Juhlat

Parhaat alle 15 euron rapuviinit - poimi myös viineihin sopivat reseptit!

Etsitkö rapujuhliisi sopivaa viiniä, muttet haluaisi räjäyttää pankkia? Ei hätää, mainion rapuviinin saa alle 15 eurolla ja ruoka- ja viinitoimittaja Marita Suontaustan ruokasuosituksetkin kuuluvat hintaan.

Teksti:
Marita Suontausta
Kuvat:
Otavamedia, Alko

Etsitkö rapujuhliisi sopivaa viiniä, muttet haluaisi räjäyttää pankkia? Ei hätää, mainion rapuviinin saa alle 15 eurolla ja ruoka- ja viinitoimittaja Marita Suontaustan ruokasuosituksetkin kuuluvat hintaan.

Heinäkuun 21. päivästä lähtien saa taas ravustaa aina lokakuun loppuun saakka. Rapukauden myötä luvassa on juhlat jos toisetkin. Jos sinulla on hakusessa sopiva viini omiin rapujuhliisi tai tuliaispullo juhliin vietäväksi, tässä kuusi oivaa vaihtoehtoa.

Kaikki valitut viinit sopivat keitettyjen rapujen kanssa, mutta viineille on etsitty myös sopiva täsmäherkku, jos perinteiset kokonaiset ravut eivät tänä kesänä innosta. Ruoka.fi:n reseptiarkistosta löytyy perusohje perinteisille keitetyille ravuille.

Panosta

Zenato_Lugana_San_Benedetto_2015

Zenato Lugana San Benedetto 2015

Italia, Veneto
Hinta: 14,97 €
Alkon numero: 008234

Viini on valmistettu Trebbiano-rypäleistä. Raikkaan hedelmäisessä tuoksussa on muun muassa hunajamelonia, kypsää sitruunankuorta sekä omenaa. Maku on kuiva, mutta hapokas, melko hedelmäinen ja täyteläinen. Siinä on tuoksun mukaisia aromeja, mutta hennosti. Pitkä jälkimaku on aavistuksen mausteinen.

Viini on monikäyttöinen kala- ja äyriäisruokien kumppani, ja maistuu myös siipikarjan seurassa. Se sopii hyvin myös aperitiiviksi.

907468-jattikatkaravut.jpg

Tarjoa viinin kanssa paistettuja jättikatkaravunpyrstöjä ja sitruuna-aiolia.

Villa_Huesgen_Weissburgunder_Trocken_2015

Villa Huesgen Weissburgunder Trocken 2015

Saksa, Mosel
Hinta: 13,90 €
Alkon numero: 954027

Alkon tilausvalikoimasta (ja joistakin Alkoista hyllystä löytyvä) kuiva valkoviini on valmistettu Weissburgunder-rypäleistä, jotka tunnetaan paremmin nimellä Pinot Blanc. Viinissä on herkullisen hedelmäinen tuoksu ja maku. Siinä on aistittavissa kypsää sitrusta, hunajamelonia ja ananasta sekä aavistus banaania. Viini on pehmeän hapokasta ja maistuu niillekin, jotka eivät syystä tai toisesta halua hapokkaita valkoviinejä nauttia.

Viini sopii niin seurusteluun kuin erilaisten kala- ja äyriäisherkkujen pariin.

977967-karibialaiset_Jattiravut.jpg

Täsmäherkkuna viinille on karibialaiset jättikatkaravunpyrstöt.

Barth_Fructus_Riesling_2015

Barth Fructus Riesling 2015

Saksa
Hinta: 13,90 €
Alkon numero: 527927

Tämä kypsän hedelmäiseltä tuoksuva valkoviini on valmistettu Riesling-rypäleistä. Viini on puolikuivaa (sokeria 20 g/l. Tuoksussa ja maussa kypsää keltaista omenaa, päärynää ja nektariinia.

Maussa on tuoksun mukaisten aromien lisäksi hyvin kypsää sitrusta, aavistus mineraalisuutta ja hapokkuuttakin.

Viini on monipuolinen ruokaviini tai hyvin viilennettynä seurusteluun. Se sopii niin kasvis- ja äyriäisherkkujen kuin porsaanlihan tai siipikarjankin seuraan. Ja se kestää napakastikin maustettuja ruokia makeutensa ansiosta.

788882-ayriaispasta.jpg

Kokeile viinin kanssa äyriäispastaa.

Pihistä

Sunrise_Sauvignon_Blanc_2

Sunrise Sauvignon Blanc 2015

Chile
Hinta: 7,49 €
Alkon numero: 008062

Sauvignon Blanc-rypäleistä valmistettu viini tuoksuu yllättäen melko miedosti hedelmäiseltä. Tuoksussa on keltaisia karviaismarjoja ja mustaherukanlehtiä. Maku on kuiva, mutta hedelmäisen pehmeä ja siinä on tuoksunmukaiset aromit. Jälkimaku on aavistuksen yrttinen. Maistuu myös niille, joille hapokkaat ja voimakasaromiset sauvignon blanc-viinit ovat kauhistus.

Hyvä viini niin kala- kuin äyriäisherkuillekin. Sopii myös kalaisan noutopöydän viiniksi tai kesäisiä herkkuja sisältävään eväskoriin.

744740-jokirapusalsa.jpg

Tarjoa viinin kanssa jokirapusalsatoasteja.

Rawson's_Retreat_Riesling_2014

Rawson’s Retreat Riesling 2014

Australia
Hinta: 9,99 €
Alkon numero: 008125

Pelkästään Riesling-rypäleistä valmistettu viini tuoksuu hieman parfyymiselta, mutta raikkaan hedelmäiseltä. Tuoksussa on myös aavistus mineraalisuutta ja petrolia. Maku on kuiva, mutta melko täyteläinen ja hapokas. Siinä on tuoksun mukaisten aromien lisäksi vihreää omenaa, limettiä ja aavistuksen raakaa aprikoosia.

Tämäkin viini on monikäyttöinen kala- ja äyriäisviini. Se on myös oiva aperitiivi.

927648-rapuleipa.jpg

Viinin kanssa maistuu esimerkiksi helppo rapusalaatti.

Leyda_Garuma_Vineyard_Sauvignon_Blanc_2015

Leyda Garuma Vineyard Sauvignon Blanc 2015

Chile, San Antonio
Hinta: 10,90 €
Alkon numero: 594677

Tässä viinissä on jo reippaammin Sauvignon Blanc-rypäleelle tyypillisiä raikkaita aromeja: Karviaismarjaa, nokkosta ja mustaherukanlehteä. Viini on kuivaa, erittäin hapokasta, mutta täyteläistä. Maussa on tuoksunmukaisten aromien lisäksi aavistus kypsää sitrusta ja yrttisyyttä

Viini sopii voimakkaastikin, esimerkiksi aasialaisittain maustetuille kala- ja äyriäisruuille. Kokeile myös savustetuille herkuille.

Katkarapuvartaat_intialaisittain

Viinin seuraan sopii tikkamausteseoksessa marinoidut jättikatkaravut.

Järjestetään rapujuhlat:

791280-keitetyt_ravut_Marstio.jpg

Rapujuhlien kattaus

ravut

r

Rapujuhlat helposti – poimi herkullinen sesongin menu!

rapujuhlat2

Rapujuhlien rituaalit

Kotiliesi.fi: Rapujuhlat Rapujen keittäminen

X