Juhlat

Vinkkejä juhlapöydän kattamiseen

Teksti: Anna.fi

Pöytä kannattaa kattaa valmiiksi jo hyvissä ajoin ennen varsinaista ateriaa, kaunis kattaus lupaa maukasta ruokaa. Tässä vinkkejä juhlapöydän kattamiseen.

Kattausideoita - Joulu

Pöytäliina

Juhlavan aterian pöytäliina on väriltään ja kuvioiltaan hillitty. Jouluna voidaan käyttää kuitenkin värikästä, kuvioitua liinaa. Pöytäliinan alle kannattaa laittaa pehmusteeksi ohut, pöydän mittojen mukainen alusliina. Pöytäliinan silittämisessä tulee huomioida liinan muoto. Suorakaiteen muotoisen liinan pituussuuntaiset laskokset voi jättää näkyviin. Pyöreän pöydän liina tulisi silittää niin, ettei siihen jää lainkaan laskoksia.

Pöytäliinan päällä voidaan käyttää kaitaliinoja tai tabletteja kattauksen värimaailman mukaisesti tuomaan runsautta. Lautasliinoiksi valitaan pöytäliinan kanssa väriltään ja materiaaliltaan sopivat servetit, ja ne taitellaan lautasen päälle, taakse tai viereen.

Katso lautasliinan taitteluohjeita.

Lautaset

Ruokailijoiden viihtyvyyden kannalta on hyvä jättää vierekkäisten lautasten välille 30-40 cm. Lautanen  sijoitetaan parin sentin päähän pöydän reunasta. Mikäli pääruokalautasen alla ei käytetä tablettia, voidaan kattauksessa käyttää katelautasta. Tämän päälle laitetaan pääruokalautanen, alkupalalautanen ja mahdollinen keittolautanen. Lautasten välissä kateliina vaimentaa lautasten vaihtamisesta aiheutuvaa kilinää. Mikäli katetaan leipälautanen, on sen paikka vasemmalla, haarukoiden piikkien korkeudella.

Kattauksessa ei tulisi käyttää enempää kuin kolmea päällekäistä lautasta kerrallaan. Lautasia voidaan tuoda aterian edetessä lisää, kun edelliset on korjattu pois.

Aterimet

Aterimet katetaan lautasen vierelle siihen järjestykseen, jossa niitä tullaan käyttämään. Haarukat lautasen vasemmalle, ja veitset sen oikealle puolelle niin, että haarukan piikit ovat ylöspäin ja veitsen leikkaava reuna lautaseen päin. Jos kattauksessa käytetään leipälautasta, niin sen päälle katetaan voiveitsi. Jos aterian aloittaa alkukeitto, katetaan keittolusikka äärimäiseksi oikealle.

Jälkiruokalusikka tai -haarukka tulee kattaa lautasen yläpuolelle, samoin kuin juustoveitsi. Lautasen yläpuolelle katettavat aterimet katetaan myös siihen järjestykseen, jossa niitä tullaan käyttämään ruokailussa. Jälkiruokalusikan varsi lautasen yläpuolella aina oikealle, haarukan vasemmalle. Hyvin muodollisella illallisella nämä pääruoan jälkeiset aterimet tuodaan pöytään vasta jälkiruoan aikaan.

Lasit

Lasit asetellaan pöydän reunan suuntaisesti (tai hieman vinoon jos tila ei anna myöden). Vesilasin paikka on oikealla. Tämän vireen tulee punaviini- ja valkoviinlasi siinä järjestyksessä, miten niitä tullaan ruokailun aikana tarjoilemaan. Jos aterialla tarjoillaan kuohuvaa, niin sen lasi sijoitetaan vesi- ja viinilasin väliin.

Kattausideoita - Joulu

Lähde: Ruokatieto.fi

Teksti ja kuvat: Kirsikka Isohanni

X