Juhlat 25.8.2016

Venetsialaisissa tarjotaan satokauden parhaimpia herkkuja

Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia
Elokuun viimeisenä viikonloppuna vietettävä loppukesän huipennus sekä veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhla, venetsialaiset, kerää ystävä- ja perhepiirin hyvän ruoan ja seuran ääreen.

Venetsialaisia pidetään myös veden, tulen ja valon juhlana. Erityisesti meren rannalle keskittyvään juhlaan kuuluukin runsaasti värikkäitä lyhtyjä ja kynttilöitä, nuotioita sekä ilotulitteita, jotka tuovat valoa ja lumoavaa tunnelmaa pimenevään kesäiltaan.

Sadonkorjuuajan parhaimpaan aikaan vietettävän juhlan kasvistarjonta on yltäkylläinen ja maukas. Venetsiasta lähtöisin olevaa karnevaalia onkin mukava juhlistaa sesongin parhaimpia herkkuja hyödyntäen italialaisin makuvivahtein höystettynä.

italialainen kukkakaalikeitto

Höyryävän kuuma keitto tuo lämpöä viilenevään kesäiltaan. Samettinen kasvissosekeitto valmistuu kukkakaalista, joka saa rinnalleen perunaa ja purjoa. Tilkka valkoviiniä antaa liemeen herkullisen säväyksen ja nokare gorgonzolajuustoa tekee keitosta maagisen hyvää. Basilikaöljy viimeistelee italialaisen kukkakaalikeiton makunystyröitä hiveleväksi kokonaisuudeksi.

Valmiista voitaikinasta valmistuu keiton kaveriksi parmesaanilla mehevöitettyjä juustotankoja, joiden ympärille voi halutessaan kietaista myös viipaleen ilmakuivattua kinkkua.

punajuuri-mozzarellasalaatti

Porkkanat ja punajuuret ovat juuri nyt makeimmillaan. Punajuuri-mozzarellasalaatti hehkuu syksyn väreissä, ja maukkaista kasviksista loihdit muurikkapannulla kypsentämällä syötävää suuremmallekin joukolle. Balsamicolla ja hunajalla maustetut juurekset saavat pehmeästä ja kermaisesta mozzarellasta täydellisen makuparin. Rucolapedille levitettyjen kasvisten ja juuston päälle ripotellaan paahdettuja auringonkukan siemeniä ja rouhaistaan tuoretta mustapippuria.

grillatut lampaankyljykset

Grillatut lampaankyljykset maustetaan valkosipulilla ja kääritään klassisen italialaiseherkun, saltimboccan, tyyliin ilmakuivattuun kinkkuun ja salvian lehtiin. Nopea paahtaminen grillissä riittää, sillä liha on parhaimmillaan hieman punertavana.

grillattu kasvissalaatti

Lihaisa lammas kaipaa seurakseen maukkaita kasviksia. Grillatussa kasvissalaatissa loistavat satokauden maukkaimmat herkut: kesäkurpitsa, munakoiso ja paprika sekä peruna. Limetinmehulla ja fenkolinsiemenillä maustettu salaatti kruunataan tuoreella basilikalla ja paahdetulla mantelirouheella.

Marja_mascarponekakku

Myös jälkiruoissa hyödynnetään sesongin parhaimpia herkkuja ja kauden makeita marjoja. Marja-mascarponekakusta on sekä aikuisten että lasten mahdotonta pitää näppejään erossa. Suussa sulavassa täytteessä yhdistyvät italialainen pehmeän täyteläinen mascarpone-tuorejuusto ja kauden raikkaimmat marjat. Näyttävä herkkukakku kruunataan jälkiruokapöydän ehdottomaksi kuningattareksi näyttävillä macaron-leivoksilla.

Loppukesän ruokajuhlaa täydentävät nämä herkut:

kylmäsavuporo-omenasalaatti ja puolukkamajoneesia

Kylmäsavuporo-omenasalaatti ja puolukkamajoneesia

kaalinlehteen kääritty lohi

Kaalinlehtiin kääritty lohi

Omena-kinuskikakku

Omenainen kinuskikakku

Kotiliesi.fi: Kurpitsafocaccia

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi