Juhlat

Toast skagen on ruotsalainen klassikko – tee itse superherkulliset katkarapuleivät

Toast skagen eli katkarapuleipä on taivaallinen herkku, joka maistuu juhlapöydässä, alkuruokana, Ruotsin risteilyllä tai illanistujaisissa. Katso viisi erilaista katkarapuleipäohjetta ja löydä oma suosikkisi.
12.6.2019 Teksti: Katri Koskinen Kuvat: Kristiina Kurronen & OM-arkisto

Toast skagen eli katkarapuleipä on rakastettu klassikko, joka maistuu niin juhlapöydässä, illanistujaisissa kuin kesäillan suolaisena herkkunakin. Katkarapuleipä toast skagenin kehitti ruotsalaiskokki Tore Wretman 1950-luvulla.

Toast skagenin valmistuksessa ei kannata turhia kitsastella, vaan käytä täysrasvaista majoneesia ja ranskankermaa tai smetanaa. Paras herkkutelutulos syntyy käsinkuorituista, mehevistä katkaravuista – pakastettuihin katkarapuihin kannattaa turvautua vain hätätapauksessa.

Perinteisesti toast skagenissa on käytetty vaaleaa paahtoleipää, mutta kokeile rohkeasti myös ruisleipää tai vaikkapa saaristolaisleipää.

Juhlallisen loppusilautuksen tuo mäti! Valitse koristeeksi joko muikun-, siian- tai kirjolohenmätiä.

Viisi erilaista toast skagen -reseptiä

Toast skagen smetanalla ja dijoninsinapilla

katkarapuleipä toast skagen

Käytä toast skagenissa muikun- tai siianmätiä.

Ainekset:

  • 4 viipaletta leipää
  • voita

Päälle:

  • 300 g katkarapuja
  • 1 nippu tilliä (pieni)
  • 1 nippu ruohosipulia (pieni)
  • 1 dl majoneesia
  • 1 dl smetanaa
  • 1 rkl dijoninsinappia
  • rouhittua valkopippuria

Lisäksi:

  • 4 rkl muikun- tai siianmätiä
  • tilliä
  • sitruunaa

Valmistusohje:

1. Tee ensin päällysseos. Sulata, valuta ja kuivaa katkaravut. Hienonna tilli ja ruohosipuli. Sekoita majoneesi, smetana ja sinappi keskenään. Mausta seos valkopippurilla. Sekoita joukkoon katkaravut sekä hienonnettu tilli ja ruohosipuli.

2. Poista leipäviipaleista kuoret. Voit myös ottaa viipaleista muotilla esimerkiksi pyöreitä paloja. Paahda ja voitele leipäviipaleet tai paista ne molemmilta puolilta voissa paistinpannussa. Nosta pannussa paistetut leipäviipaleet talouspaperin päälle valumaan.

3. Jaa katkarapuseos tasaisesti leipäviipaleille.

4. Koristele leivät mädillä, tillillä ja sitruunalla.

Perinteinen toast skagen muikunmädillä ja katkaravunpyrstöillä

Tee toast skagen -täyte vaihteeksi chiliketsupista.

Tee toast skagen -täyte vaihteeksi chiliketsupista.

Ainekset:

  • 4 viipaletta vaaleaa tai tummaa paahtoleipää
  • 200 g isoja kuorittuja katkaravunpyrstöjä
  • 0,5 dl majoneesia
  • tilkka sitruunamehua
  • 1 rkl chiliketsuppia
  • silputtua tilliä ja/tai punasipulia
  • mustapippuria

Koristeeksi:

  • 80–100 g muikunmätiä
  • tilliä

Valmistusohje:

1. Sulata katkaravut siivilässä. Painele ylimääräinen neste kevyesti pois pyrstöistä. Silppua katkaravut karkeasti. Sekoita silppuun majoneesi ja mausta sitruunalla, chiliketsupilla, punasipulilla, tillillä sekä pippurilla.

2. Poista leivistä kuoret ja paista viipaleet kullanruskeiksi voissa. Nosta leivät lautasille ja lisää päälle katkarapuseos. Koristele tillitupsuilla ja reilulla lusikallisella mätiä.

Ruotsalainen toast skagen eli katkarapuleipä 

Toast skagen eli katkarapuleipä on ruotsalainen klassikko: se valmistuu alle 30 minuutissa.

Toast skagen eli katkarapuleipä on ruotsalainen klassikko: se valmistuu alle 30 minuutissa.

Ainekset:

  • 4 viipaletta valkoista tai ruispaahtoleipää
  • 300 g käsin kuorittuja katkaravunpyrstöjä
  • ½ punasipulia
  • 1 dl majoneesia
  • 1 dl ranskankermaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • tillisilppua
  • hyppysellinen chiliä
  • pippuria myllystä
  • (1 pieni valkosipulinkynsi)

Koristeeksi:

  • mätiä
  • tilliä

Valmistusohje:

1. Valuta katkaravunpyrstöt hyvin. Silppua punasipuli hyvin pieneksi ja tainnuta sipulin ärhäkkyys panemalla sipuli siivilään ja kaatamalla sen päälle kiehuvan kuumaa vettä. Kuivaa silppu talouspaperilla.

2. Sekoita ranskankerma ja majoneesi keskenään. Mausta tillillä, pippurilla, sitruunalla ja chilillä. Lisää halutessasi vähän valkosipulia. Sekoita katkaravut kastikkeeseen juuri ennen leipien kokoamista.

3. Paista leipäviipaleet voissa, nosta lautasille. Anna leipien jäähtyä hetki ja lusikoi päälle katkarapuseos. Koristele.

Katkarapuleipä paistetuilla leipäviipaleilla

Katkarapuleipä eli toast skagen.

Katkarapuleivässä pääosaa näyttelevät isot katkaravut. Paista leipäviipaleet kevyesti voissa.

Ainekset:

  • 500 g kuorellisia katkaravunpyrstöjä, pakastettuja tai tuoreita
  • 1–5 valkosipulin kynttä (tai maun mukaan)
  • 2 purkkia (á 150 g) ranskankermaa
  • 5 rkl majoneesia
  • ripaus cayennepippuria
  • runsaasti tilliä

Paistamiseen:

  • voita

Lisäksi:

  • vaaleaa maalaisleipää tai paahtoleipää
  • 100 g muikun mätiä

Valmistusohje:

1. Kuori sulatetut katkaravun pyrstöt ja aja pikaisesti tehosekoittimella tai hakkaa veitsellä karkeaksi silpuksi. Sekoita katkarapujen joukkoon murskatut valkosipulinkynnet, ranskankerma, majoneesi, hienonnettu tilli sekä cayennenpippuri.

2. Paista leipäviipaleet kevyesti voissa. Levitä jäähtyneille leiville katkarapuherkkua ja koristele muikun mädillä ja tillillä.

Katkaraputoastit limellä

Toast skagen on herkullisin, kun se tehdään kuorellisista katkaravuista.

Katkaraputoastit ovat herkullisimpia kuorellisista katkaravuista tehtyinä. Koristele leivät tillillä ja sitruuna- tai limettiviipaleilla.

Ainekset:

  • valkoista paahtoleipää
  • 2 rkl voita
  • 500 g kuorellisia katkarapuja
  • 1/2 dl majoneesia
  • 1 dl ranskankermaa
  • 2 rkl tillisilppua
  • cayennepippuria, suolaa
  • (1 valkosipulinkynsi)
  • sitruuna- tai limettiviipaleita

Valmistusohje:

1. Kuori katkaravut. Sekoita majoneesi ja tillisilppu ranskankermaan. Mausta seos. Lisää katkaravut.

2. Poista leipäviipaleista kuoret ja paista viipaleet rapeiksi voissa. Voit tehdä leivistä yksi- tai kaksikerroksiset.

3. Jaa katkarapuseos leiville ja koristele tillillä ja sitruuna- tai limettiviipaleilla.

Katso myös: Vappu Pimiän toast skagen

Lue myös

Suosittelemme