Juhlat

Ystävänpäivälahjaksi tuunattu makeispaketti

Teksti: Anna.fi

Mietitkö miten muistaisit ystävää? Jos pelkkä kortti ei riitä, tai et halua antaa kukkia, voit yllättää läheisesi tuunatulla suklaalahjalla.

suklaalahja Ystävänpäiväksi

Karlin nimipäivänä ryhmä ruokatoimittajia ja -bloggaajia kokoontui Fazerin kutsumana tuunaamaan maistuvia lahjoja ystävänpäivää varten. Tarjolla oli suklaita, vihreitä kuulia, astioita, sellofaania, kortteja, nauhoja ja tarroja. Aikamoinen sinelli-meininki siis.

Lahjoja tuunatessa huomasi, kuinka pienellä vaivalla saa aikaiseksi perussuklaarasiaa mielenkiintoisemman lahjan. Kun tiedät lahjansaajan lempimaut, voit koota suklaat ja makeiset kauniiseen astiaan ja kääräistä sellofaaniin. Käyttökelpoinen ja yksinkertainen idea paitsi ystävänpäivään myös vaikka tuliaisviemisiksi.

Suklaata lahjaksi

Suomessa suklaankulutuksen huippuhetkiä ovat joulu ja pääsiäinen. Suklaasta on myös tullut entistä sosiaalisempi herkku ja arvostettu lahja. Suklaata maistellaan ja vertaillaan. Kansainvälinen tapa nauttia pieni suklaaherkku jälkiruoaksi on hiljalleen juurtumassa myös Suomeen.

”Kansainvälisiä tuulia edustaa myös suklaan antaminen lahjaksi. Suklaa on ajankohtainen lahja ympäri vuoden. Käsintehdyt suklaat ja upeat lahjarasiat sopivat erityiseen juhlaan tai nautittavaksi esimerkiksi jälkiruokana. Henkilökohtaisilla pienemmillä suklaarasioilla taas voi muistaa ystävää arjen juhlahetkissä”, toteaa Fazerin brand manager Jonna Pelvo.

Venäjällä treffeille pyyntö tehdään makeasti

Venäläisen kulttuurin mukaan ihmisellä on ”aina aihetta juhlaan”. Vuosi rytmittyy juhlapäivien mukaan, jotka ovat pääsääntöisesti myös kansallisia vapaapäiviä. Suklaa on yleinen lahja. Naistenpäivä 8.3. on vuoden toiseksi suurin juhla heti venäläisen uuden vuoden jälkeen. Naisia muistavat lahjoilla puolisoiden ja ystävien lisäksi myös yritykset ja työnantajat. Lahjoilla osoitetaan arvostusta myös pienemmissä arjen tilanteissa. Miehen pyytäessä naista treffeille elokuviin, konserttiin tai teatteriin on kohteliasta tuoda hänelle esimerkiksi pieni suklainen lahja.

suklaalahja

Saksassa muistetaan pienillä lahjoilla vuoden ympäri

Saksalaiseen kohteliaaseen kulttuuriin kuuluu olennaisesti pienillä lahjoilla muistaminen ympäri vuoden. Pikku lahjoja vaihdetaan usein ja niillä halutaan viestiä toisen arvostamista. Työkaverin nimipäivän muistamiseen tai pieneksi kiitokseksi tarjotusta avusta annetaan lahjaksi esimerkiksi suklaapatukka tai -levy. Saksalaiseen juhla- ja lahjakulttuuriin kuuluvat myös olennaisesti käsinkirjoitetut kortit ja kiitosviestit. Suomalainen tapa kiittää juhlista tekstiviestillä ei tulisi kohteliaiden keskieurooppalaisten keskuudessa kyseeseen.

Japanissa lahjan paketointiin uhrataan aikaa

Japanilaiselle lahjakulttuurille ominaista ovat sievät, erittäin hienosti ja yksityiskohtaisesti paketoidut lahjat. Lahjaa ei anneta koskaan ilman paketointia. Myös rahalahjat sujautetaan kauniisti koristeltuun kirjekuoreen. Lahjat voivat olla pieniä, mutta lahjakulttuuriin kuuluu, että lahja on aina tarkasti mietitty sopimaan sen saajalle.

Miten tuunauksessa onnistuttiin?

Askartelu ei ole vahva lajini ja pientä harjoittelua makeislahjojen tuunaus vaatii sekä etukäteismietintää siitä, mitä onkaan tekemässä. Mutta persoonallinenhan siitä tuli, ja jos sisältö on saajan herkkukarkkeja – ei se kovin vikaan voi mennä.

Makeislahjaa tuunaamassa

 

Pala suomalaisen suklaan historiaa: Karl Fazer – suklaatehtailija ja olympiaurheilija

Fazerin suklaanvalmistus alkoi 120 vuotta sitten, vuonna 1894. Karl Fazer toimi koko suomalaisen makeisteollisuuden uranuurtajana, sillä juuri Karl Fazer oli aloittamassa koko teollista makeistenvalmistusta Suomessa. Yli satavuotiseen historiaan kuuluu monen suomalaisen klassikkoherkun syntytarina.

”Suomalaisten suosituimmat suklaaherkut ovat pysyneet vuosikausia lähes muuttumattomina. Hyvänä esimerkkinä Mignon-munien, Fazerin Sinisen ja Geisha-suklaan pettämätön suosio. Kansainväliset trendit tuovat kuitenkin kotoiseen makuun uusia vivahteita. Historian ja nykypäivän kohtaamisesta kertovat myös tämän kevään uutuussuklaat: uusi, täytteellisempi Geisha ja rapean tulinen Karl Fazer Chili & Crisp -suklaapatukka”, kertoo Fazerin suklaalähettiläs Liisa Eerola.

Fazer on edelleen perheyritys ja kaikki yrityksen makeistehtaat sijaitsevat Suomessa: Vantaalla (suklaat), Lappeenrannassa (sokerimakeiset) ja Karkkilassa (ksylitolipurukumit ja -pastillit).

Lähde: Fazer

Kuvat: Colourbox.com ja Leena Kalliokoski

Leena Kalliokoski

X