinilohkojen päälle hunajaa. Rouhi päälle hieman mustapippuria.
3. Voitele taikinareunat kananmunan keltuaisella. Kypsennä uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes taikinan reunat ovat kauniin kullanruskeat ja rapeat. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.
Vinkki: Kivihedelmät ovat mehukkaimmillaan alkukesällä. Halutessasi voit korvata piirakan nektariinit persikoilla tai aprikooseilla.
Mustikoilla säväytetty tiikerikakku
Myös kahvikakut säilyvät noutopöydässä pitkään hyvänä. Kun viipaloit kakun valmiiksi, voit pitää kerralla tarjolla vain sen verran kuin tarpeen. Kokeile klassisen tiikerikakun kesäistä versiota, jossa perinteiset suklaaraidat ovat vaihtuneet mustikkaisiin.
Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso
Mustikka-banaani-tiikerikakku:
Mustikkaraita:
Valmistusohje
Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää munat yksitelle hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
Kuori ja soseuta banaanit haarukalla tasaiseksi. Sekoita banaanisose taikinaan.
Nosta kolmasosa taikinasta erikseen. Soseuta mustikat ja sekoita vehnäjauhon kanssa sekaisin. Lisää joukkoon pienempi osa taikinaa.
Kaada puolet vaaleasta taikinasta pienikokoiseen noin 1,3 litran voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan. Kaada päälle mustikkaraita ja loput vaaleasta taikinasta. Vedä vuoan läpi pikkulusikalla, jotta raidat sekoittuvat hieman.
Paista mustikkabanaanitiikerikakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 45 minuuttia.
Virkistävä kesäjuoma
Tarjolla on tietenkin syytä olla myös jotain kylmää ja raikasta juotavaa. Persikka-vadelmajäätee on virkistävä ja helppotekoinen kesäjuoma ja persoonallisempi vaihtoehto kuin kaupan valmis pullojuoma. Jääteen voi sekoittaa trendikkäästi jättimäiseen säilykepurkkiin ja tarjoilla pienistä purnukoista.

Kesäjuhlien tarjottavat vaativat seurakseen myös juotavaa. Jääteen voi sekoittaa trendikkäästi jättimäiseen säilykepurkkiin ja tarjoilla pienistä purnukoista.
Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 6
Persikka-vadelmajäätee:
Valmistusohje
1. Valmista tee isoon kannuun, sekoita joukkoon hunaja ja laita se jäähtymään jääkaappiin.
2. Leikkaa persikat tai nektariinit viipaleiksi. Jos käytät mangoa, kuori se ja leikkaa viipaleiksi. Puhdista vadelmat.
3. Lisää hedelmät ja marjat kylmään teehen ja täytä kannu jäämurskalla tai -paloilla.
4. Koristele juoma tuoreilla mintunlehdillä ja tarjoile virkistyksenä kuumana kesäpäivänä.
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous