Juhlat

Vinkkejä juhlan järjestäjälle

Teksti: Anna.fi

Onnistuneen juhlan järjestäminen sujuu keneltä tahansa, kunhan suunnittelee asiat hyvin ja on liikkeellä ajoissa. Lue tästä Marita Suontaustan kokoamat vinkit juhlan järjestäjälle.

Keväinen buffettipöytä, Jorma Marstio

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Vältä viime hetken paniikki ja aloita suunnittelu ajoissa. Käytä reilusti aikaa miettimiseen ja kirjaa paperille pienimmätkin muistettavat asiat: mitä milloinkin on hyvä tehdä tai hankkia ja kuka tekee mitäkin.

Colourbox2246815

Kotona järjestettävän juhlan yleiset huomioitavat asiat:

Kodin tilat, mitä halutaan tarjota, kuka tekee ja mitä, aikataulu
Onko istumapaikkoja riittävästi?
Riittääkö naulakkotila ja tarvitaanko ovelle avaajaa, joka huolehtii myös takeista?
Mieti, mitä haluat tarjota ja mihin tilat riittävät.
Kahvi- vai ruokatarjoilu? Noutopöytä vai pöytiintarjoilu?
Muista myös erikoisruokavaliot ja juhlijoiden ikärakenne.
Jaa tehtävät perheenjäsenten kesken ja pyydä apuvoimia keittiöön, jotta voit itse keskittyä seurusteluun vieraiden kanssa.
Kuka tekee ruoat ja milloin? Ruokalajeja ei tarvitse olla monta, mutta ruokaa pitää olla riittävästi. Jos et käytä pitopalvelua, mutta tilaat tuotteita, varmista, milloin kakut ja muut tarjottavat on tilattava.

Colourbox3073512

Mitä voi tehdä etukäteen ja milloin:

Kuukausi aikaisemmin
Pullat, sämpylät ja kakkupohjat voi leipoa pakastimeen jo kuukausi aikaisemmin.
Samoin kahvit, teet, sokerit ja muut kuivatuotteet kannattaa ostaa hyvissä ajoin.
Jos tarvitse lisää ruokailuastioita, varaa ne viimeistään nyt vuokraamosta ja varmista myös tarjoiluastioiden ja ottimien tarpeesi.
Pari viikkoa ennen
Juhlajuomat kannattaa ostaa pari viikoa aikaisemmin.
Pikkuleivät voi hyvin leipoa jo nyt ja säilyttää kuivassa ja viileässä.
Viikkoa ennen
Tee viikkoa ennen juhlia kunnollinen siivous.
Järjestele samalla laseille sekä kahvikupeille laskutilaa hyllyille ja ikkunalaudoille ja kerää pois helposti rikkoutuvat koriste-esineet, jos tiedossa on tungosta.
Tarkista pöytäliinat ja silitä ne tarvittaessa. Hanki lautasliinat.
Järjestele kylmätiloja, keittiökaappeja sekä työpöydät niin, että saat järjestettyä keittiössä työskenteleville riittävästi tilaa toimia.
Pari päivää ennen
Laita pari päivää ennen juhlia kylmänä tarjottavat juhlajuomat viilenemään ja tarvittaessa kylmäpatruunoita pakastimeen kylmälaukkuja varten.
Kylmälaukut toimivat juhlapäivänä hyvänä välivarastona juomille.
Pakasta tarvittaessa myös runsaasti jääpaloja. Boolia varten kannattaa pakastaa isoja jääpaloja esimerkiksi pakastusrasioissa.
Päivää ennen
Imuroi ja pyyhi pölyt tarvittaessa päivää ennen juhlia. 
Varaa keittiöön riittävästi astiapyyhkeitä ja roskapusseja. 
Kata astiat noutopöytään.
Täytä kakkupohjat, mutta kakusta riippuen kuorruta ja koristele ne vasta juhlapäivänä.
Käy keittiöapulaisten kanssa asiat läpi ja tee vaikka lista jääkaapin oveen mitä on tarkoitus tarjoilla ja mitä löytyy mistäkin.
Tee kaikki mahdolliset esivalmistelut. 
Esimerkiksi salaattiainekset voi pilkkoa omiin rasioihinsa, jolloin salaatti on helppo koota vasta vähän ennen tarjoilua.
Juhlapäivänä
Ota juhla-aamuna sämpylät, pullat ja kahvikakut pakastimesta ja koristele kakut.
Syö hyvä aamupala, jotta jaksat juhlia!

Lue myös Maritan juttu Juhlaopas:paljonko tarjottavaa juhliin.

Teksti: Marita Suontausta
Kuvat: Colourbox, Jorma Marstio

X