Ruoka

Ylioppilaskakku on ylioppilasjuhlien kahvipöydän kruunu – 21 ihanaa vaihtoehtoa!

Mehevä ja maistuva ylioppilaskakku kruunaa ylioppilasjuhlan. Listasimme parhaat kakkumme klassikoista trendiherkkuihin.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Ylioppilaskakku on juhlapöydän keskipiste ja kevään ajankohtaisimpia leivonnaisia.

Mehevä ja maistuva ylioppilaskakku kruunaa ylioppilasjuhlan. Listasimme parhaat kakkumme klassikoista trendiherkkuihin.

Ylioppilaskakku kuuluu olennaisesti juhlapäivän tarjoiluihin. Kahvipöydän kruunu voi olla suosittu juustokakku, täyteläinen suklaakakku, makean kepeä marenkikakku tai vaikka rennon ronski brita. Kokosimme reseptit, joiden joukosta löydät varmasti etsimäsi. 

Lue lisää: Yo-juhlat suunnitteilla? Kokosimme parhaat ylioppilasjuhlien tarjoilut

Ylioppilaskakku: Täytekakut

Täytekakku on juhlapöydän klassikko ja kaikkea muuta kuin tylsä ja tavanomainen tarjottava. Täytekakkuun saa lähes loputtomasti vaihtelua taikinaa, täytteitä ja koristeita tuunaamalla. Kokeile esimerkiksi maustaa taikina vaniljasokerilla, inkiväärillä, neilikalla, kanelilla tai vaikkapa kardemummalla. Tai sujauta kakkukerrosten väliin raikkaan täyteläistä sitruunamoussea sekä mangoviipaleita, kuten sitruunamoussekakussa on tehty. 

Voit myös korvata osan jauhoista manteli-, pähkinä- tai kaakaojauheella. Esimerkiksi manteli-vadelmatäytekakun pohja tehdään mantelijauheesta sekä perunajauhoista, minkä ansiosta kakku on supermehevä ja sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon. Komeiden kakkukerrosten välissä vuorottelevat tuoreet vadelmat sekä suussa sulava suklaamousse. Mantelilikööristä syntyy upea makulisä, mutta voit kostuttaa kakun myös mehulla tai kivennäisvedellä.

Leiki myös kakun koristeilla ja muodolla. Kirjainkakku kertoo samalla juhlan aiheen. Kirjaimista voi taiteilla vaikkapa juhlakalun nimikirjaimet. Ylioppilaskakku on parhaimmillaan, kun koristelussa saa vapaasti päästää luovuuden valloilleen! 

Raparperi-mansikkakakku on raikas, mehevä ja täydellinen tarjottava alkukesän kekkereissä. Kakun sisällä on sesongin raparperia ja mansikoita sekä ihanaa valkosuklaa-kermatäytettä, jota on myös kakun pinnalla.

Ylioppilaskakku: Suklaakakut

Suklaan ystävät ihastuvat ikihyviksi, kun kahvipöydässä komeilee syntisen hyvä suklaakakku. Suolakinuski-suklaakakussa yhdistyvät kakkupohjan täyteläinen suklaa, makean hapokas valkosuklaa-jogurttitäyte ja sormisuolalla maustettu kinuski. 

Lyö kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja tartu tähän ohjeeseen. Schwarzwaldin mutakakku yhdistää kaksi suklaista suosikkia. Herkullisen tahmea suklaakakku saa pinnalleen kermavaahtohunnun ja meheviä kirsikoita.  

Myös tämä ylioppilaskakku tehdään schwartzwaldin tapaan. Kakkukerrosten väliin levitetään ylenpalttisesti kirsikkahilloa, suklaarouhetta sekä pehmeää tuorejuusto-kermaseosta. Klassikosta poiketen kirsikkaviina on kuitenkin kirsikka-suklaakakussa korvattu makealla viinillä. 

Upea Geisha-kakku täytetään ja kuorrutetaan samettisella suklaamoussella. Koristelussa voi käyttää mielikuvitusta, ja kakun tyyli voi olla eleetön, överi tai jotain siltä väliltä.

Jos juhlavieraiden joukossa on vegaani, leivo ylioppilaskakku kokonaan ilman eläinperäisiä raaka-aineita. Vegaaninen suklaakakku on supermehevä ja maukas. Koristeilla loihdit siitä hetkessä juhlapöydän puheenaiheen. 

Juustokakku on klassikko

Juustokakku on juhlissa varma valinta ja moneen muuntuva leivonnainen. Juustokakku voi olla hyydytetty, paistettu tai vaikka jäädytetty. Mikä parasta, myös juustokakun makumaailmaa voidaan muunnella lähes rajattomasti. Leivo ylioppilaskakuksi esimerkiksi amerikkalainen juustokakku, jonka veikeä makuvivahde syntyy ripauksesta kardemummaa. 

Eton mess -juustokakku täyttää toiveesi, kun kaipaat kahvipöytään helppotekoista ja mansikkaista kakkua. Eton mess -jälkiruoan tapaan keksipohjan päälle kootaan komea keko tuorejuusto-kermaseosta, tuoreita mansikoita sekä makeaa marenkia. Tässä kakussa hurmaa paitsi maku myös se, että siitä saa rennolla otteella hauskan ja näyttävän. 

Hyydytetty sitruunajuustokakku on helppo ja nopea tehdä. Mikä parasta, maku on yhtä aikaa makea, täyteläinen ja raikas.

Ylioppilaskakku: Marenkikakut

Britaa rakastavat kaikki. Britakakku on yhtä aikaa rapsakka ja pumpulin pehmeä sekä makea ja raikas – siis täydellinen valinta ylioppilaskakuksi. Rento leivonnainen sopii myös niille, joiden mielestä maku on kakussa pikkutarkkaa koristelua tärkeämpää. Jos leivot britakakun mieluiten marjaisena ja raikkaana, tartu tähän ohjeeseen. Kakkukerrosten väliin sujautetaan sitruunarahkaa sekä tuoreita marjoja. 

Marenkipohjainen pavlova on klassikkojälkiruokien kuningatar, upea ylioppilaskakku ja suussa sulava leivonnainen, jota kaikki rakastavat. Se on kahvipöydän hitti, joka sopii myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Kokeile pavlovan marenkipohjassa pis­taasipähkinää ja levitä täytteeksi pehmeä kermavaahtopilvi sekä tuoreita vadelmia. Tee pohjat valmiiksi hyvissä ajoin etukäteen ja täytä juuri ennen vieraiden saapumista.

Jos haluat päästä minimiponnistuksella maksimilopputulokseen, kokoa ylioppilaskakku valmiista marenkilevyistä. Kun levität marenkikakun väliin vadelmacurdia, rahkalla rikastettua kermavaahtoa sekä tuoreita marjoja, ei kukaan huomaa, että valmistuksessa on vedetty mutkia suoraksi. 

Lue myös Kotilieden artikkeli: Täytekakku kruunaa pienen ja ison juhlan – näillä neuvoilla leivot täydellisen kakun!

X