Ruoka

Mitä tarjolle kesäjuhliin? Poimi talteen vinkit ja huikea kesäjuhlien menu!

Kesä on pihajuhlien kulta-aikaa. Kaikki toivovat ulkojuhliin tietenkin aurinkoista säätä ja lämpöä, mutta helteiset kesäkelit tuovat ruoan säilyttämiseen omat haasteensa. Lämpenemään päässeet kylmätuotteet tai viilenneet kuumat ruoat luovat nimittäin valitettavan hyvät puitteet ruokamyrkytysbakteerien kasvuun.

Teksti:
Hanna Kuusisalo, Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Kesä on pihajuhlien kulta-aikaa. Kaikki toivovat ulkojuhliin tietenkin aurinkoista säätä ja lämpöä, mutta helteiset kesäkelit tuovat ruoan säilyttämiseen omat haasteensa. Lämpenemään päässeet kylmätuotteet tai viilenneet kuumat ruoat luovat nimittäin valitettavan hyvät puitteet ruokamyrkytysbakteerien kasvuun.

Kokosimme pihajuhlien kesäisen tarjoiluehdotuksen sekä vinkit, joilla saat kesäjuhlien tarjottavat säilymään hyvinä mahdollisimman kauan. 

Kesäjuhlien tarjottavat – mitä kannattaa ottaa huomioon?

Ulkojuhlien tarjottavissa on tärkeää huolehtia siitä, ettei kylmäketju pääse katkeamaan. Huolehdi kylmäketjusta jo kaupasta lähtiessäsi. Tuo ruoat kotiin kylmälaukussa ja säilytä ne riittävän kylmässä jääkaapissa.

Sijoita noutopöytä varjoon, vältä suoraa auringonpaistetta. Kylmälaukut ja -kallet pitävät ruoat viileinä, mutta niistäkään ei saa apua tuntikausien tarjoiluun. Lämpimän ruoan saa pidettyä lämpimänä, kun nostat pöytään pienen keittolevyn. Pullojuomat pysyvät kylminä, kun sijoitat ne esimerkiksi suuriin, vedellä täytettyihin ruukkuihin ja ämpäreihin.

Tarjolle kannattaa kerralla asettaa ruokaa maltillisesti ja täydentää tarvittaessa. Pyri siihen, että kesäjuhlien tarjottavat ovat esillä korkeintaan pari tuntia. Kun tuot pöytään täydennystä, vaihda koko tarjoiluastia.

Mieti tarjoilut säilyvyyden kannalta. Herkästi pilaantuvat ruoat, kuten kalat, kermakakut ja majoneesit, on syytä unohtaa, mutta muidenkin ruokien kohdalla kannattaa olla huolellinen. Perinteiset suolaiset piirakat ja öljypohjaiset salaatit säilyvät melko hyvin. Näyttävä voileipäkakku tai täytekakku on toki komea ilmestys, mutta niiden sijaan kannattaa tehdä monta pientä, joita voi nostaa tarjolle menekin mukaan. Kun kierto on nopea, ruoat eivät joudu olemaan lämpimässä noutopöydässä kauan. 

Valmista ruokia, joita on helppo valmistaa kerralla isollekin joukolle ja helppo tehdä valmiiksi jo etukäteen. Ke­rää ajoissa esiin kaik­ki tar­vit­ta­va ja jätä juh­la­päi­väl­le mah­dol­li­sim­man vä­hän te­ke­mis­tä. Esi­val­mis­te­le vii­meis­tään aat­to­na kaik­ki, min­kä voit, niin juhlapäivänä ei tarvitse stressata ja kiirehtiä. 

Vinkit tarjoiluun:

  • Huolehdi kylmäketjusta jo ennen tarjoilua. Tuo kesäjuhlien tarjottavat kotiin kylmälaukussa ja huolehdi, että säilytät ruoat riittävän kylmässä jääkaapissa.
  • Suosi hyvin säilyviä ruokia. Unohda kermakakut ja majoneesipohjaiset salaatit. 
  • Tarjoile ruoat kylmäkallejen päältä. Lämpimän ruoan saat pidettyä lämpimänä keittolevyn avulla. 
  • Sijoita noutopöytä varjoon. Vältä suoraa auringonpaistetta.
  • Aseta tarjolle kerralla vain vähän ruokaa ja täydennä tarvittaessa. Vaihda myös tarjoiluastia.
  • Suosi pieniä ruokia suurien, näyttävien tarjottavien sijaan.

Kylmät keitot – nämä kesäjuhlien tarjottavat vievät kielen

Kylmien keittojen klassikoihin kuuluu gazpacho, joka tehdään tomaatista, kurkusta, paprikasta ja sipulista. Säväytä keitto vaihteeksi aasialaisilla mausteilla. sekä aasialaisista mausteista. Ainekset surahtavat sekaisin tehosekoittimessa yhdessä hujauksessa vaikkapa yllätysvieraille.

Avokado-kurkkukeitto hurmaa hehkeän vihreällä ulkonäöllään. Maukkaan keiton voi koristella viileää vaativan mädin sijaan herneenversoilla.

Kylmä porkkanakeitto tehdään omenamehuun ja kookosmaitoon. Inkivääri, korianteri ja limetti tuovat vastustamattoman maun keittoon.

Pellillinen leipää ruokkii isommankin joukon

Pellillisestä leipää riittää syötävää isommallekin joukolle. Taikinan voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä ja nostaa yöksi jääkaappiin kohoamaan. 

Italialaisen herkkuleivän, pellillä valmistuvan focaccian pinta viimeistellään oliiviöljyllä, rosmariinilla ja sormisuolalla. Ranskalaisleipä, fougasse leivotaan lehden malliin ja on makumaailmaltaan hyvin paljon focaccian tyylinen. Kotoinen peltileipä on kiireisen leipurin suosikki, ainekset vain sekoitetaan ja taikina kaadetaan pellille, pinnalle voi lisätä siemeniä tai pähkinöitä.

3 x helppo tahna tai dippi

Erilaiset tahnat ja dipit ovat helppoa juhlatarjottavaa ja maistuvat ihanilta leivän levitteenä tai salaattien kyljessä. Niitä on helppo tehdä kerralla isompikin satsi. Kokeile persiljalla maustettua vihreää hummusta, espanjalaista savupaprikalla maustettua munakoisotahnaa tai fetajuustolla säväytettyä punajuuritahnaa.

Ruokaisa salaatti täydentää kesäjuhlien tarjottavat

Öljypohjaiset salaatit sopivat parhaiten noutopöytään, sillä ne eivät hätkähdä, vaikka odottelisivat pöydässä tovin pidempäänkin. Kun salaatit valmistaa jääkaappiin jo edellisenä päivänä, ovat ne entistä maukkaampia, kun asetat ne tarjolle.

Välimerellinen halloumilla täydennetty couscoussalaatti saa ihanan maun aurinkokuivattujen tomaattien öljymarinadista. Feta-vesimelonisalaatti saa ruokaisuutta ruokajyvistä ja paahdetusta ilmakuivatusta kinkusta. Maukas kikherne-juustosalaatti maistuu kasvisruokavaliota noudattaville.

Kesäsesongin raaka-aineista leivotaan makeat herkut

Valmistaikinat ovat oiva kiireisen leipurin apu. Hunajalla maustetut nektariinit paistuvat rapean lehtitaikinan päällä herkullisen makeiksi. Mustapippuriripaus antaa nektariinipiirakkaan eksoottista poltetta.

Voiko olla kesäjuhlia ilman mansikkaleivonnaisia? Kokeile valmiista lehti-tai voitaikinalevyistä vikkelästi syntyviä raparperi-mansikkapiiraita. Jos pakastin on juhlapaikkaa lähellä, tarjoa piirakat vaniljajäätelön kanssa.

Myös kahvikakut säilyvät noutopöydässä pitkään hyvänä. Kun viipaloit kakun valmiiksi, voit pitää kerralla tarjolla vain sen verran kuin tarpeen. Kokeile klassisen tiikerikakun kesäistä versiota, jossa perinteiset suklaaraidat ovat vaihtuneet mustikkaisiin.

Kesäjuhlien tarjottavat vaativat viilentävää juomaa

Kesäjuhlissa paras viilentäjä on kylmä, raikas ja virkistävä juoma.

Persikka-vadelmajäätee on helppotekoinen kesäjuoma ja persoonallisempi vaihtoehto kuin kaupan valmis pullojuoma. Jääteen voi sekoittaa trendikkäästi jättimäiseen säilykepurkkiin ja tarjoilla pienistä purnukoista. Kannullinen kurkku-limettijuomaa sopii juhlien alkumaljaksi.

Sangria on kesäjuhlien klassikkojuoma. Voit tehdä siitä alkoholittoman version käyttämällä alkoholitonta punaviiniä.

Artikkelia on muokattu 5.3.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Leipäkranssi x 2 – nämä täytetyt leivät ovat kesäjuhlien suosikkeja!

X