Venetsialaiset on pimenevän illan valaistu juhla, jossa tarjotaan satokauden parhaimpia herkkuja
Elokuun viimeisenä viikonloppuna vietettävä loppukesän huipennus sekä veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhla, venetsialaiset, kerää ystävä- ja perhepiirin hyvän ruoan ja seuran ääreen.
Elokuun viimeisenä viikonloppuna vietettävä loppukesän huipennus sekä veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhla, venetsialaiset, kerää ystävä- ja perhepiirin hyvän ruoan ja seuran ääreen.
Venetsialaiset vietetään veden, tulen ja valon kunniaksi. Erityisesti meren rannalle keskittyvään juhlaan kuuluukin runsaasti värikkäitä lyhtyjä ja kynttilöitä, nuotioita sekä ilotulitteita, jotka tuovat valoa ja lumoavaa tunnelmaa pimenevään kesäiltaan.
Suomessa venetsialaisperinne elää erityisen vahvana Suomen ruotsinkielisellä länsirannikolla.
Sadonkorjuuajan parhaimpaan aikaan vietettävän juhlan kasvistarjonta on yltäkylläinen ja maukas. Sesongin parhaimpia herkkuja on mukava hyödyntää italialaisittain makuvivahtein – ovathan venetsialaiset nimeltään lähtöisin Venetsiasta.
Venetsialaisten menuehdotus:
- italialainen kukkakaalikeitto
- juustotangot
- punajuuri-mozzarellasalaatti
- grillatut lampaankyljykset
- grillatti kasvissalaatti
- marja-mascarponekakku
Höyryävän kuuma keitto tuo lämpöä viilenevään kesäiltaan. Samettinen kasvissosekeitto valmistuu kukkakaalista, joka saa rinnalleen perunaa ja purjoa.
Tilkka valkoviiniä antaa liemeen herkullisen säväyksen ja nokare gorgonzolajuustoa tekee keitosta maagisen hyvää. Basilikaöljy viimeistelee italialaisen kukkakaalikeiton makunystyröitä hiveleväksi kokonaisuudeksi.
Valmiista voitaikinasta valmistuu keiton kaveriksi parmesaanilla mehevöitettyjä juustotankoja, joiden ympärille voi halutessaan kietaista myös viipaleen ilmakuivattua kinkkua.
Venetsialaiset ja juureksien paras makeus ajoittuvat osuvasti yhteen. Punajuuri-mozzarellasalaatti hehkuu syksyn väreissä, ja maukkaista kasviksista loihdit muurikkapannulla kypsentämällä syötävää suuremmallekin joukolle.
Balsamicolla ja hunajalla maustetut juurekset saavat pehmeästä ja kermaisesta mozzarellasta täydellisen makuparin. Rucolapedille levitettyjen kasvisten ja juuston päälle ripotellaan paahdettuja auringonkukan siemeniä ja rouhaistaan tuoretta mustapippuria.
Grillatut lampaankyljykset maustetaan valkosipulilla ja kääritään klassisen italialaisen herkun, saltimboccan, tyyliin ilmakuivattuun kinkkuun ja salvian lehtiin. Nopea paahtaminen grillissä riittää, sillä liha on parhaimmillaan hieman punertavana.
Lihaisa lammas kaipaa seurakseen maukkaita kasviksia. Grillatussa kasvissalaatissa loistavat satokauden maukkaimmat herkut: kesäkurpitsa, munakoiso ja paprika sekä peruna. Limetinmehulla ja fenkolinsiemenillä maustettu salaatti kruunataan tuoreella basilikalla ja paahdetulla mantelirouheella.
Venetsialaiset huipentuvat jälkiruokaan, jossa hyödynnetään sesongin makeita marjoja.
Marja-mascarponekakusta on sekä aikuisten että lasten mahdotonta pitää näppejään erossa. Suussa sulavassa täytteessä yhdistyvät italialainen pehmeän täyteläinen mascarpone-tuorejuusto ja kauden raikkaimmat marjat. Näyttävä herkkukakku kruunataan jälkiruokapöydän ehdottomaksi kuningattareksi näyttävillä macaron-leivoksilla.
Lue myös Kotiliesi.fi: Näin leivot kurpitsafocaccian
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous